Διατροφή

Μπανάνα: Τα οφέλη για τον οργανισμό

Μπανάνα: Τα οφέλη για τον οργανισμό

Μπανάνα: Οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα παγκοσμίως. Περιέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία.

Η κατανάλωση μπανανών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της εμφάνισης καρκίνου.

Οφέλη για την υγεία

Οι διατροφικές πληροφορίες προέρχονται από τη βάση δεδομένων FoodData Central του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Οι καθημερινές απαιτήσεις είναι από τις Διατροφικές Οδηγίες 2015-2020 για τους Αμερικανούς. Αφορούν τους ενήλικες, αλλά είναι κατά προσέγγιση, καθώς οι τιμές ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και το φύλο ενός ατόμου.

Πίεση αίματος

Η American Heart Association (AHA) ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μειώσουν την πρόσληψη αλατιού ή νατρίου και να αυξήσουν την κατανάλωση τροφών που περιέχουν κάλιο. Το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της πίεσης στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Μια μέτρια μπανάνα παρέχει σχεδόν το 9% των καθημερινών αναγκών ενός ατόμου σε κάλιο, σύμφωνα με τις διατροφικές πληροφορίες από τις παραπάνω πηγές.

Άσθμα

Μια μελέτη του 2007 έδειξε ότι η κατανάλωση μπανανών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του συριγμού σε παιδιά με άσθμα. Ένας λόγος γι’ αυτό θα μπορούσε να είναι τα αντιοξειδωτικά και τον περιεχόμενο σε κάλιο των μπανανών. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα.

Καρκίνος

Οι εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι η λεκτίνη, μια πρωτεΐνη που εμφανίζεται στις μπανάνες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης λευχαιμικών κυττάρων.

Η λεκτίνη δρα ως αντιοξειδωτικό. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα να αφαιρέσει μόρια γνωστά ως ελεύθερες ρίζες. Εάν συσσωρευτούν πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες, μπορεί να προκληθεί βλάβη στα κύτταρα, ενδεχομένως να οδηγήσει σε καρκίνο.

Το 2004, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα παιδιά που κατανάλωναν μπανάνες, χυμό πορτοκαλιού ή και τα δύο φάνηκαν να έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας.

Οι συγγραφείς της μελέτης πρότειναν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, καθώς και αυτό έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Υγεία της καρδιάς

Οι μπανάνες περιέχουν φυτικές ίνες, κάλιο, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C. Όλα αυτά υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.

Διαβήτης

Η American Diabetes Association προτείνει να τρώτε μπανάνες και άλλα φρούτα καθώς περιέχουν φυτικές ίνες. Σημειώνουν ότι η κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η άβολη παρενέργεια της κατανάλωσης μπανάνας

Τέσσερις απίστευτοι τρόποι χρήσης της μπανανόφλουδας

Πως οι μπανάνες μας ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα

Η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου light ενέχει κινδύνους για την υγεία

Αναψυκτικά: Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν αναψυκτικά light, ώστε να μπορούν να απολαύσουν ένα γλυκό και ανθρακούχο ποτό χωρίς να καταναλώνουν εκατοντάδες θερμίδες ή να φορτώνονται με μεγάλες δόσεις ζάχαρης.

Η plant based διατροφή ενισχύει το μεταβολισμό

Χορτοφαγία: Για άτομα που μπορεί να επιθυμούν να χάσουν βάρος, οι φυτικές δίαιτες θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη λύση χάρη στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το μεταβολισμό.

Εντυπωσιακά οφέλη των κρεμμυδιών για την υγεία

Κρεμμύδι Ιδιότητες: Στην πραγματικότητα, οι φαρμακευτικές ιδιότητες των κρεμμυδιών έχουν αναγνωριστεί από την αρχαιότητα, όταν χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία παθήσεων όπως πονοκεφάλους, καρδιακές παθήσεις και πληγές στο στόμα

Tips μαγειρικής

Το αλάτι είναι στην πραγματικότητα καλύτερο στην εξουδετέρωση της πικράδας από τη ζάχαρη

4+1 εκπληκτικά οφέλη των σπόρων καρπουζιού

Σπόροι Καρπουζιού: Οι σπόροι καρπουζιού έχουν χαμηλές θερμίδες και είναι πυκνοί σε θρεπτικά συστατικά. Όταν ψήνονται, είναι τραγανοί και μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν άλλες ανθυγιεινές επιλογές σνακ.

Να φας μακαρόνια ή να μη φας; Ιδού η απορία!

Μακαρόνια Υγεία: Τα ζυμαρικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, κάτι που μπορεί να είναι κακό αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες, ενώ επίσης περιέχουν γλουτένη, έναν τύπο πρωτεΐνης που προκαλεί προβλήματα σε όσους έχουν ευαισθησία.