Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Άγγιγμα: Η θεραπευτική δύναμη της αφής

Άγγιγμα: Η θεραπευτική δύναμη της αφής

Άγγιγμα: Το άγγιγμα του κεφαλιού, όπως το μασάζ στο πρόσωπο ή στο τριχωτό της κεφαλής, παρείχε περισσότερα πλεονεκτήματα για την υγεία από την επαφή με τα χέρια και το σώμα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Human Behaviour, οι ερευνητές διεξήγαγαν μετα-αναλυτική έρευνα για να αξιολογήσουν το μέγεθος των επιπτώσεων των θεραπειών αφής και να εντοπίσουν χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά τους. Η αφή είναι μια κρίσιμη αίσθηση που αναπτύσσεται στα βρέφη και είναι ο πρώτος τρόπος με τον οποίο τα άτομα συνδέονται με το φυσικό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Οι θεραπείες αφής, συμπεριλαμβανομένων των μασάζ και της φροντίδας καγκουρό, έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ψυχική και σωματική υγεία, την ανάπτυξη και τη μείωση του άγχους.

Ωστόσο, παράγοντες όπως η δημογραφία, το είδος, η διάρκεια της επαφής, τα αποτελέσματα υγείας και το άτομο που παρέχει την αφή επηρεάζουν τα πλεονεκτήματά του. Προηγούμενη μετα-αναλυτική έρευνα επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένες μορφές αφής, κοόρτες μελέτης και αποτελέσματα υγείας, αλλά δεν βρήκε σημαντικούς παράγοντες που να ρυθμίζουν την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης αφής. Η κατανόηση αυτών των χαρακτηριστικών είναι κρίσιμη για το σχεδιασμό θεραπειών και τη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

Σχετικά με τη μελέτη

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν ποιοτική (συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση) και ποσοτική (μετα-ανάλυση) έρευνα για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των θεραπειών αφής στην ψυχική και σωματική υγεία και να βρουν παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά τους. Οι ερευνητές διερεύνησαν εάν και σε ποιο βαθμό τα αποτελέσματα της υγείας επηρεάζονται από τη δυναμική αγγίγματος της δυάδας (συμπεριλαμβανομένων αντικειμένων, ρομπότ ή ανθρώπων, καθώς και κατευθυντικότητα και εξοικείωση με το άγγιγμα), δημογραφικά στοιχεία (όπως ηλικία, φύλο ή κλινική κατάσταση), και διαδικασία (όπως η συχνότητα ή η διάρκεια της συνεδρίας). Επίσης, διερεύνησαν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων, τόσο με όσο και χωρίς επαφή δέρμα με δέρμα. Διεξήγαγαν ξεχωριστές αναλύσεις για νεογνά, παιδιά και ενήλικες.

Η ομάδα συμπεριέλαβε 137 μελέτες στη μετα-ανάλυση και 75 πρόσθετες μελέτες στη συστηματική ανασκόπηση (n = 12.966 άτομα) από τις βάσεις δεδομένων PubMed, Web of Science και Google Scholar μεταξύ 2 Δεκεμβρίου 2021 και 1 Οκτωβρίου 2022. Οι μελέτες περιελάμβανε θεραπείες αφής έναντι ομάδων ελέγχου χωρίς επαφή, με διάφορα αποτελέσματα υγείας ως εξαρτημένες μεταβλητές.

Οι ερευνητές απέκλεισαν κριτικές, διατριβές, μελέτες που αξιολογούν τις βαθμολογίες ευχαρίστησης και νευροφυσιολογικές αποκρίσεις μετά την εφαρμογή αφής, αρχεία με δεδομένα που λείπουν και εκείνες που δημοσιεύτηκαν σε μη αγγλικές γλώσσες. Δύο ανεξάρτητοι συγγραφείς πραγματοποίησαν έλεγχο δεδομένων και αξιολόγησαν τον κίνδυνο μεροληψίας μέσω μικρής μελέτης, τυχαιοποίησης, αλληλουχίας, απόδοσης και μεροληψίας τριβής.

Αποτελέσματα

Από 85 μελέτες, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 2.841 λήπτες παρέμβασης αφής και 2.556 ελέγχους και βρήκαν εφέ αφής μεσαίου μεγέθους. Μεταξύ των νεογνών, 2.134 λήπτες παρέμβασης και 2.086 μάρτυρες, αντίστοιχα, σε 52 μελέτες, παρατήρησαν παρόμοια αποτελέσματα για ψυχικά και σωματικά αποτελέσματα. Η αξιολόγηση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων αποκάλυψε χαμηλότερα πλεονεκτήματα για τον καρδιακό ρυθμό και τις παραμέτρους ύπνου, μέτρια οφέλη για αρνητικές και θετικές επιπτώσεις, συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, κινητικότητα και μείωση της κορτιζόλης και υψηλότερες βελτιώσεις για την κατάθλιψη, το άγχος χαρακτηριστικών και κατάστασης, τον πόνο και την κόπωση.

Η εκ των υστέρων μελέτη διαπίστωσε ότι το άγχος της κατάστασης, ο πόνος, το άγχος χαρακτηριστικών και η κατάθλιψη ωφελήθηκαν περισσότερο από ό,τι οι παράμετροι του καρδιακού ρυθμού, του αναπνευστικού συστήματος και του ύπνου. Οι μειώσεις του άγχους και της δυσφορίας κατά την κατάσταση ήταν πιο σημαντικές από τις μειώσεις στο αρνητικό συναίσθημα. Τα οφέλη των συμπτωμάτων του πόνου υπερτερούσαν των πλεονεκτημάτων των ευχάριστων επιπτώσεων. Το άγγιγμα παρήγαγε περισσότερα πλεονεκτήματα για την απελευθέρωση κορτιζόλης από τις παραμέτρους του καρδιακού ρυθμού, ιδιαίτερα στις γυναίκες. Στα μωρά, τα αποτελέσματα στην υγεία όπως τα ηπατικά ένζυμα, η κορτιζόλη, η ρύθμιση της θερμοκρασίας, η αύξηση βάρους και η αναπνοή είχαν μέτριες έως σημαντικές επιπτώσεις.

Οι θεραπείες αφής που χρησιμοποιούν αντικείμενα ή ρομπότ έχουν αποδειχθεί ότι έχουν συγκρίσιμα σωματικά αλλά λιγότερα οφέλη για την ψυχική υγεία. Οι κλινικές κοόρτες ενηλίκων ανέφεραν περισσότερα πλεονεκτήματα ψυχικής υγείας από την επαφή δέρμα με δέρμα από ότι τα υγιή άτομα. Ωστόσο, η μητρική επαφή ήταν πιο χρήσιμη για τα μωρά. Η μελέτη υπονοεί ότι οι ερευνητές πρέπει να προσαρμόσουν τους τύπους αφής στο πλαίσιο κάθε συνεδρίας αφής. Περισσότερες συνεδρίες αφής βελτίωσαν τα αποτελέσματα των ενηλίκων, με ευνοϊκές σχέσεις που αναφέρθηκαν για χαρακτηριστικά άγχους, θλίψης και πόνου. Το άγγιγμα του κεφαλιού, όπως το μασάζ στο πρόσωπο ή στο τριχωτό της κεφαλής, παρείχε περισσότερα πλεονεκτήματα για την υγεία από την επαφή με τα χέρια και το σώμα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σχέση: Συμβουλές οικειότητας για να δυναμώσετε τη σύνδεσή σας

Ιδιαίτερη προσοχή στις ανάγκες του δέρματος του παιδιού σας

Γιατί νιώθουμε υπνηλία όταν είμαστε με αυτούς που αγαπάμε;

Νιώθει το έμβρυο τη φωνή και το άγγιγμα των γονιών του;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Πόσες πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις μας

Νευροεπιστήμη: Για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει και διατηρεί πληροφορίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν πόσο ισχυρότερη έχει γίνει μια σύναψη μέσω της μάθησης και πόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει.

Αντιμετώπιση διαρροής που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης ή του κόλπου;

Ουροδόχος κύστη: Η διαρροή που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης και του κόλπου, όπως τα κυστεοκολπικά συρίγγια (VVFs) και τα ουρηθροκολπικά συρίγγια (UVFs), μπορούν πράγματι να αντιμετωπιστούν, συχνά με σημαντική επιτυχία.

Η επιστήμη πίσω από την ενσυναίσθηση 

Ενσυναίσθηση: Ξετυλίγοντας τις γνωστικές, συναισθηματικές και νευρολογικές διεργασίες που αποτελούν τη βάση της ενσυναίσθησης, οι ερευνητές ρίχνουν φως στον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε με τους άλλους και πλοηγούμαστε στην πολυπλοκότητα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Close Icon