Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Ροκφόρ ή Μπλε Τυρί; Eιδοποιός διαφορά

Ροκφόρ ή Μπλε Τυρί; Eιδοποιός διαφορά

Μπορεί να μοιάζουν στην όψη, όμως διαφέρουν αρκετά, και στη σύσταση αλλά και στην τιμή. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι αυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του ροκφόρ και των υπόλοιπων μπλε τυριών δεν είναι μόνο η ονομασία προέλευσης αλλά και η διαδικασία παραγωγής.

Το διάσημο μουχλιασμένο γαλλικό τυρί παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή Roquefort στη νότια Γαλλία από πρόβειο γάλα συγκεκριμένων φυλών όπως η φυλή lacaune. Η παρασκευή του τυροπήγματος γίνεται στο τυροκομείο αλλά η ζύμωση και το «μούχλιασμα» γίνονται στις σπηλιές Combalou που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Στις σπηλιές αυτές η υγρασία φθάνει το 98% και η θερμοκρασία μεταξύ 8 και 12oC. Υπό αυτές τις συνθήκες αναλαμβάνει δράση ο μύκητας Penicillium roqueforti που αναπτύσσεται στο τυρί και δημιουργεί τα μπλε στίγματα και την ιδιαίτερη γεύση του ροκφόρ.

Αντιθέτως, τα υπόλοιπα μπλε τυριά μπορούν να παραχθούν και από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα ενώ ο μύκητας χάρη στον οποίο αποκτούν την μουχλιασμένη τους όψη προστίθεται στο τυροκομείο. Το ροκφόρ εξάλλου, είναι ένα τυρί που ανήκει στην κατηγορία ΠΟΠ ήδη από το μακρινό 1925. Είναι με άλλα λόγια μια αποκλειστικά γαλλική πατέντα και οι πρώτες αναφορές για την παραγωγή του καταγράφηκαν από τον 11ο αιώνα. Θεωρείται ένα από καλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα της Γαλλίας αν και σήμερα θεωρείται περισσότερο βιομηχανικό προϊόν, αφού ως τοπική ή ερασιτεχνική παραγωγή έπαψε να υπάρχει από τις αρχές του 20ού αιώνα Η περιβόητη «μούχλα» του, το Penicillium roqueforti, το οποίο δίνει στο τυρί την μοναδική του γεύση είναι κι αυτή γαλλική πατέντα. Στον οίκο του Παπιγιόν, τον δεύτερο μεγαλύτερο οίκο ροκφόρ στον κόσμο, αυτή η «μούχλα» καλλιεργείται σε μεγάλες φρατζόλες ψωμιού σικάλεως. Επισημαίνεται ότι για να ξεχωρίζει το προϊόν του από τον ανταγωνισμό, κάθε παραγωγός έχει τη δική του, μυστική και νομικά προστατευμένη πηγή μούχλας. Στο Παπιγιόν, ψήνουν ακόμη τις φρατζόλες σε ξύλινους φούρνους και τις αφήνουν στα κελάρια τους για 45 ημέρες, για να παράγουν τη γνωστή μούχλα. Μόλις 300 φρατζόλες είναι αρκετές για την παραγωγή ενός έτους. Στον αντίποδα το μπλε τυρί παρασκευάζεται με τον μύκητα ονόματι « Penicillium glaucum».

Γιατί είναι μπλε το… μπλε τυρί;

Για τους ειδικούς της γαστρονομίας, το μπλε τυρί είναι μεν νόστιμο και ιδιαίτερο αλλά ποιοτικώς θεωρείται μάλλον υποδεέστερο από το γαλλικό ροκφόρ. Αυτό εξηγεί και την διαφορά που έχουν τα δυο αυτά «μουχλιασμένα» τυριά στην τιμή, με το ροκφόρ να κοστίζει ασυγκρίτως περισσότερο και να κατατάσσεται αυτόματα στην κατηγορία των γκουρμέ εδεσμάτων. Λέγεται μάλιστα ότι πολλές ποικιλίες μπλε τυριού δημιουργήθηκαν σε μια προσπάθεια να καλυφθεί η ζήτηση για ροκφόρ το οποίο είναι ιδιαίτερα ακριβό.

