Τεχνολογία

Γενετική: Πού ξεκινά η αντιγραφή του DNA στο RNA;

Γενετική: Πού ξεκινά η αντιγραφή του DNA στο RNA;

Γενετική: Τα ευρήματα θα επιτρέψουν στους ερευνητές να κατανοήσουν περαιτέρω τη διαδικασία κατά την οποία πολλαπλασιάζονται τα καρκινικά κύτταρα.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Structural & Molecular Biology, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ ανακάλυψαν ότι οι θέσεις έναρξης μεταγραφής (TSS) έχουν σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της συμπεριφοράς των καρκινικών κυττάρων. Η ομάδα παρατήρησε ότι τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στην ακτινοθεραπεία όταν ξεκινούν τη διαδικασία αντιγραφής του DNA σε RNA, γνωστή ως μεταγραφή, χρησιμοποιώντας τη λιγότερο κοινή θέση κυτοσίνης πρώτης βάσης «YC» αντί της πιο συνηθισμένης «YR». θέσεις έναρξης αδενίνης ή γουανίνης.

Τα ευρήματα θα επιτρέψουν στους ερευνητές να κατανοήσουν περαιτέρω τη διαδικασία κατά την οποία πολλαπλασιάζονται τα καρκινικά κύτταρα και να αναζητήσουν στόχους που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ότι αυτά τα κύτταρα είναι όσο το δυνατόν πιο ευάλωτα στις γραμμές θεραπείας. Ο Δρ Joseph Wragg από το Ινστιτούτο Καρκίνου και Γονιδιωματικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης είπε: “Αυτά τα ευρήματα είναι εξαιρετικά συναρπαστικά για την κατανόησή μας για τη ρύθμιση των γονιδίων στους καρκίνους.

Η ανακάλυψη μιας σημαντικής διαφοράς στον τρόπο που το καρκινικό κύτταρο συμπεριφέρεται ανάλογα με αυτή τη μικρή λεπτομέρεια στη διαδικασία αναπαραγωγής μπορεί να οδηγήσει στην ικανότητα να στοχεύσουμε μόνοι μας αυτές τις αλλαγές. Αυτό είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό όταν θα μπορούσαμε δυνητικά να «ενεργοποιήσουμε» μια ευπάθεια στην ακτινοθεραπεία ή τη χημειοθεραπεία και θα μπορούσε να κάνει τις θεραπείες πιο γρήγορες και πιο αποτελεσματικές”.

Προαγωγείς διπλής εκκίνησης

Η ομάδα εξέτασε προηγουμένως μια βασική διαδικασία που εμπλέκεται στη μεταγραφή, στην οποία ένας πυρήνας προαγωγέας που υποστηρίζει τα πρώτα στάδια κυτταρικής αντιγραφής μπορεί να έχει δύο διαφορετικά αποτελέσματα. Η ανακάλυψη των προαγωγέων διπλής εκκίνησης (DIPs) επέτρεψε στην ομάδα να μελετήσει πώς ένα μικρό σήμα αγγελιαφόρου RNA μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά των κυττάρων. Επιπλέον, η ομάδα διαπίστωσε ότι έως και το 40% των μελετών γονιδίων ήταν ικανές για διπλή έναρξη.

Ο Ferenc Mueller, Καθηγητής Αναπτυξιακής Γενετικής στο Ινστιτούτο Καρκίνου και Γονιδιωματικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και συν-επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας δήλωσε: «Ο εντοπισμός του ρόλου που έχει η έναρξη ενός γονιδίου στη γονιδιακή ρύθμιση έχει τη δυνατότητα να ξαναγράψει καταλαβαίνουμε πώς η μεταγραφή και η μετάφραση συντονίζονται στον καρκίνο, με συνέπειες για τη συμπεριφορά των κυττάρων, το μεταβολισμό και την απόκριση στη θεραπεία».

“Η μελλοντική έρευνα θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζονται οι διαφορετικοί ιστότοποι που έχουμε εντοπίσει και επηρεάζουν τη συμπεριφορά των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων αυτών των προαγωγέων διπλής εκκίνησης. Θα εξετάσουμε συγκεκριμένα πώς τα DIP επηρεάζουν την επιλογή τοποθεσιών σε μια σειρά από περιβάλλοντα, με σκοπό να ορίσουμε πώς καθορίστε πού ξεκινά η διαδικασία μεταγραφής.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το χρωμόσωμα Υ και η επίδρασή του στις πεπτικές παθήσεις

Γονίδιο αυτισμού αλλάζει την ταυτότητα των εγκεφαλικών κυττάρων στον ιππόκαμπο

Προηγούμενες μελέτες γενετικής συσχέτισης ατόμων με ευρωπαϊκή καταγωγή μπορεί να είναι ανακριβείς

Σημασία της τεχνολογίας RNA στον ιατρικό κόσμο, με πολλές πιθανές εφαρμογές πέραν των εμβολίων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεθοδολογία καρδιαγγειακής θεραπείας στην Ινδία με την συμβολή της ιαπωνικής τεχνολογίας

Καρδιαγγειακή Θεραπεία: Η προληπτική παρέμβαση είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για αυτή την ασθένεια λόγω του αυξημένου κινδύνου αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών και θανάτων και επειδή η εξέλιξη της νόσου είναι πολύ γρήγορη. 

Ξεπερνώντας τον οδοντιατρικό φόβο με το πάτημα μιας εφαρμογής

Οι ασθενείς μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, να αναγνωρίζουν και να αμφισβητούν τις αρνητικές πεποιθήσεις τους και να δοκιμάζουν την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν καλύτερα στον οδοντίατρο.

Τεχνολογία υγείας: Ανακαλύψεις που έχουν αλλάξει τον κόσμο

Η συνεχής ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη υπόσχεται όχι μόνο να παρατείνει τη ζωή αλλά να βελτιώσει την ποιότητά της, καθιστώντας την υγεία και την ευεξία πιο προσιτή και αποτελεσματική για όλους.

Βασίλης Βασιλόπουλος: "Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενημέρωσης"

Διατίθεται δωρεάν σε PDF μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης και έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ορισμό του τελικού κειμένου του κανονισμού.