Διατροφή

Θαλασσινό αλάτι: Ποιο αλάτι είναι πιο υγιεινό για τον οργανισμό μας;

Θαλασσινό αλάτι: Ποιο αλάτι είναι πιο υγιεινό για τον οργανισμό μας;

Θαλασσινό αλάτι: Με την αύξηση των διαφορετικών ασθενειών του τρόπου ζωής, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία συνδέεται με την αυξημένη πρόσληψη αλατιού, έχουν εισαχθεί στην αγορά αρκετοί τύποι αλατιού. 

Το αλάτι θεωρείται ως η σωτηρία των περισσότερων αλμυρών πιάτων. Η προσθήκη πολύ λίγης ποσότητας θα κάνει το φαγητό ήπιο, ενώ η προσθήκη πολύ θα καταστήσει το πιάτο μη βρώσιμο. Το να πασπαλίζουμε ακριβώς τη σωστή ποσότητα αλατιού στο φαγητό είναι μια τέχνη που κατακτούν οι σεφ. Αλλά πέρα ​​από την ποσότητα του αλατιού που χρησιμοποιείται, ένα ερώτημα που έχει κερδίσει το ίδιο φως είναι – ποιο είναι το καλύτερο αλάτι για την υγεία; Με την αύξηση των διαφορετικών ασθενειών του τρόπου ζωής, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία συνδέεται με την αυξημένη πρόσληψη αλατιού, έχουν εισαχθεί στην αγορά αρκετοί τύποι αλατιού.

Τύποι αλατιού

Το αλάτι, που ονομάζεται επίσης επιτραπέζιο αλάτι, είναι μια ένωση που αποτελείται από δύο ιόντα, δηλαδή το νάτριο και το χλώριο. Έχει τον χημικό τύπο του NaCl. Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή των διαφόρων τύπων αλατιού:

Θαλασσινό αλάτι: Αυτό το αλάτι προέρχεται από το θαλασσινό νερό. Γενικά πιστεύεται ότι το θαλασσινό αλάτι είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το θείο και το ιώδιο, καθώς αυτά τα ιχνοστοιχεία υπάρχουν στο θαλασσινό νερό από όπου εξάγεται το αλάτι. Αυτά τα ορυκτά αποτελούν έως και το 2% της σύνθεσης του θαλασσινού αλατιού, με το υπόλοιπο 98% να είναι NaCl. Η παρουσία ιωδίου στο θαλασσινό αλάτι είναι απαραίτητη για την πρόληψη της ανεπάρκειας ιωδίου και καταστάσεων όπως η βρογχοκήλη.

Βιομηχανικό αλάτι: Παράγεται από την κρυστάλλωση διαλυμένων αλάτων στο θαλασσινό νερό με τη χρήση βιομηχανικών ξηραντηρίων. Στο τελικό στάδιο, το αλάτι πλένεται για να αφαιρεθούν οι ακαθαρσίες, με αποτέλεσμα ένα τελικό προϊόν που παραμένει σχεδόν εξ ολοκλήρου με NaCl, χάνοντας τα άλλα μέταλλα που υπήρχαν προηγουμένως στο θαλασσινό νερό.

Ροκ αλάτι: Από τις υπόγειες κλίνες, το ορυκτό αλάτι μπορεί να εξαχθεί με τη διαδικασία της εξόρυξης. Το αλάτι περιέχει φυσικές ακαθαρσίες όπως θειικό ασβέστιο και χλωριούχο κάλιο. Λαμβάνεται από κοιτάσματα πετρωμάτων και αλατούχου εδάφους.

Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων: Αν αναρωτιέστε ποιο αλάτι είναι καλό για την υγεία σας, μπορείτε να βασιστείτε στο ροζ αλάτι Ιμαλαΐων. Είναι ένα είδος αλατιού που εξορύσσεται σε περιοχές κοντά στα βουνά των Ιμαλαΐων. Το φυσικό ροζ χρώμα του προέρχεται από την παρουσία πολλών μετάλλων όπως το μαγνήσιο, το κάλιο και το ασβέστιο. Σε σύγκριση με το λευκό επιτραπέζιο αλάτι, το ροζ αλάτι ωφελεί την υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε σίδηρο και μαγγάνιο. Εκτός αυτού, περιέχει χαμηλότερα επίπεδα νατρίου – το υψηλό νάτριο είναι συχνά η αιτία της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Μαύρο αλάτι: Το μαύρο αλάτι των Ιμαλαΐων, ή kaala namak έχει ένα ελκυστικό ροζ γκρι χρώμα και είναι ηφαιστειακής προέλευσης. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και περιέχει σημαντικά μέταλλα όπως σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο, τα οποία είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία. Ο σίδηρος απαιτείται για τη μεταφορά του αίματος σε διάφορα κύτταρα. Το ασβέστιο απαιτείται για γερά οστά και δόντια. και το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία των μυών. Το μαύρο αλάτι έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ένα αντιοξειδωτικό είναι μια ουσία που απαιτείται στο σώμα μας για την καταπολέμηση των επιβλαβών μορίων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες που μπορούν να καταστρέψουν και να βλάψουν τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων μας. Λόγω αυτών των ανώτερων χαρακτηριστικών, το μαύρο αλάτι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το καλύτερο αλάτι για την υγεία.

Ροζ περουβιανό αλάτι: Προέρχεται από τα βουνά των Άνδεων και συλλέγεται από ρηχές λίμνες με νερό πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία. Οι καροτενοειδείς χρωστικές στο νερό είναι υπεύθυνες για το κόκκινο χρώμα του.

Κόκκινο αλάτι της Χαβάης: Έχει χρώμα τερακότα και πλούσιο σε μέταλλα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κόκκινο ηφαιστειακό άργιλο.

Kaala namak ή το γκριζωπό ροζ αλάτι: ωφελεί σημαντικά την υγεία μας και θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα από τα καλύτερα είδη αλατιού που κυκλοφορούν συνήθως στην αγορά. Αν πάντα αναρωτιόσαστε ποιο αλάτι είναι καλό για την υγεία σας, ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο σάς βοήθησε να ξεκαθαρίσει τη σύγχυσή σας!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Απολυμάνετε τα piercing σας με θαλασσινό αλάτι

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα Scrub με αλάτι

Πώς χρησιμοποιείται το θαλασσινό αλάτι ως συντηρητικό τροφίμων;

Πώς χρησιμοποιείτε το Spray με θαλασσινό αλάτι;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα