Διατροφή

Θαλασσινό αλάτι: Μύθοι & αλήθειες για την κατανάλωση αλατιού

Θαλασσινό αλάτι: Μύθοι & αλήθειες για την κατανάλωση αλατιού

Θαλασσινό αλάτι: Το υπερβολικό αλάτι δεν είναι καλό, ειδικά για την υγεία μας. Επειδή συνδέεται με την καρδιαγγειακή νόσο, το αλάτι συζητείται πολύ. Αλλά ορισμένα μηνύματα για το αλάτι πρέπει να ληφθούν με δυσπιστία και κριτική σκέψη.

Το αλάτι είναι ένας φυσικός πόρος που βρίσκεται παντού, από τον ωκεανό μέχρι τα δάκρυά μας, είναι νόστιμο και μπορεί να είναι πραγματικά φθηνό να το αγοράσουμε. Αλλά όπως πολλά πράγματα, το πολύ αλάτι δεν είναι καλό, ειδικά για την υγεία μας. Επειδή συνδέεται με την καρδιαγγειακή νόσο, το αλάτι συζητείται πολύ στα μηνύματα υγείας και στα μέσα ενημέρωσης. Αλλά ορισμένα μηνύματα για το αλάτι πρέπει να ληφθούν με δυσπιστία και κριτική σκέψη. Καταρρίψαμε μερικούς μύθους για το αλάτι για να σας διευκολύνουμε να παραμείνετε υγιείς.

Μύθος 1: Όλο το αλάτι θα σας σκοτώσει και δεν πρέπει να φάτε καθόλου

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία συνδέεται με καταστάσεις όπως καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιακή προσβολή, προβλήματα στα νεφρά, κατακράτηση υγρών, εγκεφαλικό και οστεοπόρωση. Ίσως πιστεύετε ότι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κόψετε εντελώς το αλάτι, αλλά το αλάτι είναι στην πραγματικότητα ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για το ανθρώπινο σώμα.

Το σώμα σας χρησιμοποιεί αλάτι για να εξισορροπήσει τα υγρά στο αίμα και να διατηρήσει υγιή την αρτηριακή πίεση, ενώ είναι επίσης απαραίτητο για τη λειτουργία των νεύρων και των μυών. Είναι αδύνατο να ζήσεις μια ζωή χωρίς αλάτι, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα για τους περισσότερους Αυστραλούς. Ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει διπλάσια από τη συνιστώμενη ποσότητα αλατιού. Έτσι, ενώ λίγο αλάτι στη διατροφή σας είναι απαραίτητο, είναι σημαντικό να διατηρείτε την ποσότητα υπό έλεγχο. Οι ενήλικες δεν πρέπει να τρώνε περισσότερο από 5 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, που είναι λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού.

Οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε περίπου 9 γραμμάρια την ημέρα. Για να σας βοηθήσουμε να παρακολουθείτε πόσο αλάτι καταναλώνετε, μπορείτε να μάθετε πόσο αλάτι υπάρχει στα συσκευασμένα τρόφιμα κοιτάζοντας την ετικέτα των τροφίμων για το επίπεδο «νατρίου» – το αλάτι αποτελείται από νάτριο και χλώριο. Προσπαθήστε να στοχεύσετε σε είδη που έχουν λιγότερο από 120 mg νατρίου ανά 100 γραμμάρια τροφής. Θα πρέπει να στοχεύσετε σε ένα μέγιστο 2000 mg νατρίου την ημέρα.

Μύθος 2: Το ροζ/μαύρο/θαλασσινό/αλάτι Ιμαλαΐων είναι καλύτερο για εσάς από άλλα είδη αλατιού

Μπορεί να έχετε δει ορισμένες ποικιλίες αλατιού να διαφημίζονται ότι έχουν επιπλέον οφέλη για την υγεία που δεν έχει το κανονικό επιτραπέζιο αλάτι, όπως το να περιέχει μέταλλα που είναι καλά για το σώμα σας. Θα πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί με τέτοιου είδους ισχυρισμούς για την υγεία, καθώς τα μέταλλα που βρίσκονται σε άλατα όπως το θαλασσινό αλάτι Ιμαλαΐων υπάρχουν συχνά μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες. Αλάτι Ιμαλαΐων, θαλασσινό αλάτι, μαύρο αλάτι, ροζ αλάτι, αλάτι μονόκερου – στο τέλος, όλα είναι αλάτι.

Η αύξηση της πρόσληψης αλατιού για να προσπαθήσετε να επωφεληθείτε από τα οφέλη ενός διαφημιζόμενου ορυκτού μπορεί να σας οδηγήσει στην κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας αλατιού, θέτοντας τον εαυτό σας σε κίνδυνο ασθένειας. Αν ψάχνετε για έναν εξαιρετικό τρόπο για να πάρετε υγιή μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια εξαιρετική πηγή αυτών.

Μύθος 3: Μερικοί άνθρωποι λαχταρούν φυσικά περισσότερο αλάτι από άλλους

Καλά νέα για όσους πιστεύουν ότι τρώνε από τη φύση τους αλάτι – η γεύση των αλμυρών τροφών είναι μαθημένη, αντί να ενσωματώνεται. Είναι δυνατόν να εκπαιδεύσετε ξανά τους γευστικούς σας κάλυκες ώστε να αρέσουν τα τρόφιμα με λιγότερο αλάτι, θα χρειαστεί λίγο χρόνος.

Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να τρώτε λιγότερο αλάτι:

  • τρώτε κυρίως φρέσκα τρόφιμα αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα που τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
  • προτιμήστε συσκευασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα με την ένδειξη «χωρίς προσθήκη αλατιού», «χαμηλό αλάτι» ή «μειωμένο αλάτι»
  • συγκρίνετε παρόμοια συσκευασμένα τρόφιμα κοιτάζοντας τις ετικέτες των τροφίμων και επιλέγοντας το είδος με λιγότερο νάτριο
  • ανταλλάξτε αλλαντικά όπως ζαμπόν με κονσέρβα ψαριού (σε νερό) ή κρέας που περισσεύει από το τελευταίο σας γεύμα
  • χρησιμοποιήστε μικρές ποσότητες σάλτσες με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
  • αρωματίστε τη μαγειρική σας με μια ποικιλία από βότανα και μπαχαρικά
  • Αποφύγετε να προσθέσετε αλάτι στο τραπέζι – θα μπορούσατε ακόμη και να αφήσετε τον μύλο αλατιού στο ντουλάπι.

Μύθος 4: Μπορείτε να καταλάβετε ότι ένα φαγητό είναι αλμυρό δοκιμάζοντάς το

Ορισμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι δεν θα έχουν καθόλου πολύ αλμυρή γεύση. Πολλά συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν πολύ αλάτι έχουν άλλα συστατικά που εξισορροπούν την αλμυρή γεύση, έτσι ώστε το αλάτι να κρύβεται αποτελεσματικά στο φαγητό. Μπορείτε να επισκεφτείτε το Heart Foundation και τον ιστότοπο της VicHealth Unpack The Salt για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη μείωση των κρυμμένων αλάτων στη διατροφή σας.

Μύθος 5: Πρέπει να τρώτε ή να πίνετε περισσότερο αλάτι μετά την προπόνηση

Το αλάτι βγαίνει από το σώμα σας με δύο τρόπους – μέσω των ούρων και μέσω της εφίδρωσης – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσθέτετε επιπλέον αλάτι στη διατροφή σας κάθε φορά που ιδρώνετε. Ορισμένα προϊόντα, όπως τα αθλητικά ποτά, διαφημίζονται ως ένας καλός τρόπος αντικατάστασης των χαμένων αλάτων μετά την προπόνηση. Υπό συνήθεις συνθήκες, τα αθλητικά ποτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες δεν είναι απαραίτητα για την ενυδάτωση – τη διαδικασία αντικατάστασης των χαμένων υγρών και αλάτων. Το νερό της βρύσης και η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής θα βοηθήσουν στην αντικατάσταση τυχόν θρεπτικών συστατικών που χάνονται κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε δραστηριότητας.

Μύθος 6: Εάν είχατε υψηλή αρτηριακή πίεση που προκαλείται από πολύ αλάτι, θα μπορούσατε να το πείτε

Περισσότερο από το 30% των ενηλίκων έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και σύμφωνα με το Heart Foundation, οι μισοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν καν. Τα περισσότερα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση δεν εμφανίζουν συμπτώματα, επομένως είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η μείωση του αλατιού, μαζί με την τακτική σωματική δραστηριότητα, τον μετριασμό της πρόσληψης αλκοόλ, τη διακοπή του καπνίσματος και τη μείωση του στρες, μπορεί να σας βοηθήσει να το διαχειριστείτε, μειώνοντας τον κίνδυνο βλάβης στο σώμα σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορεί η αλατοθεραπεία να βοηθήσει στα συμπτώματα του άσθματος;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ θαλασσινού και επιτραπέζιου αλατιού;

Ποιο αλάτι είναι πιο υγιεινό για τον οργανισμό μας;

Πώς χρησιμοποιείται το θαλασσινό αλάτι ως συντηρητικό τροφίμων;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παιδική παχυσαρκία - Δεν θα το πάρει "μπόι"

Συχνά οι γονείς επιβραβεύουν το παιδί όταν κάνει κάτι κάλο, με κάποιο γλυκό ή προσπαθούν να το "δωροδοκήσουν" με φράσεις όπως "Αν κάνεις τα μαθήματά σου, θα σου πάρω σοκολάτα" ή "Αν μαζέψεις το δωμάτιο σου, θα φάμε πίτσα".

Συνταγή για υγιεινή πραλίνα φουντουκιού με 3 υλικά και πλούσιο άρωμα

Αν και η γεύση της πραλίνας του εμπορίου είναι ακαταμάχητη, τα συντηρητικά είναι πολλά και πολλές φορές, αν ακολουθούμε κάποιο πρόγραμμα διατροφής στερούμαστε τις απολαύσεις που μας δίνουν χαρά.

Τι μπορείτε να φάτε στο πρώτο ραντεβού;

Ραντεβού: Η πιο σημαντική πτυχή της επιλογής του τι θα φάτε στο πρώτο ραντεβού είναι να εστιάσετε στο να απολαμβάνετε ο ένας την παρέα του άλλου και να δημιουργήσετε μαζί μια θετική και αξέχαστη εμπειρία.