Επιστημονικά Νέα

Αλτσχάιμερ: Σημάδια της νόσου μπορούν να ανιχνευθούν πριν γίνουν εμφανή τα συμπτώματα

Αλτσχάιμερ: Σημάδια της νόσου μπορούν να ανιχνευθούν πριν γίνουν εμφανή τα συμπτώματα

Αλτσχάιμερ: Η Rachana Tank, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: "Τα ευρήματά μας είναι νέα, επειδή δείχνουν ότι οι επιπτώσεις του γενετικού κινδύνου μπορεί, σε κάποιο βαθμό, να είναι εμφανείς πολύ πριν από μια κλινική διάγνωση άνοιας. Αν και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτές οι διαφορές είναι πρώιμα σημάδια άνοιας καθαυτά, είναι σημαντικό να κάνουμε περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα". 

Υγιείς άνθρωποι με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ μπορεί να παρουσιάζουν διαφορές στη δομή του εγκεφάλου και στις βαθμολογίες των γνωστικών τεστ που σχετίζονται με τη λογική και την προσοχή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης – που δημοσιεύτηκε στις αρχές Νοεμβρίου στο Neuropsychopharmacology – υποδηλώνει ότι, αν και η συσχέτιση μεταξύ αυτών των διαφορών σε άτομα με υψηλότερο γενετικό κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ ήταν μικρή, η σύνδεση υποδηλώνει ότι τα σημάδια της νόσου μπορεί να ανιχνευθούν πριν γίνουν εμφανή τα συμπτώματα.

Τι είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ

Η νόσος του Αλτσχάιμερ (AD) είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια στην οποία επηρεάζονται πολλές περιοχές του εγκεφάλου, αλλά μεταξύ των πρώτων περιλαμβάνεται ο ιππόκαμπος, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την επεξεργασία της μνήμης και της μάθησης. Γενετικοί παράγοντες είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη άνοιας από τη νόσο του Αλτσχάιμερ (AD) και οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πολυγονιδιακή βαθμολόγηση κινδύνου – μια μέθοδο που χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του γενετικού κινδύνου ενός ατόμου να αναπτύξει μια συγκεκριμένη ασθένεια, όπως η AD.

Η μελέτη

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές υπολόγισαν μια βαθμολογία πολυγονιδιακού γενετικού κινδύνου με βάση έναν μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων για 32.790 γενικά υγιείς ενήλικες χωρίς άνοια από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια μεγάλης κλίμακας βιοϊατρική βάση δεδομένων και ερευνητικό πόρο, για να δουν εάν ο γενετικός κίνδυνος για AD συσχετίστηκε με μέσες διαφορές στη δομή του εγκεφάλου και στη γνωστική απόδοση.

Τα ευρήματα

Η Rachana Tank, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: “Τα ευρήματά μας είναι νέα, επειδή δείχνουν ότι οι επιπτώσεις του γενετικού κινδύνου μπορεί, σε κάποιο βαθμό, να είναι εμφανείς πολύ πριν από μια κλινική διάγνωση άνοιας. Αν και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτές οι διαφορές είναι πρώιμα σημάδια άνοιας καθαυτά, είναι σημαντικό να κάνουμε περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αντιμετωπίσετε την άνοια του δικού σας ανθρώπου

Πώς ο διαβήτης τύπου 2 επιβαρύνει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ;

Νέα έρευνα εντοπίζει την πιθανή αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, παρέχοντας δυνατότητες για νέα θεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.

Η COVID-19 σχετίζεται με αύξηση των νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1 στους νέους κατά 72%.

"Διερευνούμε επίσης πιθανές αλλαγές στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά μετά από λοίμωξη SARS-CoV2", δήλωσε ο Xu. Ο T1D είναι πιο συχνός στα παιδιά, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) είναι γνωστός ως "διαβήτης ενηλίκων" και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, συχνά καθώς ο ασθενής γίνεται ανθεκτικός στις επιδράσεις της ινσουλίνης και αργότερα, καθώς το πάγκρεας σταματά να παράγει αρκετή ινσουλίνη, σύμφωνα με το CDC.

Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Εθισμός: Ο εθισμός αναπτύσσεται όταν τα κυκλώματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο κατακλύζονται, με τρόπο που μπορεί να γίνει χρόνιος και μερικές φορές ακόμη και μόνιμος.

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις παλιές ιδέες για το πώς λειτουργεί η ακοή

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Ο ήχος που φτάνει στο εξωτερικό αυτί μεταφέρεται από το τύμπανο του αυτιού στο σπειροειδές εσωτερικό αυτί, γνωστό και ως κοχλίας, εκεί που βρίσκονται τα αισθητήρια κύτταρα της ακοής.

Παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία υποβάλλονται σε έλεγχο για κίνδυνο εγκεφαλικού

Αναιμία: Πολύ λίγα παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία λαμβάνουν τις συνιστώμενες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για εγκεφαλικό επεισόδιο, μια κοινή επιπλοκή αυτής της ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα κυβερνητική έκθεση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μεταφέρει παιδιά με αυτισμό στο νοσοκομείο;

Αυτισμός: Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας στα παιδιά με την αναπτυξιακή διαταραχή.