Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μπορείτε να μάθετε να απολαμβάνετε φαγητά που δεν σας αρέσουν;

Μπορείτε να μάθετε να απολαμβάνετε φαγητά που δεν σας αρέσουν;

Τι γίνεται όμως με το να αποκτήσετε μια γεύση για φαγητά που δεν προκαλούν τόσο επιθυμητά συναισθήματα, αλλά είναι καλά για εσάς, όπως το λάχανο ή τα λιπαρά ψάρια;

Τόσο η γενετική όσο και το περιβάλλον διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό των διατροφικών προτιμήσεων. Οι δίδυμες μελέτες εκτιμούν ότι η γενετική έχει μέτρια επίδραση στις διατροφικές προτιμήσεις (μεταξύ 32% και 54%, ανάλογα με τον τύπο τροφής) σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Η γεύση είναι η συνολική εντύπωση που έχετε όταν τρώτε

Ωστόσο, δεδομένου ότι το πολιτιστικό μας περιβάλλον και τα τρόφιμα στα οποία εκτιθέμεθα διαμορφώνουν επίσης τις προτιμήσεις μας, αυτές οι προτιμήσεις μαθαίνονται σε μεγάλο βαθμό. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της μάθησης λαμβάνει χώρα κατά την παιδική ηλικία, στο σπίτι και σε άλλα μέρη που τρώμε. Αυτό δεν είναι εκμάθηση σχολικών βιβλίων. Είναι η μάθηση μέσω της εμπειρίας (τρώγοντας), η οποία συνήθως οδηγεί σε αυξημένη προτίμηση στο φαγητό – ή παρακολουθώντας τι κάνουν οι άλλοι (μοντελοποίηση), που μπορεί να οδηγήσει σε θετικές ή αρνητικές συσχετίσεις.

Η έρευνα έχει δείξει πώς οι περιβαλλοντικές επιρροές στις προτιμήσεις των τροφίμων αλλάζουν μεταξύ της παιδικής ηλικίας και της ενηλικίωσης. Για τα παιδιά, ο κύριος παράγοντας είναι το περιβάλλον του σπιτιού, κάτι που είναι λογικό καθώς τα παιδιά είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τα τρόφιμα που παρασκευάζονται και τρώγονται στο σπίτι. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τους ενήλικες και τους εφήβους είναι πιο ποικίλοι.

Η διαδικασία της ‘απόκτησης’ γεύσης

Ο καφές και η μπύρα είναι καλά παραδείγματα πικρών φαγητών για τα οποία οι άνθρωποι «αποκτούν» μια γεύση καθώς μεγαλώνουν. Η ικανότητα να ξεπεραστεί η αντιπάθεια αυτών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό:

  • το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο καταναλώνονται. Για παράδειγμα, σε πολλές χώρες μπορεί να συνδέονται με το πέρασμα στην ενηλικίωση.
  • τις φυσιολογικές επιδράσεις των ενώσεων που περιέχουν—καφεΐνη στον καφέ και αλκοόλ στην μπύρα. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν αυτά τα αποτελέσματα επιθυμητά.

 

Τι γίνεται όμως με το να αποκτήσετε μια γεύση για φαγητά που δεν προκαλούν τόσο επιθυμητά συναισθήματα, αλλά είναι καλά για εσάς, όπως το λάχανο ή τα λιπαρά ψάρια; Είναι δυνατόν να κερδίσουμε μια αποδοχή για αυτά;

Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε να απολαμβάνετε φαγητά που αυτή τη στιγμή δεν απολαμβάνετε:

  • Φάτε και συνεχίστε να τρώτε. Χρειάζεται μόνο μια μικρή μερίδα για να δημιουργήσετε μια προτίμηση για μια συγκεκριμένη γεύση με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να χρειαστούν 10–15 προσπάθειες ή περισσότερες για να μπορέσετε να πείτε ότι σας αρέσει το φαγητό. καλύψτε την πικράδα τρώγοντας το με άλλα τρόφιμα ή συστατικά που περιέχουν αλάτι ή ζάχαρη. Για παράδειγμα, μπορείτε να συνδυάσετε την πικρή ρόκα με μια γλυκιά σάλτσα σαλάτας.
  • Τρώτε το επανειλημμένα σε θετικό πλαίσιο. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το τρώτε αφού παίξετε το αγαπημένο σας άθλημα ή με άτομα που σας αρέσουν. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να το φάτε με φαγητά που ήδη απολαμβάνετε. αν είναι ένα συγκεκριμένο λαχανικό, δοκιμάστε να το συνδυάσετε με την αγαπημένη σας πρωτεΐνη.
  • Φάτε το όταν πεινάτε. Σε μια πεινασμένη κατάσταση, θα είστε πιο πρόθυμοι να δεχτείτε μια γεύση που μπορεί να μην εκτιμάτε με γεμάτο στομάχι.
  • Υπενθυμίστε στον εαυτό σας γιατί θέλετε να απολαύσετε αυτό το φαγητό. Μπορεί να αλλάζετε τη διατροφή σας για λόγους υγείας ή επειδή έχετε μετακομίσει χώρες και παλεύετε με την τοπική κουζίνα. Ο λόγος σας θα σας βοηθήσει να παρακινήσετε.
  • Ξεκινήστε νωρίς (αν είναι δυνατόν). Είναι πιο εύκολο για τα παιδιά να μάθουν να αρέσουν τα νέα φαγητά καθώς οι γεύσεις τους είναι λιγότερο εδραιωμένες.
  • Να θυμάστε: όσο περισσότερα φαγητά σας αρέσουν, τόσο πιο εύκολο θα είναι να μάθετε να σας αρέσουν οι άλλοι.

Μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή είναι απαραίτητη για την καλή υγεία. Η επιλεκτική διατροφή μπορεί να γίνει πρόβλημα εάν οδηγεί σε ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων —ειδικά αν αποφεύγετε ολόκληρες ομάδες τροφίμων, όπως τα λαχανικά. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση πάρα πολλών νόστιμων αλλά ενεργειακά πυκνών τροφών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως η παχυσαρκία. Το να κατανοήσετε πώς έχουν διαμορφωθεί οι διατροφικές σας προτιμήσεις και πώς μπορούν να εξελιχθούν, είναι ένα πρώτο βήμα για να μπείτε στο μονοπάτι της πιο υγιεινής διατροφής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες

Γιατί οι Ιάπωνες αγαπούν τόσο πολύ τις πατάτες;

Τροπικά φρούτα: Γιατί να τα εντάξουμε στη διατροφή μας 365 ημέρες τον χρόνο;

Πώς η διακοπή του φαγητού στις 8 μ.μ. μεταμορφώνει τη ζωή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στήθος κοτόπουλου: Σύμμαχος κατά της κατάθλιψης;

Στήθος κοτόπουλου: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στήθη κοτόπουλου από μόνα τους δεν είναι θεραπεία για την κατάθλιψη. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο διατροφικό εργαλείο ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή τηγανητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή.

Πώς να τρώτε υγιεινά όταν έχετε λύκο;

Η κατανάλωση ποικιλίας υγιεινών τροφών μπορεί να δώσει στο σώμα σας τη διατροφή που χρειάζεται για να διαχειριστεί τα συμπτώματα λύκου.

Κυριακάτικο πρωινό: Ιδέες για μια απολαυστική συνήθεια

Κυριακάτικο πρωινό: Δεν αφορά μόνο το φαγητό αλλά και την εμπειρία. Είναι η στιγμή να χαλαρώσετε, να αφεθείτε και να συνδεθείτε με αγαπημένα πρόσωπα, καθιστώντας την μια ιδιαίτερη παράδοση που πολλοί περιμένουν με ανυπομονησία κάθε εβδομάδα.

Καρπούζι: Όπλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου

Καρπούζι: Ενώ η διατροφή από μόνη της δεν εγγυάται την πρόληψη του καρκίνου, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως το καρπούζι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.

Close Icon