ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άσκηση άνοια Αλτσχάιμερ: Η κίνηση ενισχύει την ανθεκτικότητα του εγκεφάλου

Άσκηση άνοια Αλτσχάιμερ: Η κίνηση ενισχύει την ανθεκτικότητα του εγκεφάλου

Άσκηση άνοια: Τα άτομα αυτής της ομάδας που έχουν μεγαλύτερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας τείνουν επίσης να έχουν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις και μειωμένο κίνδυνο άνοιας.

Η άσκηση σας βοηθά να παραμένετε σε φόρμα, ενώ οι ερευνητές λένε ότι μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Οι ηλικιωμένοι που είναι πιο δραστήριοι σωματικά έχουν υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης που προάγει την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των συνάψεων του εγκεφάλου, αναφέρει μια νέα μελέτη. “Οι συνάψεις είναι αυτές οι κρίσιμες επικοινωνιακές συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Αυτές στέλνουν το μήνυμα από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο, το σημείο όπου η μαγεία συμβαίνει όταν πρόκειται για τη γνωστική λειτουργία, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Kaitlin Casaletto, βοηθός. καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. “Όλη η σκέψη και η μνήμη μας προκύπτει ως αποτέλεσμα αυτών των συναπτικών επικοινωνιών”.

Ακόμη και άνθρωποι στα 80 και στα 90 τους, των οποίων οι εγκέφαλοι ήταν γεμάτοι με πλάκες αμυλοειδούς, περιείχαν υψηλότερα επίπεδα αυτών των συναπτικών πρωτεϊνών αν ήταν πιο ενεργές, βρήκαν ερευνητές. Οι συναπτικές πρωτεΐνες εμπλέκονται στην παραγωγή και την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών, των βιοχημικών στον εγκέφαλο που προάγουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων. “Πιστεύουμε ότι το να έχεις περισσότερες από αυτές τις πρωτεΐνες υποδηλώνει ότι ίσως έχεις περισσότερες συνάψεις ή/και ίσως οι συνάψεις σου να λειτουργούν λίγο καλύτερα”, είπε η Casaletto.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Σε αυτή τη μελέτη συμμετείχαν περισσότεροι από 400 ηλικιωμένοι που συμφώνησαν να φορούν οθόνες που παρακολουθούν την ποσότητα της καθημερινής σωματικής τους δραστηριότητας. Όλοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα Rush University Memory and Aging Project, μια μακροχρόνια προσπάθεια εντοπισμού των αιτιών του Αλτσχάιμερ και της άνοιας. Οι ερευνητές είχαν ήδη ανακαλύψει ότι τα άτομα αυτής της ομάδας που είχαν μεγαλύτερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας έτειναν επίσης να έχουν καλύτερες γνωστικές επιδόσεις και μειωμένο κίνδυνο άνοιας, είπε η Casaletto.

Το επόμενο βήμα ήταν η κατανόηση γιατί συνέβη αυτό. Οι αυτοψίες εγκεφάλου έδωσαν απαντήσεις. “Ακολουθήσαμε αυτούς τους ενήλικες μέχρι που πέθαναν. Έδωσαν τον εγκέφαλό τους στο πρόγραμμα αυτοψίας και μπορέσαμε να εξετάσουμε τον εγκεφαλικό ιστό μετά τον θάνατο”, είπε η Casaletto. Η μέση ηλικία θανάτου μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν 90. Οι αυτοψίες αποκάλυψαν υψηλότερα επίπεδα συναπτικών πρωτεϊνών στον εγκέφαλο όσων, όσο ζούσαν, έτειναν να κυκλοφορούν περισσότερο στην καθημερινή τους ζωή, είπαν οι ερευνητές.

