Επιστημονικά Νέα

Αφή: Πώς είναι η αίσθηση του σώματος όταν στερείσαι την αφή

Αφή: Πώς είναι η αίσθηση του σώματος όταν στερείσαι την αφή

Αφή: Ένα από τα τεράστια προβλήματα στην ανάπτυξη αυτοκινούμενων ρομπότ είναι η επίγνωση της θέσης του σώματος. Εμείς ως άνθρωποι και ζώα το έχουμε λύσει πολύ καλά - αισθανόμαστε όταν αγγίζουμε κάτι και γνωρίζουμε πολύ καλά τα όρια του φυσικού μας εαυτού. Αλλά πώς - είναι απολύτως κρίσιμη η αίσθηση της αφής;

Οι επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν ότι όταν χάνεται η αίσθηση της αφής, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν άλλες αισθήσεις για να τοποθετήσουν και να μετακινήσουν με ακρίβεια το σώμα τους.

Μερικές φορές οι άνθρωποι χάνουν τις αισθήσεις τους – σίγουρα γνωρίζετε για την κώφωση και την τύφλωση, αλλά και άλλες αισθήσεις μπορεί να χαθούν επίσης. Οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με τον Ian και τον Kim, που δεν έχουν καμία αίσθηση αφής. Στην πραγματικότητα, ο Ίαν έχασε την αίσθηση αφής και την αίσθηση της θέσης του σώματος κάτω από το λαιμό του μετά από μια ασθένεια στα εφηβικά του χρόνια. Εν τω μεταξύ, ο Κιμ γεννήθηκε χωρίς να χρειάζονται αισθητικές νευρικές ίνες για να αισθανθεί το σώμα του.

Προφανώς, το να γνωρίζεις πού βρίσκεται ακριβώς το σώμα σου είναι πολύ σημαντικό, ώστε να μην μπαίνεις σε εμπόδια και να ξέρεις πότε πονάς. Πώς προσαρμόστηκαν λοιπόν ο Kim και ο Ian στην κατάστασή τους;

Οι επιστήμονες κάλεσαν τον Ian και τον Kim για αρκετούς ελέγχους σε ένα εργαστήριο ώστε να συμμετάσχουν σε μια σειρά πειραμάτων. Για παράδειγμα, έπρεπε να αναφέρουν το σχήμα και το μέγεθος των χεριών τους μετακινώντας ένα δρομέα σε μια οθόνη για να εντοπίσουν ορόσημα όπως τα δάχτυλα και τις αρθρώσεις. Ο Kim, που γεννήθηκε χωρίς σωματοαισθησία, χρησιμοποιεί την όραση, την ακοή και το αιθουσαίο σύστημα για να κατανοήσει τη θέση του στο χώρο. Ο Ian είναι μια διαφορετική περίπτωση, επειδή είχε την αίσθηση της αφής και την έχασε. Ωστόσο, η απόδοσή τους σε αυτές τις δοκιμές ήταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό παρόμοιες. Και οι δύο ήταν αρκετά ακριβείς στις εκτιμήσεις των χεριών τους – όχι τόσο διαφορετικοί από την ομάδα ελέγχου.

Ωστόσο, η απόδοσή τους ήταν λίγο διαφορετική λόγω του γεγονότος ότι ο Kim έπρεπε να προσαρμοστεί στη ζωή του, ενώ ο Ian έπρεπε να μάθει συνειδητά να αντισταθμίσει την αναπηρία του. Ο Chris Miall, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι οι διαφορές μεταξύ των απαντήσεων του Ian και του Kim σχετίζονται με τον οπτικό έλεγχο που χρησιμοποιούν και οι δύο για να περιηγηθούν στο περιβάλλον τους. Για τον Ian, αυτή είναι μια πολύ συνειδητή διαδικασία και έχει μάθει να χρησιμοποιεί οπτικά στοιχεία για τη συνεχή αξιολόγηση και παρακολούθηση αυτού του περιβάλλοντος. Για τον Κιμ η διαδικασία είναι πολύ πιο ασυνείδητη. Χρησιμοποιεί ακόμα τις οπτικές πληροφορίες, αλλά με έναν πιο ενστικτώδη και διαισθητικό τρόπο».