Σήμερα, υπάρχουν μόλις 7 παραγωγοί που δικαιούνται να ονομάζουν το τυρί τους ροκφόρ, ενώ όλοι οφείλουν να αγοράζουν γάλα από συγκεκριμένη ράτσα προβάτου, η οποία έχει μεγαλώσει στα συγκεκριμένα βοσκοτόπια, σε μια έκταση μόλις 3 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σε αντίθεση με τα άλλα μπλε τυριά, ποτέ δεν θα μπορέσετε –όσα χρήματα και αν διαθέτετε- να αποκτήσετε ολόκληρο κεφάλι ροκφόρ, καθώς όλα κόβονται στη μέση για να διαπιστωθεί εάν η ‘μούχλα’ έχει διαπεράσει εντελώς το ροκφόρ. Μόνο τότε είναι έτοιμο για κατανάλωση. O Henri Pourrat στο βιβλίο του «Η Περιπέτεια του Ροκφόρ» (1956) έγραφε πως ένα καλοφτιαγμένο μπλε τυρί κλείνει μέσα του μεγαλύτερη πολυπλοκότητα από οποιοδήποτε άλλο φαγητό. «Ακόμη και στις χειρότερες εκδοχές του», σημείωνε, «η γεύση του αναπτύσσεται και αναλύεται σαν μια επική ιστορία με ήρωες πολλούς μικροοργανισμούς και μεγάλους αγρότες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

4 θρεπτικές επιλογές για πρωινό στο γραφείο

Η απόλυτη ιαπωνική γεύση στο πιάτο σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χουρμάδες - Πολλαπλά οφέλη για την υγεία των γυναικών

Χουρμάδες: Από την υποστήριξη του τοκετού και της ορμονικής ισορροπίας έως την ενίσχυση της γονιμότητας, οι χουρμάδες είναι ένα φυσικό «θαύμα» που αξίζει να συμπεριληφθεί στη διατροφή κάθε γυναίκας.

Συνταγή για αφράτη τηγανίτα μήλου

Apple pancake: Οι αφράτες μηλόπιτες δεν είναι μόνο νόστιμες, αλλά είναι και ένας πολύ καλός τρόπος για να αξιοποιήσετε τα μήλα που έχετε στο σπίτι.

Καλοκαιρινή σαλάτα με μάνγκο, σπανάκι και βατόμουρα

Σαλάτα μάνγκο: Αυτή η σαλάτα με μάνγκο, σπανάκι και μύρτιλλα συνδυάζει γεύση, υφή και ευεργετικά συστατικά, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν μια υγιεινή και καινοτόμο σαλάτα.

Άνοιξη Smoothies: 3 Ιδέες για Smoothies ιδανικά για αυτή την εποχή

Άνοιξη Smoothies: Η άνοιξη είναι η εποχή της ανανέωσης, της ελαφριάς διατροφής και των φρέσκων φρούτων. Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, ένα smoothie είναι η πιο απολαυστική, υγιεινή και θρεπτική επιλογή για να ξεκινήσεις τη μέρα σου

Άνοιξη Σαλάτες: 3 Ιδέες για δροσερές σαλάτες τους ανοιξιάτικους μήνες

Άνοιξη Σαλάτες: Η άνοιξη και το καλοκαίρι είναι οι ιδανικές εποχές για ελαφριά, θρεπτικά και δροσερά γεύματα. Οι σαλάτες δεν είναι απλώς συνοδευτικά – μπορούν να αποτελέσουν πλήρη γεύματα, γεμάτα βιταμίνες, γεύση και φρεσκάδα.

Άνοιξη Σνακ: 7 Ιδέες για σνακ ιδανικά για την δουλειά

Άνοιξη Σνακ: Η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για να ανανεώσουμε όχι μόνο τη διάθεσή μας, αλλά και τις διατροφικές μας συνήθειες. Αν εργάζεσαι πολλές ώρες ή βρίσκεσαι συχνά εκτός σπιτιού, τα σωστά σνακ μπορούν να σε κρατήσουν χορτάτο/η,

Διατροφή Εξετάσεις: Συμβουλές διατροφής για την εξεταστική περίοδο

Διατροφή Εξετάσεις: Η σωστή διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόδοση μας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Οι σωστές διατροφικές επιλογές μπορούν να ενισχύσουν τη συγκέντρωση, την ενέργεια και τη μνήμη, ενώ η κακή διατροφή

Close Icon