ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός: Ακόμη και λίγη άσκηση μπορεί να επιβραδύνει το Πάρκινσον [vid]

Αθλητισμός: Ακόμη και λίγη άσκηση μπορεί να επιβραδύνει το Πάρκινσον [vid]

Αθλητισμός: Λίγες ώρες άσκησης την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της νόσου του Πάρκινσον, ακόμη και αν πρόκειται απλώς για μέτρια δραστηριότητα όπως το περπάτημα ή η κηπουρική, προτείνει μια νέα μελέτη.

«Αν και τα φάρμακα μπορούν να προσφέρουν στους ανθρώπους κάποια ανακούφιση από τα συμπτώματα του Πάρκινσον, δεν έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Kazuto Tsukita, από το Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία. «Διαπιστώσαμε ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών εργασιών και της μέτριας άσκησης, μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την πορεία της νόσου μακροπρόθεσμα», συμπλήρωσε. «Το καλύτερο από όλα; Η άσκηση είναι χαμηλού κόστους και έχει λίγες παρενέργειες».

Ο Tsukita και η ομάδα του αξιολόγησαν την επίδραση της φυσικής δραστηριότητας σε 237 άτομα (μέσης ηλικίας: 63 ετών) με νόσο του Πάρκινσον σε πρώιμο στάδιο. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για έως και έξι χρόνια. Αν και τα επίπεδα δραστηριότητάς τους στην αρχή δεν επηρέασαν την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον, εκείνοι που έκαναν τακτικά τουλάχιστον τέσσερις ώρες την εβδομάδα μέτρια έως έντονη άσκηση κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης είχαν πιο αργή πτώση στην ισορροπία και την ικανότητα βάδισης από εκείνους που ήταν λιγότερο δραστήριοι.

Τα συμπτώματα Πάρκινσον των ασθενών βαθμολογήθηκαν σε μια κλίμακα από το 0 έως το 4, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδεικνύουν πιο σοβαρά συμπτώματα, σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 12 Ιανουαρίου στο Neurology. Οι μέσες βαθμολογίες μεταξύ εκείνων με χαμηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα μέτριας έως έντονης άσκησης (λιγότερο από μία έως δύο ώρες, μία ή δύο φορές την εβδομάδα) αυξήθηκαν από 1,4 σε 3,7 σε διάστημα έξι ετών. Αυτό σε σύγκριση με μια μικρότερη αύξηση από 1,4 σε 3 μεταξύ εκείνων με επίπεδα μέτριας έως έντονης άσκησης άνω του μέσου όρου.

«Τα αποτελέσματά μας είναι συναρπαστικά, γιατί υποδηλώνουν ότι μπορεί να μην είναι ποτέ αργά για κάποιον με νόσο του Πάρκινσον να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα άσκησης για να βελτιώσει την πορεία της ασθένειάς του», δήλωσε ο Tsukita. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον ήταν πιο σημαντικό για τους ανθρώπους να διατηρούν ένα πρόγραμμα άσκησης παρά να είναι ενεργοί στην αρχή της νόσου τους.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η γιόγκα ως επικουρική θεραπεία για τα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον

Μπορεί η ασθένεια με Covid να προκαλέσει νόσο του Πάρκινσον

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να απελευθερωθείτε από την άσκηση κριτικής και επικρίσεων στην καθημερινότητά σας

Είναι εκπληκτικό πόσοι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν πίσω τους μια αρνητική εμπειρία που τους συνέβη στο παρελθόν. Αισθάνονται ότι την ξεπλήρωσαν με τον χρόνο, τα χρήματα και την ψυχική τους οδύνη. Βαθιά στην καρδιά τους δεν είναι διατεθειμένοι να την ξεπεράσουν.

Το στρες προκαλεί κάψιμο και μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο

Άγχος ερυθρότητα: Μερικές σωματικές εκδηλώσεις του άγχους περιλαμβάνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, γαστρεντερικά προβλήματα, μυϊκή ένταση και δύσπνοια. Η ερυθρότητα του προσώπου είναι απλώς μια άλλη από αυτές τις φυσικές εκδηλώσεις. 

Ο Covid εμβολιασμός των γονιών προστατεύει τα παιδιά

Γονικός εμβολιασμός Covid: Ο γονικός εμβολιασμός παρέχει ουσιαστική προστασία στα παιδιά που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό, καθώς δεν προστατεύει μόνο τα εμβολιασμένα άτομα, αλλά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μια σπάνια διαταραχή του πεπτικού συστήματος

Σύνδρομο άνω μεσεντέριου αρτηρίας SMAS: Μιά σπάνια πάθηση του πεπτικού συστήματος που μφανίζεται όταν μέρος του λεπτού εντέρου συμπιέζεται μεταξύ δύο αρτηριών, προκαλώντας μερική ή πλήρη απόφραξη.

Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες μακράς covid σύμφωνα με μελέτη

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζονται ως διαφορετικοί τύποι και συνδυασμοί προβλημάτων υγείας. Μερικοί άνθρωποι που είχαν σοβαρή ασθένεια με COVID-19 εμφανίζουν πολυοργανικές επιδράσεις ή αυτοάνοσες καταστάσεις και τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS).

H επισήμανση της παραλλαγής ανησυχίας όμικρον ως ηπιότερης δεν σημαίνει ότι είναι ήπια, επισημαίνει η επικεφαλής των CDC Rochelle Walensky

Η Walensky κάλεσε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση απέναντι στον ιό και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν προληπτικά μέτρα, όπως φορώντας μάσκες προσώπου, τηρώντας κοινωνική απόσταση και κάνοντας εμβολιασμό ή ενίσχυση.