Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Αϋπνία: Μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου;

Αϋπνία: Μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου;

Αϋπνία: Η αϋπνία είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, προκαλώντας δυσκολία στην έλευση ή/και στη διατήρηση του ύπνου.

Η αϋπνία είναι ένα σύνηθες πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους, προκαλώντας δυσκολία στην έλευση ή/και στη διατήρηση του ύπνου. Παρόλο που πολλοί τη συνδέουν με το στρες ή την ψυχική υγεία, η έλλειψη σιδήρου αποτελεί έναν παράγοντα που συχνά παραβλέπεται, αλλά μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, καθώς εμπλέκεται στη μεταφορά οξυγόνου μέσω του αίματος, αλλά και στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές σχετίζονται άμεσα με τη ρύθμιση του ύπνου και της διάθεσης.

Η έλλειψη σιδήρου έχει συσχετιστεί με διαταραχές όπως:

  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, το οποίο προκαλεί έντονη κινητικότητα τη νύχτα και δυσκολεύει την έλευση του ύπνου.

  • Χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης, που επηρεάζουν τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης.

  • Αίσθημα ταχυπαλμίας ή άγχους, που διαταράσσουν τη χαλάρωση πριν τον ύπνο.


Τα σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν ανεπάρκεια σιδήρου περιλαμβάνουν:

  • Κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας,

  • Ωχρότητα,

  • Ευερεθιστότητα,

  • Ευαισθησία στο κρύο.

Η λύση είναι απλή: ένας αιματολογικός έλεγχος μπορεί να εντοπίσει χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή φεριτίνης. Αν επιβεβαιωθεί έλλειψη, η κατάλληλη διατροφή ή συμπληρώματα μπορούν να βελτιώσουν τόσο τα επίπεδα ενέργειας όσο και την ποιότητα ύπνου.

Συμπερασματικά, αν η αϋπνία επιμένει χωρίς προφανή λόγο, ίσως αξίζει να εξετάσεις και τον ρόλο του σιδήρου στην καθημερινότητά σου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς παρερμηνεύεται η έλλειψη ύπνου;

Ο διαβήτης και οι διαταραχές ύπνου σχετίζονται περισσότερο από όσο πιστεύετε

Πώς ο ύπνος μας επηρεάζει την υγεία του εντέρου;

Γιατί έχετε πονοκέφαλο τις ίδιες ώρες καθημερινά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυτοάνοσα νοσήματα και βιολογικοί παράγοντες 

Τα τελευταία χρόνια, η ανάπτυξη των βιολογικών παραγόντων έχει φέρει μια επανάσταση στη θεραπεία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι μονοκλωνικά αντισώματα ή άλλοι πρωτεϊνικοί παράγοντες που στοχεύουν συγκεκριμένα μόρια και κυτταρικούς υποδοχείς που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη διαδικασία.

Φυτοστερόλες: ρυθμίζουν την ινσουλίνη και μειώνουν τις φλεγμονές σύμφωνα με μελέτη

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να ρυθμίσουν τα επίπεδα ινσουλίνης και να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός σημαντικό για την πρόληψη και διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.

Υποσχόμενη έρευνα για τον καρκίνο του μαστού για τη βιταμίνη D

Στη μελέτη, ασθενείς με καρκίνο του μαστού που λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D σε συνδυασμό με την τυπική χημειοθεραπεία εμφάνισαν διπλάσια ποσοστά ύφεσης σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία

Βακτήρια λειτουργούν ως εντομοκτόνα

Σε αντίθεση με τα χημικά εντομοκτόνα, που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία, τα βακτήρια αυτά είναι βιολογικά προϊόντα που διασπώνται εύκολα και δεν συσσωρεύονται στο περιβάλλον.

Τι είναι το ανθεκτικό άμυλο;

Ανθεκτικό άμυλο: Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όσους επιδιώκουν να ελέγχουν τις θερμίδες και να βελτιώνουν την υγεία του εντέρου τους. Μειώνει την απορρόφηση θερμίδων και ενισχύει τον μεταβολισμό.

Πώς το σκόρδο ενισχύει την υγεία των οστών;

Σκόρδο: Προσθέστε το σκόρδο στη διατροφή σας και ενισχύστε τα οστά σας με φυσικό και νόστιμο τρόπο. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, η θετική του επίδραση στα οιστρογόνα και οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του το καθιστούν ιδανική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

Τα ζαχαρούχα ποτά παραμένουν η κύρια διαιτητική πηγή προστιθέμενων σακχάρων σε πολλούς πληθυσμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο διαβήτη.

Close Icon