Διατροφή

Οφέλη με πιθανές παρενέργειες από το σπανάκι

Οφέλη με πιθανές παρενέργειες από το σπανάκι

Το σπανάκι (Spinacia oleracea) είναι ένα φυλλώδες πράσινο λαχανικό που προέρχεται από την Περσία. Ανήκει στην τάξη «Καρυοφυλλώδη» και στην οικογένεια των Χηνοποδιοειδών. Σχετίζεται με το κινόα και τα παντζάρια. Είναι μια εξαιρετικά σημαντική τροφή για τον οργανισμό μας, αφού είναι γεμάτη θρεπτικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καταναλώσουμε το σπανάκι. Μπορούμε να το αγοράσουμε φρέσκο ή κατεψυγμένο και να το φάμε ωμό, σε σαλάτες κυρίως, αλλά και βρασμένο, όπως σε πίτες. Είναι νόστιμο ακόμα και χωρίς αλάτι και μπαχαρικά (αν και το πιπέρι σε συνδυασμό με λίγο ελαιόλαδο απογειώνει τη γεύση του). 100 γραμμάρια ωμού σπανακιού περιέχουν:

– 23 θερμίδες

– 91% νερό

– 2.9 γραμμάρια πρωτεΐνη

– 3.6 γραμμάρια υδατάνθρακες

– 0.4 γραμμάρια φυσικά σάκχαρα

– 2.2 γραμμάρια φυτικές ίνες

– 0.4 γραμμάρια λιπαρά

Τα οφέλη του σπανακιού στην υγεία μας

Οξειδωτικό στρες

Το οξειδωτικό στρες προκαλείται κυρίως από τις ελεύθερες ρίζες και επιταχύνει τη γήρανση, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και διαβήτη. Ωστόσο, στο σπανάκι περιέχει αρκετά αντιοξειδωτικά για να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες και να βοηθήσει στην αντιστροφή της βλάβης που εκείνο έχει προκαλέσει.

Υγεία των ματιών

Καθώς είναι πλούσιο σε ζεαξανθίνη και λουτεΐνη, καροτενοειδείς ουσίες δηλαδή, το σπανάκι προστατεύσει τα μάτια μας από τις βλάβες που προκαλεί το ηλιακό φως και συγκεκριμένα η βλαβερή ακτινοβολία του.

Πρόληψη κατά του καρκίνου

Το σπανάκι περιέχει δύο συστατικά, το MGDG και το SQDG, που πιθανότατα επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Σε μια έρευνα, αυτές οι ουσίες συνεισέφεραν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης όγκων στον τράχηλο της μήτρας. Μείωσαν επίσης το μέγεθος του όγκου. Υπάρχουν αρκετές ακόμα έρευνες που συνδέουν την κατανάλωση σπανακιού με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Πίεση του αίματος

Το σπανάκι περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες νιτρικού οξέος, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της πίεσης του αίματος και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών.

Πιθανές παρενέργειες

Το σπανάκι θεωρείται γενικά μια πολύ υγιεινή διατροφή και πράγματι είναι. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες σε πολύ μεγάλες ποσότητες σε ορισμένα άτομα. Η μία είναι πέτρα στους νεφρούς: καθώς το σπανάκι περιέχει αρκετό ασβέστιο και οξαλικό οξύ, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στους νεφρούς σε όσους έχουν ήδη όμως κάποια ευαισθησία.

Το σπανάκι έχει επίσης υψηλά επίπεδα βιταμίνης κ1, η οποία εξυπηρετεί διάφορες λειτουργίες στο σώμα, μία εκ των οποίων είναι και η πήξη του αίματος. Έτσι, θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει αρνητικά σε περιπτώσεις όπου το άτομο λαμβάνει αντιπηκτικά φάρμακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να φτιάξετε ένα εύκολο δείπνο για να εντυπωσιάσετε την πεθερά σας;

Το καλύτερο είδος μεσημεριανού φαγητού για "δύσκολα" παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.

Ραπανάκι: Ένας σύμμαχος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας

Ραπανάκι: Εντάσσοντας το ραπανάκι στη διατροφή μας, μπορούμε να απολαύσουμε τη μοναδική του γεύση και ταυτόχρονα να προσφέρουμε στον οργανισμό μας πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.