ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλτσχάιμερ Νόσος: Μελέτη αποκαλύπτει πώς εξελίσσεται η ασθένεια στον εγκέφαλο

Αλτσχάιμερ Νόσος: Μελέτη αποκαλύπτει πώς εξελίσσεται η ασθένεια στον εγκέφαλο

Οι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορούν να ξεκινήσουν χρόνια πριν από τα συμπτώματα και καθώς συσσωρεύονται στον εγκέφαλο τα ταυ μπερδέματα με το β-αμυλοειδές σκοτώνουν τα νευρικά κύτταρα. Η απώλεια νευρικών κυττάρων προκαλεί συρρίκνωση του εγκεφάλου, παρεμποδίζοντας τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη.

Αλτσχάιμερ Νόσος: Νέα έρευνα παρακολούθησε την αναπαραγωγή και την εξάπλωση της πρωτεΐνης tau για πρώτη φορά. Συσσωματώματα ταυ και της πρωτεΐνης βήτα-αμυλοειδούς εμπλέκονται στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ. Η διεθνής μελέτη, που δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα στο περιοδικό Science Advances, διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

Σε αυτό, οι συγγραφείς έγραψαν ότι συνδυάζοντας τη χημική κινητική με μετρήσεις των συσσωματωμάτων tau, ή των «σπόρων», σε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου, θα μπορούσαν να ποσοτικοποιήσουν τον ρυθμό αντιγραφής τους στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Μετά την ανάπτυξη ενός μαθηματικού μοντέλου για την προσομοίωση της εξέλιξης της νόσου και τη χρήση πέντε διαφορετικών μεθόδων ποσοτικού προσδιορισμού tau – που κυμαίνονται από αναλύσεις μεταθανάτιας ενίσχυσης σπόρων έως σαρώσεις tau PET (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) εγκεφάλων ζωντανών ατόμων – οι ερευνητές είπαν ότι είχαν λάβει συγκρίσιμα ποσοστά σε πολλά διαφορετικά σύνολα δεδομένων.

“Τα αποτελέσματα μας υποδηλώνουν ότι από το στάδιο ΙΙΙ του Braak και μετά, ο τοπικός αναδιπλασιασμός, αντί να εξαπλώνεται μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου, είναι η κύρια διαδικασία που ελέγχει τον συνολικό ρυθμό συσσώρευσης του ταυ στις νεοφλοιώδεις περιοχές. Ο αριθμός των σπόρων διπλασιάζεται μόνο κάθε 5 χρόνια.

Ο περιορισμός της τοπικής αναπαραγωγής πιθανότατα αποτελεί την πιο πολλά υποσχόμενη στρατηγική για τον έλεγχο της συσσώρευσης ταυ κατά τη [νόσο Alzheimer]», έγραψαν. Το στάδιο ΙΙΙ Braak αναφέρεται στο τρίτο από τα έξι στάδια των μεθόδων σταδιοποίησης Braak που χρησιμοποιούνται για την ταξινόμηση του βαθμού παθολογίας στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Προηγουμένως, ορισμένοι πίστευαν ότι η νόσος Αλτσχάιμερ εξελίσσεται όταν οι σπόροι ταυ εξαπλώνονται σε μη επηρεασμένες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτά τα ευρήματα, προσθέτει η δημοσίευση, θα μπορούσαν να αποδειχθούν σημαντικά για την ανάπτυξη νέων θεραπειών. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ο πιο κοινός τύπος άνοιας. Είναι η νόσος Αλτσχάιμερ κάτι που μπορείτε να κολλήσετε;

Το 2020, περίπου 5,8 εκατομμύρια Αμερικανοί ζούσαν με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2060. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη πλήρως τι προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά η ηλικία είναι ο πιο γνωστός παράγοντας κινδύνου. Οι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορούν να ξεκινήσουν χρόνια πριν από τα συμπτώματα και καθώς συσσωρεύονται στον εγκέφαλο τα ταυ μπερδέματα με το β-αμυλοειδές σκοτώνουν τα νευρικά κύτταρα.

Η απώλεια νευρικών κυττάρων προκαλεί συρρίκνωση του εγκεφάλου, παρεμποδίζοντας τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συνδυασμός αμινοξέων θα μπορούσε να αποτρέψει την άνοια

Η νόσος Αλτσχάιμερ και η κακή ποιότητα ύπνου συνδέονται με μείωση γνωστικών λειτουργιών

Το πόσες ώρες κοιμάστε σχετίζεται με τη γνωστική παρακμή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσθέστε το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι μια νόστιμη και θρεπτική τροφή που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, στην καλύτερη πέψη, στην ενίσχυση της ανοσίας και σε διάφορα άλλα οφέλη για την υγεία.

Ασκήσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες μετά τα 30 για να κάνετε boost στην τεστοστερόνη σας

Ενίσχυση Τεστοστερόνης: Ένα καλό επίπεδο τεστοστερόνης είναι απαραίτητο στους άνδρες επειδή βοηθά το σώμα να χτίσει μυϊκή μάζα, να διατηρήσει την οστική πυκνότητα, να αυξήσει τις τρίχες του σώματος και να φέρει αλλαγές στη φωνή τους όταν φτάνουν στην εφηβεία.