ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Οι τροφές που καθυστερούν την γήρανση

Οι τροφές που καθυστερούν την γήρανση

Η παράταση της νεότητας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί γυναίκες και άντρες από καταβολής κόσμου σύμμαχος της είναι η σωστή διατροφή .

Από την αρχαιότητα έως και τις σημερινές προσπάθειες να μείνουμε πάντα νέοι με οποιοδήποτε τίμημα…τα χρόνια περνούν και όπως δεν μπορούμε να σταματήσουμε το χρόνο έτσι δε μπορούμε να σταματήσουμε τη φυσική συνέπεια της γήρανσης .
Ωστόσο η σωστή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να καθυστερήσουμε αυτή τη συνέπεια. Επιπλέον η επιστημονική έρευνα σχετικά με το κατά πόσον κάποιες εξελίξεις είναι προβλέψιμες και βελτιώσιμες συνεχίζεται με πολλά εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά στον τομέα της αντιγήρανσης.

Που οφείλεται η γήρανση


Δε θα μπορέσουμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του γήρατος, αν πρώτα δεν κατανοήσουμε τον τρόπο με τον οποίο επιδρά στη ζωτικότητα μας. Η γήρανση είναι ένα σύνολο βλαβερών μεταβολών που λαμβάνουν χώρα καθώς μεγαλώνουμε ,οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού να αναπλάσει τα κύτταρα του να αντικαταστήσει δηλαδή τα φθαρμένα και κατεστραμμένα κύτταρα με καινούργια. Η γήρανση εξαρτάται από ενδογενείς παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα και οι ορμονικές μεταβολές (κυρίως στις γυναίκες) όπου τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων έχουν ως αποτέλεσμα την αρχή της γήρανσης και από εξωγενείς παράγοντες όπως το κάπνισμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η φτωχή και κακή διατροφή, το στρες, το άγχος κ.α.

Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους για την αύξηση των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια που υπάρχουν σε ένα συγκεκριμένο αριθμό στον οργανισμό μας για να μας προφυλάσσουν από βλαβερούς εξωτερικούς παράγοντες. Όταν αυξάνονται αισθητά, παύουν να είναι ωφέλιμες και αρχίζουν να καταστρέφουν τα κύτταρα μας, από διατροφικής απόψεως σημαντικές ενώσεις οι οποίες συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες.

Οι τροφές που καθυστερούν τον χρόνο
Ένας υγιεινός τρόπος ζωής ο οποίος περιλαμβάνει σωστή διατροφή, σε συνδυασμό με συχνή άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος φαίνεται ότι είναι ικανός να αντιμετωπίσει σοβαρές παθήσεις , την απώλεια οστικής μάζας και την γήρανση του δέρματος. Άρα λοιπόν είναι απαραίτητη η ένταξη τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά στο διαιτολόγιό μας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή αντιοξειδωτικών.

Φρούτα :
• Ρόδι
• Αβοκάντο (με μέτρο γιατί είναι πολύ πλούσιο σε λίπος και άρα θερμίδες)
• Άγρια φρούτα του δάσους (βατόμουρα, μούρα)
• Ξερά δαμάσκηνα
• Πεπόνι
• Όλα τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες, μάνκγο, γκρέιπ φρουτ)
Φρούτα-λαχανικά:
• Αγκινάρες
• Καρότα
• Ντομάτες (κυρίως η σάλτσα ντομάτας)
• Πιπεριές όλων των χρωμάτων
• Αγγούρια
• Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (κυρίως μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο)
• Σπαράγγια
• Λεμόνι

Πολύ σημαντική είναι η προσθήκη του ωμού ελαιόλαδου προς το τέλος του μαγειρέματος.

Οι ξηροί καρποί επίσης αποτελούν την τέλεια διατροφική πρόταση της φύσης τόσο για το σώμα μας όσο και για το μυαλό μας. Προσφέρουν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό μας. Καθώς ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει τα λιπαρά οξέα ΕΡΑ και DHA χρειάζεται καθημερινό ανεφοδιασμό. Υπάρχουν φυτικής προέλευσης τροφές όπως o λιναρόσπορος, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), τα καρύδια, τα αμύγδαλα, ο κολοκυθόσπορος, το tofu (τυρί από γάλα σόγιας), τα φύκια , το φυτοπλαγκτόν κα. και ζωικές τροφές πλούσιες σε ΕΡΑ και DHA όπως τα λιπαρά ψάρια – ο σολωμός, το σκουμπρί, ο φρέσκος τόνος, οι σαρδέλες, το χέλι, η πέστροφα, και η ρέγγα.

Τέλος η μαύρη σοκολάτα προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία, αλλά η κατανάλωσή της πρέπει να γίνεται με μέτρο γιατί είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες…

Συμπερασματικά η ελληνική παραδοσιακή διατροφή αποτελεί βάση για την αντιμετώπιση της γήρανσης.

Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη- 
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
. www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο καφές βοηθάει στην καύση λίπους;

Καφές: Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Ωστόσο, για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διατροφολόγων και διαιτολόγων;

Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι (RDs) είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες με συγκεκριμένα προσόντα και πιστοποιήσεις. Ρυθμίζονται από επαγγελματικούς φορείς και πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας. Οι διατροφολόγοι μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο ρύθμισης ή τυποποίησης στις πρακτικές τους και ο τίτλος "διατροφολόγος" μπορεί να χρησιμοποιείται ευρύτερα.

Τα οφέλη του μελιού με άδειο στομάχι

Μέλι: Η κατανάλωση μελιού με άδειο στομάχι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική μας λειτουργία, να μας δώσει ενέργεια και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πώς να ξεκινήσετε την δίαιτα Dukan;

Δίαιτα Dukan: Η δίαιτα Dukan χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: τη φάση της επίθεσης, τη φάση της "κρουαζιέρας", τη φάση της ενοποίησης και τη φάση της σταθεροποίησης. Κατά τη φάση της Επίθεσης, τρώτε κυρίως άπαχη πρωτεΐνη και περιορίζεστε σε ορισμένα λαχανικά

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Βερίκοκα: Τα βερίκοκα είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και βιταμίνης C, καθιστώντας τα ιδανικά για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Επιπλέον, παρέχουν μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία.

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Αυτό το ιταλικό ζυμαρικό με λουκάνικο είναι ένα νόστιμο και ανακουφιστικό γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Το γευστικό λουκάνικο σε συνδυασμό με την κρεμώδη σάλτσα και τα τρυφερά ζυμαρικά συνθέτουν ένα χορταστικό πιάτο που είναι τέλειο για κάθε μέρα της εβδομάδας. 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Το τσίλι con carne είναι ένα κλασικό πιάτο που παρασκευάζεται με κιμά, φασόλια, ντομάτες και μια ποικιλία από μπαχαρικά. Είναι χορταστικό, γευστικό και τέλειο για μια ζεστή βραδιά. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο τσίλι con carne στο σπίτι