Επιστημονικά Νέα

Εγκέφαλος: Ο εγκέφαλος των δύο φύλων αλλάζει μετά τη βρεφική ηλικία

Εγκέφαλος: Ο εγκέφαλος των δύο φύλων αλλάζει μετά τη βρεφική ηλικία

Εγκέφαλος: Έρευνα αποκαλύπτει διαφορές φύλου και αναπτυξιακές αλλαγές στη λευκή ουσία του εγκεφάλου.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Human Brain Mapping αποκαλύπτει διαφορές φύλου και αναπτυξιακές αλλαγές στη λευκή ουσία του εγκεφάλου – η οποία παρέχει επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών τμημάτων του εγκεφάλου – σε υγιή, τυπικά αναπτυσσόμενα βρέφη και 5χρονα.

Τι δείχνει η έρευνα για τις διαφορές φύλου;

Τα αποτελέσματα, τα οποία τόνισαν τον σεξουαλικό διμορφισμό στη δομή του εγκεφάλου κατά την ανάπτυξη με σημαντικές ανιχνεύσιμες διαφορές σε πολλαπλές περιοχές στην ηλικία των 5 ετών, συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες που έδειχναν πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου στις γυναίκες.

Επίσης, αλλαγές στα μοτίβα ασυμμετρίας της λευκής ουσίας εμφανίστηκαν κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και σε παιδιά 5 ετών το σχέδιο έμοιαζε ήδη με μοτίβα που μοιάζουν με ενήλικες.

«Παρατηρήσαμε διαφορές φύλου στη μικροδομή της λευκής ουσίας παιδιών 5 ετών που μπορεί, υπό το φως της προηγούμενης βιβλιογραφίας, να είναι ένα παροδικό χαρακτηριστικό κατά την ανάπτυξη του εγκεφάλου», δήλωσε η αντίστοιχη συγγραφέας Venla Kumpulainen, MSc, MD, του Πανεπιστημίου του Turku, στο Φινλανδία.

«Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να εξεταστεί εάν αυτά τα ευρήματα συνδέονται με αναπτυξιακές γνωστικές και συναισθηματικές διαφορές μεταξύ κοριτσιών και αγοριών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η δυσλειτουργία του εγκεφάλου ξεκινάει αργότερα από ό,τι νομίζαμε

Πώς σχετίζεται η εγκεφαλική διαταραχή με τις ασυμμετρίες του εγκεφάλου των μωρών;

Γιατί η άσκηση είναι τόσο σημαντική;

Για ενδείξεις για υγιή γήρανση του εγκεφάλου, ανατρέξτε στον Αμαζόνιο της Βολιβίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μας κάνει ο ανταγωνισμός λιγότερο ηθικούς; Νέα έρευνα λέει ναι, αλλά μόνο λίγο

Αυτά τα διερευνητικά αποτελέσματα -που δεν έχουν ακόμη αναπαραχθεί- υποδηλώνουν έναν λόγο για τον οποίο ο ανταγωνισμός δεν επηρεάζει πολύ την ηθική κατά μέσον όρο. Ίσως, η μειονεκτική θέση σε μια ανταγωνιστική διαδικασία να είναι αυτή που διαφθείρει και όχι ο ανταγωνισμός καθαυτός.

"Ακτίνα ελπίδας" Καρκίνος - Νέες εξελίξεις στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων

Τα εμβόλια που θεραπεύουν τον υπάρχοντα καρκίνο αποτελούν εδώ και καιρό στόχο της ιατρικής κοινότητας. Οι προκαταρκτικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αφορούσαν εμβόλια που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, τον όγκο του εγκεφάλου γλοιοβλάστωμα και τον καρκινογόνο ιό HPV.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.

Καρκίνος του προστάτη - Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας

Ενώ ο καρκίνος είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να σκέφτεται, ο Humphreys δίνει τις εξής συμβουλές και ενθάρρυνση: "Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της υγείας σας και μια ομάδα εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας μπορεί να σας καθοδηγήσει στις λύσεις που είναι πιο προσαρμοσμένες για εσάς, τις επιθυμίες σας και το σώμα σας".