“Είδαμε μια αρκετά γραμμική σχέση. Όσο περισσότερη δραστηριότητα, τόσο υψηλότερα τα επίπεδα συναπτικής πρωτεΐνης. Για μένα, αυτό υποδηλώνει ότι κάθε κίνηση μετράει”, είπε η Casaletto. Αυτά τα επίπεδα ήταν αυξημένα ακόμη και μεταξύ των ανθρώπων που είχαν φυσικές ενδείξεις Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλό τους. “Η ικανότητα του εγκεφάλου των ηλικιωμένων να αναπτύξει αυτή την υγιή απόκριση στη δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των εγκεφαλικών αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία και να συμβάλει στην προώθηση της γνωστικής ικανότητας”, ανέφερε η Casaletto.

Η σημασία των ευρημάτων

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να προωθήσει την ανθεκτικότητα στον εγκέφαλο, δήλωσε η Heather Snyder, αντιπρόεδρος ιατρικών και επιστημονικών σχέσεων στην Ένωση Αλτσχάιμερ. Μια σταθερή ροή νευροδιαβιβαστών από αυτές τις πρωτεΐνες μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη συναπτική λειτουργία για τους γηρασμένους εγκεφάλους, διατηρώντας την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων παρά την παρεμβολή από το τοξικό αμυλοειδές και το ταυ. “Εάν μπορείτε να διατηρήσετε τα εγκεφαλικά κύτταρα υγιή και να επικοινωνούν περισσότερο, μπορεί να επιβραδύνουν τις αλλαγές που θα βλέπατε στην ασθένεια ή μπορεί να είστε σε θέση να μειώσετε την ευπάθεια του εγκεφάλου σε άλλους τραυματισμούς”, είπε η Snyder.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κοινά πρώιμα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ - Αιτίες και Διάγνωση

Η αδυναμία είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για άνοια, υποδηλώνει νέα μελέτη

Οι περιπτώσεις άνοιας αναμένεται να τριπλασιαστούν έως το 2050

Η χρήση δύσκολων λέξεων ίσως είναι σημάδι άνοιας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι επαναλοιμώξεις Covid μπορεί να γίνουν ο κανόνας

Κορωνοϊός: «Θα γίνει ένας από τους πολλούς αναπνευστικούς ιούς με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι άνθρωποι και θα γίνεται όλο και περισσότερο διαχειρίσιμος με ιατρικά αντίμετρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ο Δρ Amesh Adalja, από το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Ιδρύματος Johns Hopkins.

Καρδιακή προσβολή: Η οικονομική επισφάλεια σημαίνει μεγαλύτερη θνησιμότητα

Καρδιακή προσβολή: Οι φτωχότεροι ασθενείς που επιβίωσαν της καρδιακής προσβολής είχαν το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες — 11,8%, σε σύγκριση με 10,4% για εκείνους που ανήκουν στην πιο εύπορη ομάδα, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Σε πλήρη λειτουργία ξανά o e-ΕΦΚΑ

e-ΕΦΚΑ: Το σύνολο των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του, καθώς και των πληροφοριακών συστημάτων τόσο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσο και των λοιπών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα που υποστηρίζονται από τα συστήματα του φορέα, είναι σε ξανά σε λειτουργία.

Υψηλό κόστος ζωής για ασθενείς με δρεπανοκυτταρική αναιμία

Δρεπανοκυτταρική νόσος: Οι Αμερικανοί που ζουν με δρεπανοκυτταρική αναιμία και έχουν ιδιωτική ασφάλιση αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο κόστος 1.300 $ ετησίως και $44.000 στο σύνολο της ζωής τους, αποκαλύπτει νέα έρευνα.

Πόσο καλό μας κάνουν τα vegan φαγητά;

Vegan διατροφή: Μια vegan διατροφή αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων του κρέατος, των γαλακτοκομικών και των αυγών. Όταν οι άνθρωποι την ακολουθούν σωστά, μια vegan δίαιτα μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτική, να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Οι επιστήμονες ακόμη αναζητούν τα αίτια πίσω από την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά

Παιδική ηπατίτιδα: Υπήρξε κάποια αύξηση στον αδενοϊό 41 που προκαλεί περισσότερες περιπτώσεις ενός προηγουμένως μη ανιχνευμένου προβλήματος; Είναι τα παιδιά πιο ευάλωτα λόγω των lockdown;