Διατροφή

Βιταμίνη C: Το ελιξίριο της νιότης

Βιταμίνη C: Το ελιξίριο της νιότης

Παρά τα νέα δραστικά συστατικά που ανακαλύπτει συνεχώς η κοσμετολογία, η βιταμίνη C εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα στον τομέα της αντιγήρανσης. Νέες μελέτες τής προσθέτουν έξτρα πλεονεκτήματα.

Πριν από περίπου 20 χρόνια, ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου Duke των Η.Π.Α. δημοσίευσε μια πρωτοποριακή έρευνα, η οποία αποδείκνυε ότι η τοπική χρήση βιταμίνης C σε πειραματόζωα μείωνε τις φθορές που προκαλούσε η UVB ακτινοβολία στο δέρμα τους. Όπως ήταν φυσικό, το πόρισμα της μελέτης εξαπλώθηκε ταχύτατα παγκοσμίως και η κοσμετολογία ανακάλυψε ένα από τα πιο δραστικά συστατικά που μπορούσαν να καταπολεμήσουν τη φωτογήρανση και τις δυσχρωμίες που προκαλούσε ο ήλιος.

Πάντως είναι γεγονός ότι η βιταμίνη C αποτελεί σημείο αναφοράς στην κοσμετολογία. Δηλαδή, όποτε οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ένα νέο συστατικό αντιγήρανσης, το συγκρίνουν με τη βιταμίνη C, για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητά του.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η βιταμίνη C είναι τα «κλειδί» για την επανόρθωση, την αναδόμηση και τη διατήρηση των υγιών κυττάρων σε όλο τον οργανισμό. Αυτό, όμως, που ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα είναι η ικανότητά της να αυξάνει θεαματικά την παραγωγή κολλαγόνου. Στο δέρμα μας υπάρχουν κάποια κύτταρα που λέγονται ινοβλάστες, τα οποία παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη, δηλαδή τις πρωτεΐνες που διατηρούν το δέρμα ελαστικό και τονωμένο. Όμως, καθώς μεγαλώνουμε, αυτή η παραγωγή φθίνει. Η βιταμίνη C είναι εκείνη η ουσία που διεγείρει τους ινοβλάστες να συνεχίζουν να παράγουν τις πρωτεΐνες της νεότητας.

Τα οφέλη της στο δέρμα:
1 Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.
2 Λειαίνει τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες.
3 Αναστρέφει τη διαδικασία της φωτογήρανσης.
4 Βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία, άρα και τη σωστή οξυγόνωση των κυττάρων.
5 Δυναμώνει τα τοιχώματα των αγγείων και καταπολεμά τις ευρυαγγείες.
6 Αυξάνει τη φωτεινότητα του δέρματος.
7 Καταπολεμά την υπερμελάγχρωση και τις δυσχρωμίες.
8 Προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία.
9 Απομακρύνει τα κατεστραμμένα κύτταρα και προλαμβάνει την καταστροφή νέων.

Εκτός από την καλλυντική θεραπεία της βιταμίνης C, ενισχύουμε την καθημερινή διατροφή μας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C – κάτι που επιβάλλεται, ιδίως αν είμαστε καπνιστές, γιατί το τσιγάρο μειώνει τα επίπεδά της στον οργανισμό. Οι πιο πλούσιες τροφές σε περιεκτικότητα αυτής της ουσίας είναι οι εξής: πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, μούρα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, μάνγκο, σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, πιπεριές και όσπρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η βιταμίνη D είναι το μυστικό για καλή υγεία το χειμώνα

Ο ρόλος των ηλεκτρολυτών στη στήριξη των σωματικών λειτουργιών

Γαρίδες σαγανάκι -Νόστιμο και εύκολο πιάτο

Ρίχνετε τμηματικά (για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) τις γαρίδες με τα κεφάλια τους, μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες στη μέση και τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ (υπολογίστε 1'-2' από κάθε πλευρά).

Λίστα με φρούτα και λαχανικά με λιγότερη ή μεγαλύτερη επιβάρυνση από φυτοφάρμακα

Καλό είναι, όπως αναφέρθηκε, να είμαστε προσεκτικοί στη διαλογή των φρούτων και των λαχανικών μας, να τα αγοράζουμε από πηγές που εμπιστευόμαστε για την υψηλή μέριμνά τους στην προστασία του καταναλωτή και, φυσικά, να προτιμάμε τα βιολογικά προϊόντα, που διακρίνονται για την άριστη ποιότητά τους.

Ζυμαρικά με άσπρη σάλτσα και μπλε τυρί

Ρίξτε τη σάλτα τυριών στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά, προσθέστε το μπλε τυρί και τα καρύδια, ανακατέψτε (αν χρειαστεί προσθέστε και το νερό που κρατήσατε) και σερβίρετε με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο (προαιρετικά).

Tips για ουσιαστική καθαριότητα στην κουζίνα

Το αιθέριο έλαιο λεμονιού και ο χυμός λεμονιού περιέχουν μια χημική ένωση που λέγεται psoralen. Αυτή η ένωση μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στο φως. Όταν συνδυάζεται με τη δύναμη της φυσικής λεύκανσης του ήλιου, μπορείτε κυριολεκτικά να καθαρίσετε τους λεκέδες σε ώρες χωρίς πολύ τρίψιμο.

Μακαρόνια: Λάθη που κάνεις συχνά από την αρχή μέχρι το τέλος

Δεν αλατίζουμε συνήθως το νερό όσο πρέπει, αν και το βραστό νερό είναι το μόνο σημείο της διαδικασίας όπου καρυκεύονται ομοιόμορφα τα μακαρόνια. Το νερό πρέπει να είναι πολύ αλμυρό, θυμίζοντας το θαλασσινό νερό που γεύεσαι μετά τη βουτιά. Τα μακαρόνια δεν θα το απορροφήσουν όλο, άνοστα μια φορά δεν θα ξαναβγούν ποτέ...