Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Τέσσερις τροφές που προστατεύουν την καρδιά

Τέσσερις τροφές που προστατεύουν την καρδιά

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφαλικού επεισοδίου και της καρδιακής προσβολής, είναι η βασική αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο. Τα καλά νέα είναι πως η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων ξεκινάει από το σπίτι και συγκεκριμένα από την κουζίνα. Αυτές είναι οι καλύτερες τροφές για καρδιά και καλή καρδιαγγειακή υγεία.

Σολομός

Ο σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες και το σκουμπρί είναι οι σούπερ σταρ των τροφών για γερή καρδιά. Αυτό χάρη στις τεράστιες ποσότητες ω3 λιπαρών οξέων που περιέχουν, που όπως έχει αποδειχτεί σε μελέτες μειώνουν τον κίνδυνο για αρρυθμία (ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί) και αθηροσκλήρωση (συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες) ενώ μειώνουν τα τριγλυκερίδια. Η αμερικανική ένωση για την προστασία της καρδιάς, American Heart Association, συστήνει να τρώμε ψάρια και κατά προτίμηση λιπαρά, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Βρόμη

Η βρόμη είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, που μπορεί να μειώνουν τη χοληστερόλη. “Δρα σαν σφουγγάρι μέσα στον πεπτικό σωλήνα και απορροφά τη χοληστερόλη, μειώνοντας έτσι την ποσότητα που απορροφάται στο κυκλοφορικό” εξηγεί η Lauren Graf, διαιτολόγος και υπεύθυνη του προγράμματος Cardiac Wellness Program στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore στη Νέα Υόρκη. Η Graf συστήνει να αποφεύγουμε τη βρόμη στιγμής, που συχνά περιέχει ζάχαρη και να προτιμήσουμε τη μαγειρεμένη βρόμη. Αλλά και το ψωμί, τα ζυμαρικά και άλλα σιτηρά στην πλήρη τους μορφή είναι επίσης ωφέλιμα για την καρδιά.

Μύρτιλλα

Και όχι μόνο τα μύρτιλλα αλλά και οι φράουλες και όλα τα φρούτα του δάσους. Σύμφωνα με μελέτη του 2013, γυναίκες ηλικίας 25-42 ετών που έτρωγαν πάνω από τρεις μερίδες μύρτιλλα και φράουλες την εβδομάδα είχαν κατά 32% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής συγκριτικά με εκείνες που έτρωγαν λιγότερο. Οι συγγραφείς της μελέτης αποδίδουν το όφελος στις ανθοκυανίνες που περιέχουν τα συγκεκριμένα φρούτα, φλαβονοειδή που μπορεί να μειώνουν την αρτηριακή πίεση και να διαστέλλουν τις αρτηρίες. Οι ανθοκυανίνες δίνουν στα φρούτα αυτά το έντονο κόκκινο και μπλε χρώμα τους.

Σόγια

Τα προϊόντα σόγιας, συμπεριλαμβανομένου του tofu και του γάλακτος σόγιας, είναι ένας καλός τρόπος να προσθέσεις πρωτεΐνη στη διατροφή σου χωρίς να προσθέσεις ταυτόχρονα ανθυγιεινά λιπαρά και χοληστερόλη. Τα προϊόντα σόγιας περιέχουν υψηλά επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών (που κάνουν καλό στην υγεία μας), φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, η σόγια μπορεί να μειώνει την αρτηριακή πίεση σε ανθρώπους που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Και συγκριτικά με το γάλα ή άλλες πρωτεΐνες, η πρωτεΐνη της σόγιας μπορεί να μειώσει την LDL ή “κακή” χοληστερόλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μανταρίνια: Σημαντική προσθήκη στον αγώνα κατά της δυσκοιλιότητας

Πώς τα παντζάρια βελτιώνουν την αθλητική απόδοση;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα οφέλη του ιπποφαούς για την υγεία

Ιπποφαές: Είτε καταναλώνεται απευθείας είτε χρησιμοποιείται τοπικά, το ιπποφαές προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, καθιστώντας το μια πολύτιμη προσθήκη σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Φρυγανισμένο Farro με ντοματίνια και βασιλικό

Η γεύση ξηρών καρπών του farro συνδυάζεται τέλεια με τα γλυκά ντοματίνια και τον φρέσκο ​​βασιλικό. Απολαύστε αυτή τη συνταγή ως ένα ευέλικτο και χορταστικό πιάτο που σίγουρα θα γίνει αγαπημένο στο ρεπερτόριό σας.

Σπαράγγια ψητά με λεμόνι και παρμεζάνα

Απολαύστε αυτό το νόστιμο και υγιεινό λαχανικό, γεμάτο με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ως μια απολαυστική προσθήκη στο γαστρονομικό σας ρεπερτόριο.

Ρεβίθια: Πώς μπορούν να μας ωφελήσουν στη διαχείριση του διαβήτη;

Με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα ρεβίθια μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της καρδιακής υγείας και στην προώθηση του γενικού καλά της υγείας.

Σαλάτα ψητής αγκινάρας με φέτα και λιαστή ντομάτα 

Η αγκινάρα είναι ένα αντιοξειδωτικό λαχανικό που κατατάσσεται στις υπερτροφές του πλανήτη. Η θρεπτική της αξία είναι μεγάλη, καθώς περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και μεγάλη ποσότητα βιταμινών C και Κ.

Τι να μαγειρέψετε για δείπνο στο πάρτι συνταξιοδότησης του άντρα σας;

Μαγειρική σύνταξη: Ο εορτασμός της συνταξιοδότησης του συζύγου σας είναι ένα σημαντικό ορόσημο και το να τον εκπλήξετε με ένα προσεκτικά προετοιμασμένο γεύμα είναι ένας υπέροχος τρόπος για να σηματοδοτήσετε την περίσταση.

Close Icon