ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Συσχετισμός αλκοόλ και λειτουργίας εγκεφάλου

Συσχετισμός αλκοόλ και λειτουργίας εγκεφάλου

Η κατανάλωση ακόμη και μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για την υγεία του εγκεφάλου και για την ταχύτερη μείωση των νοητικών ικανοτήτων ενός ανθρώπου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τη λέκτορα ψυχιατρικής ‘Ανια Τοπιγουάλα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», ανέλυσαν στοιχεία για 550 άτομα με μέση ηλικία 45 ετών. Οι επιστήμονες συσχέτισαν για μια χρονική περίοδο 30 ετών (1985-2015) την εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοόλ με τις γνωστικές-νοητικές επιδόσεις των συμμετεχόντων, με βάση τεστ που γίνονταν ανά τακτά διαστήματα, ενώ στο τέλος της έρευνας έγιναν επίσης μαγνητικές απεικονίσεις του εγκεφάλου τους.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ατροφίας του ιππόκαμπου του εγκεφάλου, εκείνης της περιοχής που παίζει ζωτικό ρόλο για τη μνήμη, τον προσανατολισμό στον χώρο κ.ά, αυξανόταν ανάλογα με την κατανάλωση αλκοόλ. Ενώ μεταξύ όσων δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ, το 35% εμφάνισαν συρρίκνωση του ιππόκαμπου τους στη διάρκεια της 30ετίας, το ποσοστό ήταν σχεδόν διπλάσιο (65%) για όσους έπιναν 14 έως 21 μερίδες αλκοόλ και ακόμη μεγαλύτερο (77%) για όσους έπιναν πάνω από 30 μερίδες. Με άλλα λόγια, όσοι καταναλώνουν πάνω από 30 μερίδες αλκοόλ την εβδομάδα, έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Αλλά και εκείνοι που κάνουν πιο μέτρια κατανάλωση (14 έως 21 μερίδες αλκοόλ την εβδομάδα), έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν ατροφία στη συγκεκριμένη εγκεφαλική περιοχή-κλειδί, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ.

Εξάλλου, αυτοί που έπιναν λιγότερο από όλους (έως επτά μερίδες εβδομαδιαίως), δεν εμφάνιζαν κάποιο προστατευτικό όφελος σε σχέση με όσους απείχαν πλήρως από το αλκοόλ. ‘Άρα, αντίθετα με την καρδιά όπου το αλκοόλ με μέτρο φαίνεται να επιδρά ευνοϊκά, στην περίπτωση του εγκεφάλου η μικρή κατανάλωσή του δεν επιφέρει κάποιο πρόσθετο όφελος σε σχέση με την αποχή. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η βαριά κατανάλωση αλκοόλ επιδρά αρνητικά στην υγεία του εγκεφάλου, επιδεινώνοντας τη μνήμη και αυξάνοντας την πιθανότητα άνοιας. Αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση επιβαρύνει τον εγκέφαλο, ενώ αμφισβητεί τη θεωρία ότι ένα ποτηράκι κρασί τη μέρα μπορεί να κάνει καλό στον εγκέφαλο.

Η μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ βρέθηκε επίσης να σχετίζεται με μειωμένη ακεραιότητα της λευκής ουσίας του εγκεφάλου (η οποία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη νόηση), καθώς και με χειρότερες γλωσσικές ικανότητες, όπως έδειξαν σχετικά τεστ. Όταν π.χ. οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν μέσα σε ένα λεπτό όσες περισσότερες λέξεις μπορούσαν που να αρχίζουν με ένα συγκεκριμένο γράμμα, ακόμη και αυτοί που δεν έπιναν πολύ (επτά έως 14 μερίδες αλκοόλ την εβδομάδα), είχαν 14% χειρότερη επίδοση κατά μέσο όρο, σε σχέση με όσους έπιναν μόνο ένα ποτό ή κανένα μέσα στην εβδομάδα.

‘Άλλοι πάντως επιστήμονες εμφανίσθηκαν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας πως, αν και η νέα έρευνα είναι αξιόπιστη στη μεθοδολογία της, δεν αποδεικνύει μια σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ του μέτριου αλκοόλ και της χειρότερης υγείας εγκεφάλου, αλλά απλώς μια συσχέτιση μεταξύ τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα οφέλη του μελιού με άδειο στομάχι

Πώς να ξεκινήσετε την δίαιτα Dukan;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Βερίκοκα: Τα βερίκοκα είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και βιταμίνης C, καθιστώντας τα ιδανικά για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Επιπλέον, παρέχουν μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία.

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Αυτό το ιταλικό ζυμαρικό με λουκάνικο είναι ένα νόστιμο και ανακουφιστικό γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Το γευστικό λουκάνικο σε συνδυασμό με την κρεμώδη σάλτσα και τα τρυφερά ζυμαρικά συνθέτουν ένα χορταστικό πιάτο που είναι τέλειο για κάθε μέρα της εβδομάδας. 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Το τσίλι con carne είναι ένα κλασικό πιάτο που παρασκευάζεται με κιμά, φασόλια, ντομάτες και μια ποικιλία από μπαχαρικά. Είναι χορταστικό, γευστικό και τέλειο για μια ζεστή βραδιά. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο τσίλι con carne στο σπίτι

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Irish Colcannon: Πουρέ πατάτας με λάχανο

Ο κρεμώδης πουρές πατάτας σε συνδυασμό με το τρυφερό λάχανο και τα γευστικά πράσινα κρεμμυδάκια αποτελούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή colcannon και απολαύστε τη γεύση της Ιρλανδίας στο σπίτι σας.

Τα οφέλη της μάσησης γαρίφαλου για τα ούλα, το στόμα και τα δόντια

Γαρύφαλλο: Οι αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου γαρύφαλλου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος και στην προώθηση της οδοντικής υγείας.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμη σκορδαλιά

Σκορδαλιά: Η σάλτσα κρέμας σκόρδου ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας σκορδαλιά, είναι μια ευέλικτη και γευστική προσθήκη σε πολλά πιάτα