Επιστημονικά Νέα

Αγκαλιά άγγιγμα παιδιά: Οι αγκαλιές κάνουν το παιδί σας πιο έξυπνο;

Αγκαλιά άγγιγμα παιδιά: Οι αγκαλιές κάνουν το παιδί σας πιο έξυπνο;

Αγκαλιά άγγιγμα παιδιά: Όταν αγκαλιάζουμε τα μωρά μας, όχι μόνο τα βοηθά να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους, αλλά είναι πολύ σημαντικό τόσο για τη ρύθμιση του νευρικού συστήματος όσο και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Αυτά τα μικροσκοπικά χέρια, αυτές οι χοντρές παλάμες, αυτή η υπέροχη μυρωδιά του μωρού, ολα αυτά τα στοιχεία συνθέτουν μια χαλαρωτική εμπειρία. Ο εγκέφαλος πλημμυρίζει το σώμα με ωκυτοκίνη, την ορμόνη της «αγάπης» ή της «αγκαλιάς». Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι δεν επωφελείται μόνο ο ενήλικας από την αλληλεπίδραση, αλλά και το μωρό. Αυτό το άγγιγμα έχει ένα αποτέλεσμα ντόμινο στις νευρικές οδούς ενός εγκεφάλου, δημιουργώντας συνδέσεις, διαμορφώνοντας μοτίβα δραστηριότητας, αυξάνοντας τη σύναψη και τη λειτουργία. Η αγκαλιά σας μπορεί απλώς να κάνει το μωρό σας πιο έξυπνο.
Ο Dr Preeti Sahota, Σύμβουλος Νευρολογίας στο Prime Hospital, εξηγεί: “Όταν αγκαλιάζουμε τα μωρά μας, όχι μόνο τα βοηθά να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους, αλλά είναι πολύ σημαντικό τόσο για τη ρύθμιση του νευρικού συστήματος όσο και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου.”

Το αγκάλιασμα απελευθερώνει ωκυτοκίνη, η οποία είναι μια χημική ουσία του εγκεφάλου που βοηθάει στο δέσιμο, στην επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού και στη μείωση του στρες. Απελευθερώνει επίσης κορτιζόλη που βοηθά στην ηρεμία των μωρών και των παιδιών καθώς και στην απελευθέρωση ενδορφινών στις οδούς ανταμοιβής του εγκεφάλου. Άμεσα συναισθήματα ευχαρίστησης. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που λαμβάνουν ζεστασιά και στοργή από τους γονείς σε πολύ μικρή ηλικία είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, να πάρουν καλύτερους βαθμούς και να έχουν καλύτερες σχέσεις γονέα-παιδιού στην ενήλικη ζωή».

Τι είναι η ωκυτοκίνη;

Η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης ή της αγκαλιάς, εκκρίνεται από τον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης, ο οποίος βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου. Στον άνθρωπο, αυτή η παραγωγή ξεκινά ήδη από τη 14η εμβρυϊκή εβδομάδα. Η Dr. Preeti Sahota, Σύμβουλος Νευρολογίας στο Prime Hospital εξηγεί: «παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε πολλές ανθρώπινες συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της αναγνώρισης, της εμπιστοσύνης, του ρομαντικού δεσμού και του δεσμού μητέρας-βρέφους. Στην πραγματικότητα, λέγεται ότι προωθεί την οργάνωση των νευρικών κυκλωμάτων κατά την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου στο έμβρυο που επηρεάζει την ανάπτυξη του γυναικείου και ανδρικού εγκεφάλου καθώς και στην ανάπτυξη κατάλληλων κοινωνικών συμπεριφορών αργότερα στη ζωή».
Ερευνητές του Ολλανδικού Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης (NIN) μελέτησαν την ορμόνη ωκυτοκίνη και τον ρόλο στα παιχνίδια στη νευρολογική ανάπτυξη.

«Στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, οι νευρωνικές συνδέσεις σχηματίζονται με αξιοσημείωτη ακρίβεια. Ήδη πριν ενεργοποιηθούν οι αισθήσεις, η αυθόρμητη δραστηριότητα προετοιμάζει τον εγκέφαλο για αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο», εξηγεί ο Christian Lohmann, επικεφαλής της ομάδας στο NIN. Οι ερευνητές μελέτησαν τον ρόλο των ενδονευρώνων της σωματοστατίνης, η οποία αναστέλλει άλλους νευρώνες, προάγοντας με τη σειρά της την ανάπτυξη τοπικών υποδικτύων. Η μελέτη βρήκε λοιπόν μια συσχέτιση μεταξύ της παραγωγής ωκυτοκίνης και της ανάπτυξης αισθητηριακών κυκλωμάτων στον εγκέφαλο. Δεν είναι μόνο οι αγκαλιές που απελευθερώνουν την «ορμόνη της ευτυχίας», η οποία προάγει την αίσθηση της ευεξίας και της προσκόλλησης στον φροντιστή, μειώνει το άγχος και ακόμη και τη σωματική υγεία, είναι η αίσθηση της αφής που ωφελεί.

Τι μπορεί να κάνει το άγγιγμα για ένα παιδί;

Στα βρέφη, ο όρος φροντίδα καγκουρό χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον χρόνο σύνδεσης δέρματος με δέρμα που έχει ένας γονέας με ένα παιδί. Η Louise Atkinson, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια μασάζ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εξηγεί ότι το άγγιγμα απελευθερώνει την ορμόνη της «καλής αίσθησης» ωκυτοκίνη. «Διαθέτει τα πάντα με τα συναισθήματα της αγάπης, τα συναισθήματα της αξίας και του σεβασμού. Αυτά είναι τα συναισθηματικά οφέλη και για μια μητέρα που θηλάζει. Και τα φυσικά οφέλη είναι αύξηση βάρους στο μωρό, μείωση των κολικών, καλύτερος ύπνος, πέψη, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και μυϊκός τόνος», προσθέτει. Η φροντίδα καγκουρό είναι μια μέθοδος κράτησης ενός μωρού που περιλαμβάνει επαφή δέρμα με δέρμα. Το μωρό, που είναι συνήθως γυμνό εκτός από πάνα, τοποθετείται σε όρθια θέση πάνω στο γυμνό στήθος του γονέα. Και οι μητέρες και οι μπαμπάδες μπορούν να κάνουν καγκουρό φροντίδα. Συχνά χρησιμοποιείται με πρόωρα βρέφη ενώ βρίσκονται ακόμη στο νοσοκομείο.

Υπάρχουν δύο τύποι συστημάτων αφής:

  • γρήγορο άγγιγμα
  • αργό άγγιγμα

Το γρήγορο σύστημα αποτελείται από νεύρα που ανιχνεύουν γρήγορα την επαφή – όπως όταν αγγίζετε ένα «ζεστό» ποτό ή βουρτσίζετε τον πάγο. Το «αργό άγγιγμα» είναι ένα δίκτυο νεύρων που ονομάζονται c-tactile afferents που υπολογίζουν τις συναισθηματικές αισθήσεις ενός αγγίγματος. Σύμφωνα με μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο διεθνές «Journal of Neuroscience», «οι προσαγωγοί CT είναι συντονισμένοι για να ανταποκρίνονται σε απτικά ερεθίσματα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ενός απαλού χάδι που παρέχεται σε τυπική θερμοκρασία δέρματος. Αυτό παρέχει έναν περιφερειακό μηχανισμό για τη σηματοδότηση ευχάριστης επαφής δέρμα με δέρμα στους ανθρώπους, ο οποίος προάγει τη διαπροσωπική επαφή και τη συγγενική συμπεριφορά».

Το άγγιγμα και οι αγκαλιές μπορεί να είναι ευεργετικά, αλλά υπάρχουν στιγμές που ένας ενήλικας με καλές προθέσεις μπορεί να προκαλέσει περισσότερο άγχος παρά γαλήνη. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το να καλέσετε για αγκαλιά όταν ένα παιδί δεν είναι πρόθυμο οδηγεί μόνο σε στενοχώρια. «Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να συναινέσουν πριν εκτεθούν σε σωματικές αλληλεπιδράσεις με άλλους. Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να πουν όχι και οι γονείς τους δεν πρέπει να επιτρέπουν την αλληλεπίδραση. Επιπλέον, εάν συμβεί οποιαδήποτε δυσάρεστη αντίδραση ενάντια στη συγκατάθεση των παιδιών από άλλους ενήλικες, οι γονείς θα πρέπει να παρέμβουν για να υποστηρίξουν το δικαίωμα του παιδιού τους να αποφασίσει. Το να αναγκάζουμε τα παιδιά μας να κάνουν διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική βλάβη, σύγχυση και απώλεια εμπιστοσύνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αλλάζει την σχέση του ζευγαριού ο ερχομός ενός παιδιού;

Πώς θα απολαύσετε στο έπακρο μια ψηφιακή αποτοξίνωση;

Όταν μερικά παιδιά μπορεί να νιώσουν ένα ρομαντικό ενδιαφέρον πολύ πριν την εφηβεία

Τι είναι τοξική αρρενωπότητα και ποιες οι συνέπειές της

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί ο καρκίνος των όρχεων είναι ασθένεια που επηρεάζει περισσότερο νεαρούς άνδρες;

Καρκίνος όρχεις: Όταν ακούτε τις λέξεις "καρκίνος των όρχεων", πρέπει να γνωρίζετε δύο σημαντικές πτυχές: Η πρώτη, ο καρκίνος των όρχεων είναι σε μεγάλο βαθμό η νόσος ενός νεαρού άνδρα, με μέση ηλικία μόλις τα 33 κατά τη διάγνωση.

Πώς η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να προκαλέσει ιατρικό χρέος;

Γέννηση παιδιού: Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που ζουν στις γειτονιές με το χαμηλότερο εισόδημα, επτά έως 12 μήνες μετά τον τοκετό, αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα συσσώρευσης ιατρικού χρέους.

Το παιχνίδι στην πρώιμη παιδική ηλικία βοηθά στην οικοδόμηση ενός καλύτερου εγκεφάλου

Το βιβλίο "Ο Εγκέφαλος που Αγαπά να Παίζει" χρησιμεύει ως μια προσβάσιμη επισκόπηση της βαθιάς επιρροής του παιχνιδιού στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Αυτό το επίκαιρο και προβληματικό βιβλίο προσφέρει πληθώρα γνώσεων και πρακτικών γνώσεων που θα ωφελήσουν τους επαγγελματίες, τους ερευνητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και οποιονδήποτε επενδύει στην ευημερία των παιδιών.

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.