Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Πορτοκάλι οφέλη υγεία: Έλεγχος αρτηριακής πίεσης και ποιότητα δέρματος

Πορτοκάλι οφέλη υγεία: Έλεγχος αρτηριακής πίεσης και ποιότητα δέρματος

Τα πορτοκάλια ανήκουν στην κατηγορία των εσπεριδοειδών και είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Διαθέτουν, όμως, και μια ποικιλία άλλων φυτικών ενώσεων και αντιοξειδωτικών που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να καταπολεμήσουν διάφορες ασθένειες.

Πορτοκάλι οφέλη υγεία: Tα πορτοκάλια ανήκουν στην κατηγορία των εσπεριδοειδών και είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Διαθέτουν, όμως, και μια ποικιλία άλλων φυτικών ενώσεων και αντιοξειδωτικών που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή και να καταπολεμήσουν διάφορες ασθένειες.

Παρακάτω θα βρείτε κάποια από τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία.

Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης

Τα πορτοκάλια δεν περιέχουν  νάτριο, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους δεν συμβάλλει στην υπέρβαση των συνιστώμενων ημερήσιων ορίων πρόσληψης νατρίου. Αντιθέτως, ένα ποτήρι χυμού πορτοκάλι μπορεί να ενισχύσει την ημερήσια πρόσληψη καλίου κατά 14%. Η διατήρηση της χαμηλής πρόσληψης νατρίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, πράγμα που ισχύει και για την αυξημένη πρόσληψη καλίου, το οποίο βοηθά στη χαλάρωση και διάνοιξη των αιμοφόρων αγγείων. Σύμφωνα με τις επίσημες διατροφικές οδηγίες, η αυξημένη πρόσληψη καλίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Καρδιακή υγεία

Καλές πηγές φυτικών ινών και καλίου, τα πορτοκάλια συμβάλλουν στην υποστήριξη της καρδιακής υγείας. Σύμφωνα με επανεξέταση προηγούμενης μετα-ανάλυσης το 2017, η κατανάλωση επαρκών φυτικών ινών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, είτε όσον αφορά στην ανάπτυξή τους είτε στον θάνατο από αυτές. Η επανεξέταση συνδέει την επίδραση αυτή με την ικανότητα του φρούτου να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Τα πορτοκάλια περιέχουν, επίσης, χολίνη και ζεαξανθίνη. Η πρώτη είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στην απορρόφηση του λίπους και μειώνει τη χρόνια φλεγμονή, ενώ η δεύτερη είναι ένα είδος αντιοξειδωτικού καροτενοειδούς που επίσης μειώνει τη φλεγμονή.

Διαβήτης

Ένα μεσαίο πορτοκάλι 131γρ. προσφέρει 3,14γρ. φυτικών ινών, ποσότητα που αντιστοιχεί σε σχεδόν 10% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα. Διάφορες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να βελτιώσουν κάποιους παράγοντες που συντελούν στην ανάπτυξη και εξέλιξη του διαβήτη. Για παράδειγμα, μελέτη του 2019 βρήκε ότι η κατανάλωση 4γρ. διατροφικών φυτικών ινών ημερησίως δεν μείωνε την γλυκόζη αίματος αλλά βελτίωνε τον τρόπο απόκρισης του σώματος στην ινσουλίνη. Σημειώνεται ότι η χαμηλή ευαισθησία στην ινσουλίνη μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Ο έλεγχος του βάρους είναι, επίσης, σημαντικός για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη, καθώς η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος αποτελούν παράγοντες ανάπτυξής του. Το σώμα επεξεργάζεται τις φυτικές ίνες βραδύτερα από ό,τι άλλα θρεπτικά συστατικά, γι’αυτό και βοηθούν έναν άνθρωπο να νιώθει χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μειώνουν την ανάγκη του για διάφορα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μια διατροφή που περιέχει υψηλή αναλογία σε φρούτα και λαχανικά μπορεί, λοιπόν, να υποστηρίξει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και εξέλιξης της νόσου.

Ενισχύει την υγεία του δέρματος

Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να διατηρήσει την υγεία και την καλή όψη του δέρματός του. Η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο υποστηρίζει το δέρμα, προωθεί την επούλωση των πληγών και βελτιώνει τη δύναμη του δέρματος. Τα αποτέλεσμα μιας επανεξέτασης μελετών το 2015 υποδεικνύει ότι η πρόσληψη βιταμίνη C μέσω της διατροφής βελτίωνε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έβλεπαν το δέρμα τους και το πόσο υγιές ήταν αυτό, δηλαδή την όψη του, τις ρυτίδες, την ελαστικότητα και τη σκληρότητά του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι διαφορές μεταξύ πετέχειας και πορφύρας

Τα οφέλη της μπανάνας για την υγεία

Τα μαγικά οφέλη της γλυκοπατάτας για να σφύζεις από υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι περιλαμβάνεται σε ένα ιταλικό πρωινό;

Ιταλικό πρωινό: Ένα ιταλικό πρωινό, γνωστό ως "colazione", είναι συνήθως μια ελαφριά και απλή υπόθεση σε σύγκριση με πιο περίτεχνα πρωινά που υπάρχουν σε άλλους πολιτισμούς.

Τι περιλαμβάνει ένα Κορεάτικο πρωινό;

Κορεάτικο πρωινό: Ένα παραδοσιακό κορεάτικο πρωινό προσφέρει μια απολαυστική ποικιλία από πιάτα που αντικατοπτρίζουν τόσο τη γαστρονομική κληρονομιά της χώρας όσο και την εστίασή της στην ισορροπημένη διατροφή.

Ποια είδη φαγητού βοηθούν στα συμπτώματα των αλλεργιών;

Φαγητό αλλεργία: Ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλεργίας ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας τη φλεγμονή και παρέχοντας βασικά θρεπτικά συστατικά.

Όλα τα plant based φαγητά είναι υγιεινά;

Φυτική διατροφή: Τα διατροφικά μοτίβα φυτικής προέλευσης είναι ετερογενή και μπορεί να διαφέρουν ευρέως ως προς τη διατροφική τους σύνθεση, τον τύπο και την ποιότητά τους.

Close Icon