Σεξουαλική Υγεία

Νιώθει το έμβρυο τη φωνή και το άγγιγμα των γονιών του;

Νιώθει το έμβρυο τη φωνή και το άγγιγμα των γονιών του;

Μπορεί να μην γνωρίζουμε πλήρως τι αντιλαμβάνεται ένα έμβρυο μέσα στη μήτρα, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι σίγουρα μπορεί να αισθανθεί τόσο τη φωνή όσο και το άγγιγμα των γονιών του.

Αναρωτιέστε ποτέ αν το μωρό σας μέσα στη μήτρα σας αντιλαμβάνεται τις τρυφερές σας λέξεις και χαϊδέματα; Η απάντηση είναι πιο σύνθετη από ένα απλό “ναι” ή “όχι”. Ας βυθιστούμε στον συναρπαστικό κόσμο των αισθήσεων ενός εμβρύου!

Από την αφύπνιση των αισθήσεων μέχρι την οικογενειακή σύνδεση

Ένα έμβρυο ξεκινά να αναπτύσσει τις αισθήσεις του πολύ νωρίς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αφή εμφανίζεται περίπου στις 8 εβδομάδες, επιτρέποντάς του να αντιλαμβάνεται απαλά αγγίγματα ή εναλλαγές της πίεσης γύρω του. Γύρω στις 16 εβδομάδες, τα αυτιά του αρχίζουν να διαμορφώνονται, ανοίγοντας έναν κόσμο ήχων. Μέχρι τις 24 εβδομάδες, μπορεί να ακούει και να ανταποκρίνεται στη φωνή της μητέρας του, καθώς είναι ο ήχος που φτάνει πιο έντονα σε αυτόν.

Αλλά και άλλες φωνές και ήχοι μπορούν να γίνουν αντιληπτοί. Ο πατέρας μπορεί να συμμετάσχει ενεργά σε αυτή τη διαδικασία επικοινωνίας μιλώντας στο μωρό μέσα από τη μήτρα. Ενώ το μωρό αρχικά μπορεί να μην κάνει διάκριση μεταξύ των φωνών, με την επανάληψη, θα αρχίσει να αναγνωρίζει και τη φωνή του πατέρα του. Στην πραγματικότητα, έρευνες δείχνουν ότι τα νεογέννητα μπορούν να ηρεμήσουν με τη φωνή του πατέρα τους αμέσως μετά τη γέννηση, επιβεβαιώνοντας τη δύναμη του προγεννητικού δεσμού.

Από την ανταπόκριση σε ερεθίσματα στην οικοδόμηση σχέσεων

Πώς, όμως, εκφράζει το έμβρυο την ανταπόκρισή του; Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να κινήσει το κεφάλι, τα χέρια ή τα πόδια σε ανταπόκριση στη φωνή ή το άγγιγμα. Μπορεί ακόμη και να αλλάξει ο καρδιακός του ρυθμός ή ο ρυθμός της αναπνοής του. Αυτές οι μικρές αντιδράσεις ίσως δεν σημαίνουν ότι το μωρό καταλαβαίνει τα νοήματα των λέξεων ή τη σημασία της αφής, αλλά σίγουρα δείχνουν ότι μπορεί να αντιληφθεί την παρουσία και την επικοινωνία των γονιών του.

Η συχνή και τρυφερή επαφή με το μωρό μέσα στη μήτρα, είτε με λέξεις είτε με αγγίγματα, συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός ισχυρού συναισθηματικού δεσμού. Αυτός ο δεσμός μπορεί να έχει μακροχρόνια οφέλημα για την ανάπτυξη του μωρού και τη σχέση του με τους γονείς του.

Ένα ταξίδι αισθήσεων και συναισθημάτων

Συνοψίζοντας, μπορεί να μην γνωρίζουμε πλήρως τι αντιλαμβάνεται ένα έμβρυο μέσα στη μήτρα, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι σίγουρα μπορεί να αισθανθεί τόσο τη φωνή όσο και το άγγιγμα των γονιών του. Αυτή η πρώιμη επικοινωνία συμβάλλει στην ανάπτυξη των αισθήσεων και στην οικοδόμηση ενός ισχυρού δεσμού, ξεκινώντας ένα ταξίδι αισθήσεων και συναισθημάτων που θα συνεχιστεί και μετά τη γέννηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λάθη κατά την εγκυμοσύνη που πρέπει να αποφύγετε απολύτως

Σημασία της καθοδήγησης τρόπου ζωής για γυναίκες που σχεδιάζουν εγκυμοσύνη

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε κατά την εγκυμοσύνη

Μελέτη υπογραμμίζει τον παγκόσμιο επιπολασμό της υπερθεραπείας για τις γυναίκες κατά τον τοκετό και τις δυνητικά τρομερές συνέπειες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει το στήθος και πότε σταματά η ανάπτυξή του;

Στήθος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του μαστού είναι μια φυσική και δυναμική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά την ανάπτυξη του εμβρύου και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και μερικές φορές μέχρι την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Πότε αρχίζει να μεγαλώνει και πότε σταματά η ανάπτυξη του πέους;

Πέος ανάπτυξη: Η ανάπτυξη του πέους είναι μια φυσική διαδικασία που συνήθως ξεκινά κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και συνεχίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

Είναι το σεξ τρόπος για να χωρίσετε κάποιον χωρίς να τον πληγώσετε ανεπανόρθωτα;

Χωρισμός πληγή: Η χρήση του σεξ ως μέσου για να χωρίσετε με κάποιον γενικά δεν συνιστάται και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική συναισθηματική βλάβη και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη.

Οι αμβλώσεις τις πρώτες 12 εβδομάδες θα πρέπει να νομιμοποιηθούν πλήρως στη Γερμανία, λέει η Επιτροπή Friederike Heine

Τα δικαιώματα των αμβλώσεων έχουν γίνει ένα διχαστικό ζήτημα μεταξύ των ψηφοφόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Οι αναθεωρήσεις της Πολωνίας το 2021 στους νόμους περί αμβλώσεων έγιναν πρωτοσέλιδα καθώς οι συντηρητικές πολιτικές ρίζωσαν σε μία από τις πιο αφοσιωμένες καθολικές χώρες της Ευρώπης.

Κατεψυγμένα έμβρυα: Νόμιμα παιδιά; Το τέλος της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη δυναμική για την υποστήριξη της χρήσης της εξωσωματικής γονιμοποίησης για την προσπάθεια δημιουργίας ζωής, ώστε να καταστεί αυτή η κατάσταση πολιτικά βιώσιμη.

Το κρέας δεν είναι για τους άνδρες όταν πρόκειται για τη στυτική λειτουργία

Loeb: Σίγουρα δεν είναι πολύ αργά, ακόμη κι αν έχετε ήδη διαγνωστεί με αυτές τις παθήσεις. Στο δικό μου ιατρείο, έχω δει αλλαγές σε ασθενείς. Στην πραγματικότητα, ένα από τα σενάρια που υπέβαλα για τους πίνακες lifestyle ιατρικής ήταν ένας ασθενής που υιοθέτησε μια πλήρη διατροφή, φυτική διατροφή και δεν χρησιμοποιεί πλέον Viagra. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να γίνει με την εντατική τροποποίηση του τρόπου ζωής.