Επιστημονικά Νέα

Εγκέφαλος: Ο εγκέφαλος σε γυναίκες και άνδρες αντιδρά διαφορετικά στην θέα ενός βρέφους

Εγκέφαλος: Ο εγκέφαλος σε γυναίκες και άνδρες αντιδρά διαφορετικά στην θέα ενός βρέφους

Εγκέφαλος: Ο εγκέφαλος των γυναικών ενεργοποιείται περισσότερο συναισθηματικά στα πρόσωπα των βρεφών.

Ο εγκέφαλος των γυναικών ενεργοποιείται περισσότερο συναισθηματικά στα πρόσωπα των βρεφών, επιτρέποντάς τους να προσαρμόσουν καλύτερα τη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια της περιόδου ανατροφής, σύμφωνα με μια μελέτη. Η αλληλεπίδραση μεταξύ ενηλίκων και βρεφών βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη λήψη και έκφραση μη λεκτικών σημάτων, όπως εκφράσεις προσώπου ή συναισθηματικούς ήχους. Αυτό επιτρέπει στα ευάλωτα βρέφη να επικοινωνούν τις βασικές τους ανάγκες, ώστε οι ενήλικες να μπορούν να τις αντιμετωπίσουν.

Παρόλο που και τα δύο φύλα μπορούν να παρέχουν φροντίδα σε βρέφη και μεγαλύτερα παιδιά, οι γυναίκες παραδοσιακά αναλαμβάνουν την ευθύνη του φροντιστή. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι μητέρες φροντίζουν τα παιδιά περισσότερο από το διπλάσιο από τους μπαμπάδες, σύμφωνα με μια έκθεση του Pew Research Center το 2017. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Neuroscience τον Δεκέμβριο στρατολόγησε 26 γυναίκες και 25 άνδρες, των οποίων η εγκεφαλική δραστηριότητα παρακολουθούνταν χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία βασισμένη σε εργασίες (task-fMRI). Στους συμμετέχοντες έδειξαν εικόνες συναισθηματικών προσώπων βρεφών, συμπεριλαμβανομένων χαρούμενων, ουδέτερων και λυπημένων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλος των γυναικών και των ανδρών αντιδρούσε διαφορετικά στα πρόσωπα των βρεφών , με αυτές τις διαφορές να εμφανίζονται στα δίκτυα που είναι υπεύθυνα για την επεξεργασία του προσώπου, την προσοχή και την ενσυναίσθηση.

Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν σαρώσεις fMRI σε κατάσταση ηρεμίας που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των αλληλεπιδράσεων όταν μια συγκεκριμένη εργασία δεν εκτελείται. Η ανάλυση έδειξε ότι η συνδεσιμότητα των περιοχών που σχετίζονται με το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας αυξήθηκε περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες. “Οι ενεργοποιήσεις του εγκεφάλου σε περιοχές που σχετίζονται με συναισθηματικά δίκτυα συνδέθηκαν με τις ικανότητες ενσυναίσθησης των γυναικών. Αυτές οι διαφορές στις γυναίκες μπορεί να τις διευκολύνουν σε πιο αποτελεσματικές και γρήγορες προσαρμογές στις συμπεριφορές και τα συναισθήματα κατά τη διάρκεια της βρεφικής περιόδου ανατροφής”, καταλήγουν οι συγγραφείς. Σε μια μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας του 2013 , γυναίκες και άνδρες εκτέθηκαν στον ήχο ενός βρέφους που πεινούσε ή έκλαιγε. Οι σαρώσεις εγκεφάλου των συμμετεχόντων αποκάλυψαν ότι στις γυναίκες, τα πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας άλλαξαν ξαφνικά σε μια προσεκτική λειτουργία, ενώ οι εγκέφαλοι των ανδρών παρέμεναν σε κατάσταση ηρεμίας.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2003, γυναίκες αλλά όχι άνδρες, ανεξάρτητα από τη γονική τους κατάσταση, εμφάνισαν νευρική απενεργοποίηση στον πρόσθιο περιφερικό φλοιό – μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για διάφορες γνωστικές λειτουργίες – ως απόκριση στο κλάμα και το γέλιο του βρέφους. Το έγγραφο BMC Neuroscience προσθέτει στοιχεία ότι ο εγκέφαλος των γυναικών βιώνει υψηλότερα επίπεδα ενεργοποίησης σε σύγκριση με τους άνδρες όταν ανταποκρίνεται στα συναισθήματα του βρέφους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η καισαρική μπορεί να δώσει τα απαραίτητα μικρόβια που χρειάζεται ένα νεογέννητο

Πλήρης οδηγός για εξανθήματα νεογνών

Η ενδοοικογενειακή βία στην εγκυμοσύνη συνδέεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Η διατήρηση των μωρών στη ζωή θα μειώσει την αύξηση του πληθυσμού, σύμφωνα με νέα έρευνα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακαλύφθηκε νέος ενδοκυτταρικός αισθητήρας προειδοποίησης βλαβών στα μιτοχόνδρια

Η μελέτη μπορεί ενδεχομένως να ανοίξει και νέες θεραπευτικές προοπτικές. "Είναι νοητό να τροποποιηθεί ειδικά ο αισθητήρας NLRP10 με τη χρήση ορισμένων ουσιών, προκειμένου να διεγερθεί ο σχηματισμός φλεγμονοσωμάτων", εξηγεί ο Latz. "Αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο των χρόνιων δερματικών παθήσεων".

6 Tips για μια ζωή με διαβήτη!

Διαβήτης: Η παχυσαρκία, η υπέρταση και η ζωή σε αστική περιοχή είναι μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για διαβήτη στις γυναίκες.

Μπορούν οι λεμφαδένες να ενισχύσουν την επιτυχία της ανοσοθεραπείας του καρκίνου;

Καρκίνος: Το να επιτραπεί στη θεραπεία να ενεργοποιήσει την ανοσολογική απόκριση των λεμφαδένων επίσης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της θετικής ανταπόκρισης στην ανοσοθεραπεία.

Πώς οι καρδιές μας διαστρεβλώνουν την αντίληψή μας για τον χρόνο

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης παρέχουν μια πιο μηχανιστική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι κοινές χρονικές στρεβλώσεις προκύπτουν από φασικές διαφοροποιήσεις εντός κάθε καρδιακού παλμού. Τα αποτελέσματα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις, δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζει ο χρονισμός σε διάφορες εργασίες υψηλής εξειδίκευσης που εκτελούν οι άνθρωποι (π.χ. οδήγηση, παίξιμο ενός οργάνου ή ορισμένα αθλήματα) και της εμπλοκής της αντίληψης του χρόνου σε διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.