Επιστημονικά Νέα

Αφή: Πώς είναι η αίσθηση του σώματος όταν στερείσαι την αφή

Αφή: Πώς είναι η αίσθηση του σώματος όταν στερείσαι την αφή

Αφή: Ένα από τα τεράστια προβλήματα στην ανάπτυξη αυτοκινούμενων ρομπότ είναι η επίγνωση της θέσης του σώματος. Εμείς ως άνθρωποι και ζώα το έχουμε λύσει πολύ καλά - αισθανόμαστε όταν αγγίζουμε κάτι και γνωρίζουμε πολύ καλά τα όρια του φυσικού μας εαυτού. Αλλά πώς - είναι απολύτως κρίσιμη η αίσθηση της αφής;

Οι επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν ότι όταν χάνεται η αίσθηση της αφής, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν άλλες αισθήσεις για να τοποθετήσουν και να μετακινήσουν με ακρίβεια το σώμα τους.

Μερικές φορές οι άνθρωποι χάνουν τις αισθήσεις τους – σίγουρα γνωρίζετε για την κώφωση και την τύφλωση, αλλά και άλλες αισθήσεις μπορεί να χαθούν επίσης. Οι επιστήμονες συνεργάστηκαν με τον Ian και τον Kim, που δεν έχουν καμία αίσθηση αφής. Στην πραγματικότητα, ο Ίαν έχασε την αίσθηση αφής και την αίσθηση της θέσης του σώματος κάτω από το λαιμό του μετά από μια ασθένεια στα εφηβικά του χρόνια. Εν τω μεταξύ, ο Κιμ γεννήθηκε χωρίς να χρειάζονται αισθητικές νευρικές ίνες για να αισθανθεί το σώμα του.

Προφανώς, το να γνωρίζεις πού βρίσκεται ακριβώς το σώμα σου είναι πολύ σημαντικό, ώστε να μην μπαίνεις σε εμπόδια και να ξέρεις πότε πονάς. Πώς προσαρμόστηκαν λοιπόν ο Kim και ο Ian στην κατάστασή τους;

Οι επιστήμονες κάλεσαν τον Ian και τον Kim για αρκετούς ελέγχους σε ένα εργαστήριο ώστε να συμμετάσχουν σε μια σειρά πειραμάτων. Για παράδειγμα, έπρεπε να αναφέρουν το σχήμα και το μέγεθος των χεριών τους μετακινώντας ένα δρομέα σε μια οθόνη για να εντοπίσουν ορόσημα όπως τα δάχτυλα και τις αρθρώσεις. Ο Kim, που γεννήθηκε χωρίς σωματοαισθησία, χρησιμοποιεί την όραση, την ακοή και το αιθουσαίο σύστημα για να κατανοήσει τη θέση του στο χώρο. Ο Ian είναι μια διαφορετική περίπτωση, επειδή είχε την αίσθηση της αφής και την έχασε. Ωστόσο, η απόδοσή τους σε αυτές τις δοκιμές ήταν κατά ένα μεγάλο ποσοστό παρόμοιες. Και οι δύο ήταν αρκετά ακριβείς στις εκτιμήσεις των χεριών τους – όχι τόσο διαφορετικοί από την ομάδα ελέγχου.

Ωστόσο, η απόδοσή τους ήταν λίγο διαφορετική λόγω του γεγονότος ότι ο Kim έπρεπε να προσαρμοστεί στη ζωή του, ενώ ο Ian έπρεπε να μάθει συνειδητά να αντισταθμίσει την αναπηρία του. Ο Chris Miall, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι οι διαφορές μεταξύ των απαντήσεων του Ian και του Kim σχετίζονται με τον οπτικό έλεγχο που χρησιμοποιούν και οι δύο για να περιηγηθούν στο περιβάλλον τους. Για τον Ian, αυτή είναι μια πολύ συνειδητή διαδικασία και έχει μάθει να χρησιμοποιεί οπτικά στοιχεία για τη συνεχή αξιολόγηση και παρακολούθηση αυτού του περιβάλλοντος. Για τον Κιμ η διαδικασία είναι πολύ πιο ασυνείδητη. Χρησιμοποιεί ακόμα τις οπτικές πληροφορίες, αλλά με έναν πιο ενστικτώδη και διαισθητικό τρόπο».