Αν και δεν είναι τόσο κοινό όσο η τύφλωση ή η κώφωση, η απώλεια της αίσθησης της αφής είναι εξουθενωτική. Μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο, επειδή η τοποθέτηση του σώματος γίνεται πολύ δύσκολη. Ωστόσο, το ανθρώπινο σώμα είναι καταπληκτικό και οι άνθρωποι μαθαίνουν να προσαρμόζονται. Η κατανόηση αυτών των μηχανισμών μπορεί να βοηθήσει τις προσπάθειες αποκατάστασης για όσους έχασαν την αίσθηση της αφής τους ως ενήλικες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η ζωή μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο

Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία: 10 χρόνια από την εφαρμογή σε επίπεδο ΕΕ της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Αυτά είναι τα θέματα υγείας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε το 2021

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επιστημονική έρευνα εντοπίζει τη σχέση παχυσαρκίας με βακτηριακές λοιμώξεις

«Διαπιστώσαμε ότι όταν τα ποντίκια τρέφονται με τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και γίνονται παχύσαρκα, τα λιποκύτταρα του δέρματος διευρύνονται και χάνουν την ικανότητα να καταπολεμούν τη βακτηριακή εισβολή κατά τη διάρκεια μιας δερματικής λοίμωξης».

Αθλητισμός Γυναίκες: Ακράτεια ούρων λόγω stress

Αθλητισμός Γυναίκες Ακράτεια ούρων: Η ακράτεια ούρων, είναι ένα συνηθισμένο γυναικείο φαινόμενο που σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να προκαλεί αμηχανία και να εμποδίζει τις γυναίκες να ασκούνται. Ερευνητές από την Ιταλία θέλησαν να μελετήσουν το φαινόμενο της ακράτειας ούρων στο γενικό πληθυσμό των γυναικών που ασκούνται ή συμμετέχουν σε αθλήματα για σκοπούς αναψυχής προκειμένου να δουν ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν ακράτεια ούρων, αλλά και τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Θαλασσινά βρύα: Σύμμαχος στη θεραπεία της Νόσου του Πάρκινσον

Βρύα Θάλασσας: Η αλήθεια είναι ότι, ενώ οι άνθρωποι τρώνε βρύα για χρόνια, οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να ερευνούν τα ιατρικά του οφέλη. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι τα θαλασσινά βρύα μπορούν να αποτρέψουν τη νόσο του Πάρκινσον που είναι η δεύτερη πιο συχνή εκφυλιστική ασθένεια της τρίτης ηλικίας. Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει την κίνηση, προκαλώντας δυσκαμψία και βραδύτητα και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία. Ωστόσο, έρευνα δείχνει ότι τα βρύα της θάλασσας μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Κορωνοϊός: Η πανδημία επιβαρύνει την ψυχική υγεία 85% των φοιτητών στις ΗΠΑ

Επιστήμη Κορωνοϊός Ψυχική Υγεία: Σύμφωνα με νέα μελέτη, η πανδημία του κορωνοϊού είχε αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των φοιτητών στις ΗΠΑ. Οι σπουδαστές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που οφείλονται στην πανδημία περιλαμβάνουν γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας κάτω των 25 ετών, άτομα που γνώριζαν κάποιον με λοίμωξη COVID-19 και είναι χαμηλού εισοδηματικού προφίλ, ανέφεραν οι ερευνητές - που συνέταξαν τη μελέτη - στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Συσκευή που "κόβει" τα αντιπηκτικά και εξαλείφει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Αυτή η τεχνική δεν είναι πολύ καινούργια στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένη για τον λόγο ότι η προηγούμενη συσκευή που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί δεν ήταν τόσο εύκαμπτη και ήταν τραυματική. Με την καινούργια συσκευή, όμως, που υπάρχει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπιστεί τους τελευταίους μήνες 5 περιστατικά.

Εγκεφαλικό κύτταρο φαίνεται ότι παραπλανεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές

Εγκέφαλος: Ένας τύπος κυττάρου που προέρχεται από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την έρευνα στον εγκέφαλο και την ανάπτυξη φαρμάκων μπορεί να οδηγεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές σε πλάνη, σύμφωνα με μια μελέτη από επιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell Medicine και στο Πανεπιστήμιο Columbia Irving.

Σκεφτείτε το δύο φορές πριν τρέξετε να ξεπλύνετε το δέρμα σας από το θαλασσινό αλάτι

Μπορεί το αλάτι από το νερό της θάλασσας να σας ενοχλεί, αλλά δεν φαίνεται πως συμφωνούν ούτε οι σύγχρονοι επιστήμονες, ούτε και ο Ιπποκράτης που πρώτος αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού.