Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κοιλιοκάκη δυσανεξία: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κοιλιοκάκης και δυσανεξίας στη γλουτένη;

Κοιλιοκάκη δυσανεξία: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ κοιλιοκάκης και δυσανεξίας στη γλουτένη;

Κοιλιοκάκη δυσανεξία: Για ακριβή διάγνωση, είναι σημαντική η καθοδήγηση από γιατρό ή διαιτολόγο

Τα τελευταία χρόνια, η γλουτένη έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διατροφικής ενημέρωσης, με πολλούς ανθρώπους να στρέφονται σε δίαιτες χωρίς γλουτένη. Ωστόσο, οι όροι «κοιλιοκάκη» και «δυσανεξία στη γλουτένη» συχνά συγχέονται, αν και πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις με διαφορετικούς μηχανισμούς και επιπτώσεις στην υγεία.


Τι είναι η Κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση νόσος που προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης – μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Όταν ένα άτομο με κοιλιοκάκη καταναλώνει γλουτένη, το ανοσοποιητικό του σύστημα επιτίθεται στο λεπτό έντερο, καταστρέφοντας τις λάχνες του εντέρου που είναι υπεύθυνες για την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις, χρόνια κόπωση, απώλεια βάρους, αναιμία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα, και άλλα συμπτώματα.

Η διάγνωση γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις και βιοψία του λεπτού εντέρου, και η θεραπεία απαιτεί δια βίου αυστηρή αποφυγή της γλουτένης.

Τι είναι η Δυσανεξία ή Ευαισθησία στη Γλουτένη;

Η δυσανεξία στη γλουτένη (ή μη κοιλιοκακική ευαισθησία στη γλουτένη) είναι μια μη αυτοάνοση και μη αλλεργική κατάσταση. Άτομα που πάσχουν εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα με αυτά της κοιλιοκάκης (φούσκωμα, κοιλιακό πόνο, κόπωση), χωρίς όμως να υπάρχουν σημάδια εντερικής βλάβης ή θετικά αυτοαντισώματα στις εξετάσεις.

Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στον αποκλεισμό της κοιλιοκάκης και της αλλεργίας στο σιτάρι, και στην παρατήρηση βελτίωσης των συμπτωμάτων με την αποφυγή της γλουτένης.

Ποια είναι η βασική διαφορά;

Η κύρια διαφορά έγκειται στον μηχανισμό και τη σοβαρότητα:

  • Η κοιλιοκάκη είναι αυτοάνοση και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, αν δεν αντιμετωπιστεί.

  • Η δυσανεξία στη γλουτένη δεν προκαλεί ανοσολογική βλάβη και μπορεί να είναι προσωρινή ή σχετική.

Ενώ και οι δύο καταστάσεις απαιτούν προσοχή στη διατροφή, η κοιλιοκάκη είναι μια ιατρικά τεκμηριωμένη ασθένεια με αυστηρή θεραπευτική προσέγγιση, ενώ η δυσανεξία στη γλουτένη αφορά περισσότερο τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Για ακριβή διάγνωση, είναι σημαντική η καθοδήγηση από γιατρό ή διαιτολόγο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τι τροφές πρέπει να αποφύγετε

Οι πιο συχνές παρανοήσεις για την υγεία του εντέρου

Αυτοάνοσα και υγεία εντέρου

4 συμπτώματα κοιλιοκάκης που δεν θα περιμένατε

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Άνδρες σεξ: Η διαταραχή της μειωμένης ή υποτονικής σεξουαλικής/ερωτικής επιθυμίας στον άντρα 

Άνδρες σεξ: Ψυχολογικοί παράγοντες όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, ή προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες μπορούν να επηρεάσουν την ερωτική επιθυμία.

Η σχέση μεταξύ βιταμίνης D και υγείας του παχέος εντέρου

Παχύ έντερο: Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας, είτε μέσω της διατροφής, της έκθεσης στον ήλιο είτε μέσω συμπληρωμάτων, συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη φλεγμονωδών και καρκινικών παθήσεων του εντέρου.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon