ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βρέφη: Πλήρης οδηγός για εξανθήματα νεογνών

Βρέφη: Πλήρης οδηγός για εξανθήματα νεογνών

Βρέφη: Το δέρμα ενός νεογέννητου μπορεί να παρουσιάσει αλλαγές μέσα στις πρώτες εβδομάδες της ζωής του

Το δέρμα ενός νεογέννητου μπορεί να παρουσιάσει αλλαγές μέσα στις πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Αυτές οι αλλαγές προκαλούν ανησυχία για τους γονείς, αν και πολλές δεν είναι πραγματικά ανησυχητικές. Ποια είναι τα πιο κοινά εξανθήματα στα νεογνά, τι τα προκαλεί και ποιες είναι οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές;

Τα πιο κοινά εξανθήματα στα νεογνά

Τα εξανθήματα μπορεί να επηρεάσουν κάθε νεογέννητο σε κάποιο βαθμό. Ευτυχώς, συνήθως είναι αυτοπεριοριζόμενες ή επιλύονται ανεξάρτητα και δεν απαιτούν καμία θεραπεία. Τα περισσότερα εξανθήματα δεν προκαλούν καμία ενόχληση στο μωρό σας. Ωστόσο, ορισμένες δερματικές παθήσεις μπορεί να απαιτούν περαιτέρω έρευνα ή να προκαλέσουν πόνο στο νεογέννητο. Ας δούμε κάποια από αυτά τα εξανθήματα ξεχωριστά.

Τοξικό νεογνικό ερύθημα

Το τοξικό νεογνικό ερύθημα (ETN) επηρεάζει το 40 – 70% των νεογνών. Το ETN αναπτύσσεται συνήθως πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα της ζωής. Το εξάνθημα χαρακτηρίζεται από ωχρές κηλίδες και βλατίδες – επιπεδωμένους αποχρωματισμούς ή ανυψωμένες κηλίδες – που περιβάλλονται από μια κοκκινισμένη περιοχή. Οι κοκκινισμένες ωχρές κηλίδες και οι βλατίδες μπορεί να εξελιχθούν σε μικρές κηλίδες που μοιάζουν με φουσκάλες. Το εξάνθημα εμφανίζεται γενικά στο πρόσωπο, την κοιλιά και τα άκρα.

Η αιτία του ETN είναι άγνωστη. Μια θεωρία περιγράφει μια ανοσολογική απόκριση του βρέφους στην ανάπτυξη μικροβίων. Μερικές μελέτες έχουν υποστηρίξει αυτή τη θεωρία. Το ETN συνήθως εξαφανίζεται μέσα σε 7 έως 14 ημέρες, αλλά μπορεί να επανεμφανιστεί μέσα στον πρώτο μήνα της ζωής. Αυτό το εξάνθημα δεν απαιτεί θεραπεία και δεν σχετίζεται με αρνητικά αποτελέσματα.

Βρεφική ακμή (νεογνική ακμή)

Η βρεφική ακμή, ή νεογνική ακμή , επηρεάζει έως και το 20% των νεογέννητων βρεφών. Η βρεφική ακμή μοιάζει με την ακμή που μπορεί να συνδέσουμε με τους εφήβους. Το εξάνθημα προκαλεί ανυψωμένα, φλεγμονώδη εξογκώματα που μπορεί να εξελιχθούν σε λευκά στίγματα. Εμφανίζεται συνήθως οπουδήποτε στο πρόσωπο. Η βρεφική ακμή εμφανίζεται μετά τον πρώτο μήνα της ζωής και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι την ηλικία των τεσσάρων μηνών.

Η αιτία της βρεφικής ακμής είναι ασαφής. Το εξάνθημα μπορεί να προκληθεί από τη σχέση μεταξύ των σμηγματογόνων αδένων του βρέφους —ένας αδένας που εκκρίνει λίπος εντός των τριχοθυλακίων— και των μητρικών και βρεφικών ορμονών.

Συνήθως, η βρεφική ακμή δεν απαιτεί θεραπεία. Αυτό το εξάνθημα υποχωρεί από μόνο του χωρίς συνέπειες. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να συνταγογραφηθούν φαρμακευτικές κρέμες . Είναι σημαντικό να μην τσιμπήσετε, να πιέσετε ή να τρίψετε δυνατά οποιαδήποτε βρεφική ακμή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ενδοοικογενειακή βία στην εγκυμοσύνη συνδέεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Η μετάδοση της ηπατίτιδας Β από μητέρα σε παιδί εξαλείφθηκε στην Αγγλία

Παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το χαμηλό βάρος γέννησης

Η γέννηση ενός μεγαλόσωμου μωρού μπορεί να είναι σημάδι κινδύνου διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσωρινή επένδυση εντέρου μειώνει το βάρος

Ο Ενδοφραγμός δεν είναι προς το παρόν εγκεκριμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναμένει το σήμα CE του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης, το οποίο ο κατασκευαστής ελπίζει ότι θα του δοθεί αυτό το καλοκαίρι. Η άδεια θα αφορά ασθενείς με ΔΜΣ 35-50 kg/m2.

Το υποκατάσταο αλατιού μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο

Δεδομένων των υψηλών ποσοστών μη τήρησης των αντιϋπερτασικών φαρμάκων, απαιτούνται μη φαρμακολογικά μέτρα για τη βελτίωση του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης, πρόσθεσαν.

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν ουρές;

Τα ανθρώπινα έμβρυα έχουν ουρά κατά την ανάπτυξή τους στη μήτρα. Ωστόσο, καθώς το έμβρυο μεγαλώνει και εξελίσσεται, αυτή η δομή που μοιάζει με ουρά συνήθως υποχωρεί και απορροφάται