Νέα Υγείας

Aιτίες που μπορούν να προκαλέσουν τρέμουλο στα χέρια

Aιτίες που μπορούν να  προκαλέσουν τρέμουλο στα χέρια

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν τρέμουλο στα χέρια σε κάποια φάση της ζωής τους, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι κάτι σημαντικό. Ωστόσο, σαν σύμπτωμα πάντα χρειάζεται την προσοχή μας, επειδή μπορεί να μας δώσει μια ιδέα για τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Τι ελέγχει τα χέρια μας

Διάφορες περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται στην παραγωγή και στον έλεγχο της κίνησης. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο κινητικός φλοιός στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, τα βασικά γάγγλια και το εγκεφαλικό στέλεχος.

Πιθανές αιτίες που προκαλούν τρέμουλο στα χέρια

Καφεΐνη

Αν έχετε λάβει μεγάλες δόσεις καφεΐνης, θα διαπιστώσετε ότι τα χέρια σας τρέμουν καθώς προσπαθείτε να πιάσετε ακόμα κι ένα κομμάτι χαρτί στο γραφείο σας. Την επόμενη φορά, ελέγξετε την ποσότητα κατανάλωσης. Προτείνονται 400 mg καφεΐνης την ημέρα.

Υπερθυρεοειδισμός

Όταν ο θυρεοειδής μας υπερλειτουργεί, το ίδιο κάνει και το υπόλοιπο σώμα μας. Μαζί με τον καρδιακό χτύπο που αυξάνεται σε ρυθμό και ένταση, αλλά και την ανεπιθύμητη απόκτηση βάρους, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα χέρια σας τρέμουν.

Παρενέργειες φαρμακευτικής αγωγής

Το νευρικό μας σύστημα στέλνει εσφαλμένα σήματα στους μύες μας λόγω της φαρμακευτικής αγωγής. Υπάρχουν πολλά φάρμακα που μπορεί να πυροδοτήσουν το πρόβλημα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα χάπια υπέρτασης και άσθματος, όπως και λάθος δόση φαρμάκου για τον θυρεοειδή.

Αλκοόλ

Αν κάνετε κατάχρηση αλκοόλ, το τρέμουλο στα χέρια μπορεί να είναι σύμπτωμα στέρησης. Το τρέμουλο εμφανίζεται επειδή το αλκοόλ αλλάζει την εγκεφαλική χημεία και αναγκάζει το σώμα να υπερλειτουργεί.

Ιδιοπαθής τρόμος

Οι διαταραχές νευρικού συστήματος μπορούν να προκαλέσουν επίσης τέτοιο τρέμουλο. Ο ιδιοπαθής τρόμος προκαλεί ρυθμικό τρέμουλο και είναι συχνά κληρονομικό. Ωστόσο, χρειάζεται να γνωρίζουμε πως δεν αποτελεί σημάδι έναρξης της νόσου του Πάρκινσον.

Δηλητηρίαση από υδράργυρο

Πρόκειται για σπάνια αιτία, αλλά ο υδράργυρος είναι τοξικός για το νευρικό σύστημα. Αν εκτεθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αυτόν θα σας προκαλέσει βλάβες και πιο σοβαρά συμπτώματα από το τρέμουλο, όπως προβλήματα στο βάδισμα, εξασθενημένη μνήμη, ακόμα και τύφλωση.

Διαταραχή κοινωνικού άγχους

Αυτή η διαταραχή έχει και σωματικά συμπτώματα. Το τρέμουλο στα χέρια εμφανίζεται σε καταστάσεις στρες, όπως όταν μιλάμε σε κοινό ή συναντάμε συγκεκριμένους ανθρώπους.

Στρες ή έλλειψη ύπνου

Αν έχετε κάποια πάθηση τρόμου όπως ιδιοπαθή τρόμο, τότε η έλλειψη ύπνου ή το υπερβολικό στρες θα επιδεινώσει το τρέμουλο. Ακολουθήστε υγιείς συνήθειες ύπνου και βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε ένα μεγάλο μέρος του στρες σας μέσω της αυτοφροντίδας.

Νόσος Πάρκινσον

Όταν παρατηρούμε ότι τα χέρια μας τρέμουν, συχνά ανησυχούμε ότι ο λόγος είναι το Πάρκινσον. Η νόσος αυτή προκαλεί τρέμουλο στα χέρια σε κατάσταση χαλάρωσης. Φυσικά, το σύμπτωμα αυτό συνοδεύεται και από άλλα, όπως δυσκαμψία, βραδύτητα στην κίνηση και προβλήματα ισορροπίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ρόλος της ενυδάτωσης στην αποφυγή του πονοκέφαλου

Εντάξτε στις καθημερινές σας συνήθειες την κατανάλωση ζεστού νερού και δείτε τα οφέλη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γονίδιο απο τους νεάντερταλ προστατεύει από σοβαρή covid-19

Η μελέτη δείχνει ότι η προστατευτική γενετική παραλλαγή από τους Νεάντερταλ σταδιακά έχει αυξηθεί σε συχνότητα μετά την τελευταία εποχή των πάγων και σήμερα είναι ευρέως εξαπλωμένη περίπου στον μισό πληθυσμό της Γης έξω από την Αφρική.

Ο ΠΟΥ πιέζει την Κίνα να δώσει περισσότερα στοιχεία για την προέλευση του κορωνοϊού

ΠΟΥ: «Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία. Ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο AFP ο Πέτερ Μπεν Εμπάρεκ, ο οποίος μαζί με την ομάδα του πέρασε ένα μήνα στην Ουχάν, όπου πρωτοεντοπίστηκε ο νέος κορωνοϊός το Δεκέμβριο του 2019.

Τι λεει η επιστημονική Κοινότητα για την παράλυση της νοσοκόμας στην Κέρκυρα

Σε όλον τον κόσμο ως σήμερα έχουν γίνει 150 εκατ. εμβόλια. Δεν έχει υπάρξει ποτέ αυτή η επιπλοκή. Ο ΕΟΔΥ των ΗΠΑ έχει επίσημη οδηγία ότι όσοι έχουν περάσει Guillain-Barré στο παρελθόν, οφείλουν να εμβολιαστούν, γιατί αν κολλήσουν κορωνοϊό έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν Guillain-Barré», διευκρίνισε.

Ερευνητές εξετάζουν εάν η ανάμειξη εμβολιών μπορεί να ενισχύσει την ανοσοποίηση του πληθυσμού

Κορωνοϊός Ηνωμένο Βασίλειο: Προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι η ανάμειξη εμβολίων θα μπορούσε να είναι μια ευεργετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου, καθώς ενδέχεται να επιτρέψει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα να επικεντρωθεί πληρέστερα στη δημιουργία προστασίας έναντι του ιού.

Μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν burn out οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι φοιτητές της ιατρικής

Έρευνα: Μελέτες έχουν δείξει ότι σχεδόν οι μισοί από όλους τους φοιτητές ιατρικής στις ΗΠΑ αναφέρουν συμπτώματα εξουθένωσης, μια μακροπρόθεσμη αντίδραση στο στρες που χαρακτηρίζεται από συναισθηματική εξάντληση, κυνισμό και συναισθήματα μειωμένης προσωπικής ολοκλήρωσης.

Προσοχή στην υπερκατανάλωση νερού για αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών

Όταν δεν έχουμε σωστά επίπεδα νερού στον οργανισμό μας, τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών απορρυθμίζονται και αυτή η συνέπεια δημιουργεί δύο άλλες άβολες συνέπειες: κράμπες και μυϊκούς σπασμούς.