Επιστημονικά Νέα

Αλτσχάιμερ: Μονοκλωνικά αντισώματα και υποψήφια εμβόλια αποτελεσματικά σε ποντίκια

Αλτσχάιμερ: Μονοκλωνικά αντισώματα και υποψήφια εμβόλια αποτελεσματικά σε ποντίκια

Αλτσχάιμερ: Νέα έρευνα σε ποντίκια δείχνει ότι ένα υποψήφιο εμβόλιο μπορεί μια μέρα να βοηθήσει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ στους ανθρώπους.

Η πρωτεΐνη αμυλοειδούς-β, η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, εμφανίζεται σε πολλές διαφορετικές μορφές στον εγκέφαλο. Ορισμένοι υποτύποι της πρωτεΐνης αμυλοειδούς-β συνδέονται με την ανάπτυξη εγκεφαλικών παθολογιών που παρατηρούν οι ειδικοί υγείας στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μια νέα μελέτη αναφέρει την ταυτοποίηση μιας νέας θέσης σε έναν υποτύπο της πρωτεΐνης αμυλοειδούς-β, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει σε αυτόν τον υποτύπο πρωτεΐνης αμυλοειδούς-β να στοχευτεί επιλεκτικά χρησιμοποιώντας αντισώματα ή μέσω εμβολιασμού. Τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα υποψήφια εμβόλια που ανέπτυξαν οι ερευνητές χρησιμοποιώντας αυτήν την προσέγγιση μείωσαν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της νόσου του Αλτσχάιμερ σε δύο μοντέλα ποντικών.

Η νόσος Alzheimer (AD) ευθύνεται για το 60-70% όλων των περιπτώσεων άνοιας και είναι η έκτη κύρια αιτία θανάτου σε ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι γιατροί χαρακτηρίζουν την πάθηση ως προοδευτική μείωση των γνωστικών ικανοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, του συλλογισμού, της σκέψης και της γλώσσας. Αν και υπάρχουν μερικά φάρμακα που μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της, υπάρχει σχεδόν απουσία θεραπειών. Και τούρο παρά το γεγενός ότι οι επιστήμονες έχουν διεξαγάγει μεγάλο αριθμό κλινικών δοκιμών για να βρουν φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου. Τώρα, μια συνεργασία μεταξύ ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Γκέτινγκεν στη Γερμανία και το Life Arc, μια βρετανική ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη δύο νέων υποψήφιων ανοσοθεραπειών που θα μπορούσαν να αλλάξουν την εξέλιξη της νόσου. Σύμφωνα με την υπόθεση αμυλοειδούς, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πρωτεΐνη αμυλοειδούς-βήτα (αμυλοειδές-β ή Αβ) παίζει αιτιολογικό ρόλο στην νόσο. Οι επιστήμονες έχουν αναγνωρίσει πολλές διαφορετικές παραλλαγές της πρωτεΐνης αμυλοειδούς-β. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένες παραλλαγές μπορεί να είναι πιο τοξικές για τα εγκεφαλικά κύτταρα και μπορεί να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη του Alzheimer.

Ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ Mark Carr, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Leicester, δήλωσε σχετικά: «Έχουμε προσδιορίσει τη μορφή της πρωτεΐνης αμυλοειδούς-βήτα που είναι υπεύθυνη για την νόσο και δείξαμε ότι στοχεύοντας συγκεκριμένα αυτή τη μορφή της πρωτεΐνης σε δύο μοντέλα Alzheimer σε ποντίκια είχε ως αποτέλεσμα ουσιαστικές βελτιώσεις στους βασικούς δείκτες της εξέλιξης της νόσου». Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέπτυξαν δύο νέες θεραπείες που στοχεύουν επιλεκτικά τη συγκεκριμένη μορφή της πρωτεΐνης αμυλοειδούς-β. Τα μονοκλωνικά αντισώματα εναντίον της πρωτεΐνης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία ασθενών, ενώ το εμβόλιο θα διδάξει στο ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει την πρωτεΐνη και να βοηθά στην πρόληψη της πάθησης σε υγιή άτομα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η χρήση ψηφιακών βοηθημάτων μνήμης βελτιώνει την καθημερινότητα σε ήπιες διαταραχές

Μια νέα εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίσει περισσότερο από το 80% των ανθρώπων με αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν τη νόσο αλτσχέιμερ

Σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ μπορούν να ανιχνευθούν πριν τα συμπτώματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η "ανεβαστική" μουσική βελτιώνει την γνωστική ικανότητα

Ρυθμός εγκέφαλος: Ο ρυθμός groove ενίσχυε την εκτελεστική λειτουργία και τη δραστηριότητα στο l-DLPFC μόνο σε συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι η μουσική προκάλεσε μια έντονη αίσθηση αισιοδοξίας και την αίσθηση της καθαρότητας.

Συσχετίσεις μεταξύ ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αναπνευστικής υγείας

Καναδάς μελέτη: Η ανάπτυξη των πνευμόνων στην πρώιμη ζωή διαδραματίζει βασικό ρόλο στην προστασία ή στην αύξηση της ευαισθησίας σε αλλαγές που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, στην πνευμονική λειτουργία και στη ΧΑΠ στην ενήλικη ζωή.

Ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής, Κ. Τριανταφυλλίδης, δίνει το γενετικό προφίλ των ιών της ευλογιάς, ανεμοβλογιάς και ευλογιάς των πιθήκων

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εγείρει ανησυχία ότι ο ιός μπορεί να υποστεί γενετικές αλλαγές για να μπορέσει να εξαπλωθεί πιο αποτελεσματικά από άτομο σε άτομο, αν και δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε μεταλλάξεις.

Η ανάπτυξη του οπτικού συστήματος εμπλέκεται σε βρέφη που αναπτύσσουν αυτισμό

Εγκέφαλος παιδιά: Όταν οι γονείς και τα μωρά δένονται, όταν κλείνουν τα μάτια και βιώνουν τον κόσμο τους μαζί μέρα με τη μέρα, δεν είναι απλά χαριτωμένο. Αντικατοπτρίζει το πώς τα μωρά μαθαίνουν να ερμηνεύουν τις λεπτές ενδείξεις για το περιβάλλον τους.

Ο θηλασμός ενισχύει το IQ του παιδιού

Θηλασμός: Ο θηλασμός θεωρείται από καιρό ότι συμβάλλει στην ενίσχυση του IQ ενός παιδιού, αλλά άλλοι παράγοντες όπως το μορφωτικό επίπεδο ή/και η κοινωνική θέση της μαμάς θα μπορούσαν επίσης να αιτιολογούν ορισμένα από τα οφέλη.

Αξιολόγηση των κινδύνων ανεπιθύμητων εκβάσεων με διαβήτη κύησης

Διαβήτης κύησης: Υπάρχει ανάγκη για βελτιωμένη κατανόηση της παθοφυσιολογίας του σακχαρώδους διαβήτη κύησης για την ενημέρωση της πρόβλεψης του κινδύνου για τη μείωση των δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης.