ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Μαγειρεύοντας με μυρωδικά και χωρίς αλάτι

Μαγειρεύοντας με μυρωδικά και χωρίς αλάτι

Το αλάτι συντηρεί τα τρόφιμα και ενισχύει την γεύση στο φαγητό, αλλά μπορεί να γίνει και λόγος για σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας. Στην Ελλάδα, μια χώρα που έχει προικιστεί με πλούτο μυρωδικών βοτάνων, είναι εύκολο να υποκαταστήσουμε το αλάτι με άλλες, πιο φυσικές και υγιεινές επιλογές για ενίσχυση της γεύσης.

Η υπερκατανάλωση αλατιού, όπως έχει καταδείξει πληθώρα επιστημονικών μελετών, συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Υπάρχουν επιπλέον ενδείξεις που το συσχετίζει και με άλλες σοβαρές παθολογικές καταστάσεις. Υπάρχει λόγος λοιπόν, να γίνει μια συστηματική προσπάθεια να μειωθεί το αλάτι στο τραπέζι ή και να αντικατασταθεί με φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά, που όχι μόνο βελτιώνουν τη γεύση και το άρωμα των φαγητών αλλά το εμπλουτίζουν και με ωφέλιμες ουσίες όπως είναι οι αντιοξειδωτικές.

Τι μπορείτε να βάλετε στα φαγητά σας αντί για αλάτι…

  • Στη χωριάτικη σαλάτα βάλτε θυμάρι και ρίγανη
  • Στην πράσινη σαλάτα βάλτε άνηθο, δυόσμο, καυκαλήθρες και μαϊντανό
  • Στις πατάτες φούρνου βάλτε δάφνη, δεντρολίβανο, θυμάρι, κόλιανδο και ρίγανη
  • Στις τηγανητές πατάτες βάλτε θυμάρι, κόλιανδρο και ρίγανη
  • Στα ψάρια βάλτε δεντρολίβανο, θυμάρι, μάραθο και ρίγανη
  • Στο ψητό κοτόπουλο βάλτε δεντρολίβανο, θυμάρι και ρίγανη
  • Στο ψητό κρέας (μοσχάρι ή χοιρινό) βάλτε δάφνη, δεντρολίβανο, θυμάρι και μαϊντανό
  • Στο ψητό αρνί βάλτε δάφνη, δεντρολίβανο, θυμάρι και ρίγανη
  • Στο κοκκινιστό κρέας βάλτε δάφνη, δεντρολίβανο, δυόσμο, κόλιανδρο και μαϊντανό
  • Στα λαδερά βάλτε δυόσμο, μαϊντανό και μάραθο
  • Στις κόκκινες σάλτσες για ζυμαρικά βάλτε άνηθο, βασιλικό, δάφνη, δεντρολίβανο, δυόσμο, θυμάρι, κόλιανδρο και μαϊντανό
  • Στα μπιφτέκια και στα κεφτεδάκια βάλτε θυμάρι, κόλιανδρο, μαϊντανό και ρίγανη

Το ξέρετε ότι…

  • Οι κύβοι ή οι ζωμοί μαγειρέματος περιέχουν αλάτι, όπως και οι τυποποιημένες σάλτσες.
  • Είναι καλό να προσθέτετε τα μυρωδικά προς το τέλος του μαγειρέματος για να μην χαθούν τα αιθέρια έλαια που περιέχονται σε πολλά από αυτά.
  • Εκτός από τα μυρωδικά βότανα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά (π.χ. πιπέρι, πάπρικα, γαρύφαλλο, κανέλλα), χυμό λεμονιού, σέλινο, σκόρδο, φρέσκο ή αποξηραμένο κρεμμύδι και ψιλοκομμένα λαχανικά εποχής.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νηστεία: Μια απλή και θρεπτική συνταγή με φακές χωρίς ελαιόλαδο

Εύκολα πιάτα για υγιεινή διατροφή όλη την εβδομάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ρόδι ως σύμμαχος στην καταπολέμηση του διαβήτη

Ρόδι: Δεν είναι θαυματουργό φρούτο για τον διαβήτη. Ωστόσο, η ενσωμάτωσή του σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, μαζί με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από τον γιατρό σας, μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη στη διαχείριση της νόσου.

Ένας νόστιμος σύμμαχος για την υγεία των οστών σας!

Βερίκοκα: Ενσωματώνοντας τα βερίκοκα στη διατροφή σας, μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση με βάρος, μπορείτε να κάνετε πολύ δρόμο για να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή για τα επόμενα χρόνια!

Ο καφές βοηθάει στην καύση λίπους;

Καφές: Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό ρυθμό και να βοηθήσει στη διάσπαση των λιπαρών οξέων. Ωστόσο, για να δείτε αποτελέσματα, πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ διατροφολόγων και διαιτολόγων;

Οι εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι (RDs) είναι πιστοποιημένοι επαγγελματίες με συγκεκριμένα προσόντα και πιστοποιήσεις. Ρυθμίζονται από επαγγελματικούς φορείς και πρέπει να τηρούν έναν κώδικα δεοντολογίας. Οι διατροφολόγοι μπορεί να μην έχουν το ίδιο επίπεδο ρύθμισης ή τυποποίησης στις πρακτικές τους και ο τίτλος "διατροφολόγος" μπορεί να χρησιμοποιείται ευρύτερα.

Τα οφέλη του μελιού με άδειο στομάχι

Μέλι: Η κατανάλωση μελιού με άδειο στομάχι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματώσουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες στην καθημερινότητά μας. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική μας λειτουργία, να μας δώσει ενέργεια και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πώς να ξεκινήσετε την δίαιτα Dukan;

Δίαιτα Dukan: Η δίαιτα Dukan χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις: τη φάση της επίθεσης, τη φάση της "κρουαζιέρας", τη φάση της ενοποίησης και τη φάση της σταθεροποίησης. Κατά τη φάση της Επίθεσης, τρώτε κυρίως άπαχη πρωτεΐνη και περιορίζεστε σε ορισμένα λαχανικά

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Βερίκοκα: Τα βερίκοκα είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και βιταμίνης C, καθιστώντας τα ιδανικά για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας. Επιπλέον, παρέχουν μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία.

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

Αυτό το ιταλικό ζυμαρικό με λουκάνικο είναι ένα νόστιμο και ανακουφιστικό γεύμα που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Το γευστικό λουκάνικο σε συνδυασμό με την κρεμώδη σάλτσα και τα τρυφερά ζυμαρικά συνθέτουν ένα χορταστικό πιάτο που είναι τέλειο για κάθε μέρα της εβδομάδας.