Επιστημονικά Νέα

Άνοια μικροβίωμα: Η υγεία του εντέρου παίζει ρόλο στην γνωστική λειτουργία μας;

Άνοια μικροβίωμα: Η υγεία του εντέρου παίζει ρόλο στην γνωστική λειτουργία μας;

Άνοια μικροβίωμα: Το δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου είναι γνωστό ως "άξονας εντέρου-εγκεφάλου" και η αλληλεπίδραση αυτή μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Η άνοια είναι μια ευρέως διαδεδομένη νευρογνωστική πάθηση, αλλά οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν ποιοι παράγοντες μπορεί να προδιαθέτουν ή να προστατεύουν από την ανάπτυξή της. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η μικροχλωρίδα του εντέρου μπορεί να παίζει πολύπλοκο ρόλο. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι άνοιας περιλαμβάνουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, την αγγειακή άνοια, τη μικτή άνοια και την άνοια του σώματος Lewy. Αυτές οι καταστάσεις έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ικανότητας σκέψης, μνήμης και λήψης αποφάσεων και πιθανά προβλήματα με την επικοινωνία και την οπτική αντίληψη. Βιολογικά, η άνοια προκύπτει από τη βλάβη ή την απώλεια των νευρικών κυττάρων που ονομάζονται νευρώνες στον εγκέφαλο και των συνδέσεών τους. Όταν η βλάβη εμποδίζει τους νευρώνες να στέλνουν και να λαμβάνουν μηνύματα αποτελεσματικά, επηρεάζει τη λειτουργία του σώματος. Τα συμπτώματα που βιώνει κάθε άτομο θα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της άνοιας και τους νευρώνες που έχουν υποστεί βλάβη.

Πώς επηρεάζουν τα βακτήρια την γνωστική μας ικανότητα;

Μολυσματικά βακτήρια, ιοί ή μύκητες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στους νευρώνες ενεργοποιώντας τα φλεγμονώδη κύτταρα του εγκεφάλου, γνωστά ως μικρογλοία. Το έντερο φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων και των αρχαίων, που συλλογικά ονομάζονται μικροβίωμα του εντέρου ή μικροβίωμα. Οι τέσσερις κύριες ομάδες βακτηρίων στο ανθρώπινο έντερο είναι τα Firmicutes, Bacteroidetes, Actinobacteria και Proteobacteria. Ωστόσο, οι τύποι και οι αριθμοί κάθε ομάδας δεν είναι σταθεροί. Αντίθετα, η μικροχλωρίδα αλλάζει συνεχώς. Διάφοροι παράγοντες, όπως η διατροφή, η φαρμακευτική αγωγή και η ασθένεια, μπορούν να επηρεάσουν τη σύνθεσή του. Η ανθρώπινη μικροχλωρίδα παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των φυσιολογικών λειτουργιών του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της αντίστασης στις λοιμώξεις, του ενισχυμένου μεταβολισμού, της φλεγμονής και της πρόληψης κατά των αυτοάνοσων καταστάσεων. Πράγματι, έχει γίνει προφανές ότι η μικροχλωρίδα επηρεάζει τις διαδικασίες του εντέρου και του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ).

Το δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου είναι γνωστό ως “άξονας εντέρου-εγκεφάλου” (GBA). Το GBA είναι υπεύθυνο για τη σύνδεση των συναισθηματικών και γνωστικών κέντρων του εγκεφάλου με τις πεπτικές λειτουργίες. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι αλληλεπιδράσεις μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου. Τα μικρόβια του εντέρου βοηθούν στη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών από το φαγητό μας, εξηγώντας ότι η διαδικασία πέψης αυτών των μικροβίων έχει ως αποτέλεσμα πολλά διαφορετικά υποπροϊόντα, μερικά από τα οποία τελικά εισέρχονται στον εγκέφαλο. Συγκεκριμένα, ο νευροδιαβιβαστής σεροτονίνη επηρεάζει τη διάθεση, τη γνωστική λειτουργία, τη μάθηση και τη μνήμη, σημειώνοντας ότι το 90% της σεροτονίνης είναι υποπροϊόν του μεταβολισμού του μικροβιώματος του εντέρου. Τα κατάλληλα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά της υγείας του εγκεφάλου, όπως η ευτυχία, οι ρυθμίσεις της διάθεσης (π.χ. επίπεδα άγχους) και ακόμη και ο ύπνος. Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τη βέλτιστη υγεία και ευεξία του εγκεφάλου.

Μπορεί να λειτουργήσει το μικροβίωμα ευεργετικά;

Η αλληλεπίδραση των μικροοργανισμών του εντέρου με τις διαδικασίες του σώματος μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής. Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει εξελιχθεί για να προστατεύει το σώμα από τους μόνιμους μικροοργανισμούς, και με τη σειρά τους, συμμετέχουν στην επεξεργασία των τροφίμων που τρώμε. Τα βακτήρια του εντέρου παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία διασπούν τις δύσπεπτες ίνες από τα τρόφιμα. Οι ενώσεις ή οι μεταβολίτες που παράγονται από τη διαδικασία μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, ενισχύοντας τον φραγμό του εντέρου. Συγκεκριμένα, τα μόρια βουτυρικού μπορούν να ενισχύσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, τον οποίο μπορεί να διαταράξει ο νευροεκφυλισμός. Εάν η μικροχλωρίδα χάσει την ισορροπία της – μια κατάσταση που ονομάζεται δυσβίωση – μπορεί να προκαλέσει συστηματική φλεγμονή. Η δυσβίωση έχει συνδεθεί με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τον αυτισμό, το άγχος και την κατάθλιψη, την άνοια και γαστρεντερικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αμφίδρομη η σχέση μεταξύ της υγείας του εγκεφάλου και της καρδιάς

Η απώλεια μνήμης δεν σχετίζεται μονάχα με τη γήρανση

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η νευρολογική υγεία συνδέεται με την υγεία της καρδιάς

Ο ρόλος της άσκησης στην αποφυγή άνοιας και Αλτσχάιμερ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τελικά το Mindfulness αλλάζει τον εγκέφαλο;

Mindfulness ενσυνειδητότητα: Ο διαλογισμός και άλλες πρακτικές ενσυνειδητότητας δεν θα οδηγήσουν σε δομικές αλλαγές στον εγκέφαλό σας βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μελέτη εντοπίζει 40 γονίδια που συνδέονται με τον Διαβήτη

Διαβήτης τύπου 2: Πρόσφατη μελέτη εξέτασε τα γενετικά προφίλ περισσότερων από 180.000 ασθενών και ανακάλυψε 40 γονίδια που δεν είχαν αναφερθεί στο παρελθόν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου.

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.