Αν και δεν είναι τόσο κοινό όσο η τύφλωση ή η κώφωση, η απώλεια της αίσθησης της αφής είναι εξουθενωτική. Μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο, επειδή η τοποθέτηση του σώματος γίνεται πολύ δύσκολη. Ωστόσο, το ανθρώπινο σώμα είναι καταπληκτικό και οι άνθρωποι μαθαίνουν να προσαρμόζονται. Η κατανόηση αυτών των μηχανισμών μπορεί να βοηθήσει τις προσπάθειες αποκατάστασης για όσους έχασαν την αίσθηση της αφής τους ως ενήλικες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η ζωή μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο

Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία: 10 χρόνια από την εφαρμογή σε επίπεδο ΕΕ της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Αυτά είναι τα θέματα υγείας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε το 2021

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα πιθανή ανοσοθεραπεία ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα

Καρκίνος: Eπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Εθνικό Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής στο Μιλάνο ανακάλυψαν έναν τρόπο περιορισμού της δραστηριότητας μιας ομάδας κυττάρων που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να απελευθερώσει άλλα ανοσοκύτταρα για να επιτεθεί σε καρκινικούς όγκους.

Γονική άδεια : Περιορισμένο προνόμιο στους κατοίκους των ΗΠΑ

Γονική άδεια : Η άδεια για λόγους υγείας η απόκτησης παιδιού δίνεται στις ΗΠΑ, αρκετά περιορισμένη και με την προϋπόθεση ότι οι πολίτες που θα την λάβουν θα βρίσκονται υπό το πρίσμα ορισμένων προυποθέσεων.

Νέα γονιδιακή θεραπεία στη μάχη κατά του καρκίνου in vitro

Καρκίνος: Η θεραπεία είναι ένα μηχανικό μόριο, που ονομάζεται MS21, που προκαλεί την υποβάθμιση του AKT, ενός ενζύμου δηλαδή που είναι υπερβολικά ενεργό σε πολλούς τύπους καρκίνου. Η εν λόγω μελέτη έδειξε στοιχεία ότι η φαρμακολογική αποδόμηση του AKT γονιδίου είναι μια βιώσιμη θεραπεία για καρκίνους με μεταλλάξεις σε ορισμένα γονίδια.

Η σχέση μεταξύ ψυχικής υγείας/νόσου και καρδιακής προσβολής

Καρδιά Κατάθλιψη: Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη καρδιακή κατάσταση που σχετίζεται με το άγχος και αφορά μια συναισθηματικά προκαλούμενη αποδυνάμωση της αριστερής κοιλίας της καρδιάς λόγω στρες. 

Ο καφές θα μπορούσε να δράσει προληπτικά κατά της αρρυθμίας σύμφωνα με νέα μελέτη

Καφές Καρδιά: Έρευνα του Πανεπιστημίου UC του San Francisco δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει καρδιακή αρρυθμία. Στην πραγματικότητα, κάθε επιπλέον ημερήσιο φλιτζάνι καφέ συσχετίστηκε με 3% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αρρυθμίας, κολπικής μαρμαρυγής, πρόωρων κοιλιακών συστολών ή άλλων κοινών καρδιακών παθήσεων, αναφέρουν οι ερευνητές.

Το εμβόλιο Johnson & Johnson μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των παραλλαγών COVID-19

Η εταιρεία δήλωσε ότι η μελέτη του Landau δεν μίλησε για την πλήρη φύση της ανοσολογικής προστασίας Αναφέρθηκε σε πρόσθετα δεδομένα της εταιρείας που αποδεικνύουν ότι ένα εμβόλιο COVID-19 με μία δόση Johnson & Johnson "δημιούργησε ισχυρή, επίμονη δραστηριότητα έναντι της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Delta και άλλων πολύ διαδεδομένων ιών SARS-CoV-2."