Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κολοκυθόπιτα: Μια πεντανόστιμη συνταγή για όσους ξέρουν να εκτιμούν τις ωραίες γεύσεις

Κολοκυθόπιτα: Μια πεντανόστιμη συνταγή για όσους ξέρουν να εκτιμούν τις ωραίες γεύσεις

Κολοκυθόπιτα: Αυτή η κολοκυθόπιτα χωρίς αυγά πρέπει να δοκιμάσετε αυτή την περίοδο των γιορτών, γεμάτη με αρωματικά θερμαντικά μπαχαρικά, σπιτικό πουρέ κολοκύθας και μια σπιτική κρούστα πίτας με όλο το βούτυρο. 


Αυτή η κολοκυθόπιτα χωρίς αυγά πρέπει να δοκιμάσετε αυτή την περίοδο των γιορτών, γεμάτη με αρωματικά θερμαντικά μπαχαρικά, σπιτικό πουρέ κολοκύθας και μια σπιτική κρούστα πίτας με όλο το βούτυρο. Αυτό το απλό επιδόρπιο έχει μια κρεμώδη, πλούσια γέμιση που περικλείεται σε μια λεπτή, ξεφλουδισμένη κρούστα και είναι κλασικό για κάποιο λόγο. Μπορεί επίσης να προετοιμαστεί εκ των προτέρων.

Συνταγή για κολοκυθόπιτα

Συστατικά

  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 μεγάλο κρόκο αυγού
  • 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1/3 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ψιλοτριμμένο ξύσμα λεμονιού
  • 2 φλιτζάνια σπιτικό πουρέ κολοκύθας
  • 1 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 
  • 1 κρούστα σπιτικής πίτας 

Μέθοδος

Βήμα 1: Αν χρησιμοποιείτε σπιτική κρούστα, στρώστε ένα ταψί για πίτα με λαδόκολλα και παγώστε για τουλάχιστον 30 λεπτά (1 ή 2 ώρες είναι ακόμα καλύτερα). Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένες κρούστες από το κατάστημα, απλώς ξετυλίξτε τις αμέσως πριν τις χρησιμοποιήσετε. Θα χρειαστείτε δύο.

Βήμα 2: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 425 βαθμούς Φαρενάιτ. Τοποθετήστε μια σχάρα στο κάτω τρίτο του φούρνου.

Βήμα 3: Για να φτιάξετε τη γέμιση, χτυπήστε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ. Η καστανή ζάχαρη, η λευκή ζάχαρη, το αλάτι, η κανέλα, το αλεσμένο τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, το τριμμένο γαρύφαλλο, το κάρδαμο και το ξύσμα λεμονιού πρέπει να συνδυάζονται. Προσθέστε τον πουρέ κολοκύθας και την κρέμα. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν όλα καλά. Το μείγμα στην αρχή θα είναι ρευστό, αλλά θα πήξει στον φούρνο.

Βήμα 4: Ψήστε το κέλυφος της πίτας: Γεμίστε με τη γέμιση μια παγωμένη κρούστα σπιτικής πίτας σε βαθύ πιάτο ή δύο προκατασκευασμένα παγωμένα κοχύλια πίτας. Ψήνουμε στους 425°F για 15 λεπτά. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 350 βαθμούς Φαρενάιτ μετά από 15 λεπτά. Όταν μια μύτη μαχαιριού που μπαίνει στο κέντρο της πίτας βγαίνει υγρή αλλά σχετικά καθαρή, η πίτα είναι έτοιμη. Η μέση πρέπει να είναι ελαφρώς τεντωμένη. Θα χρειαστούν επιπλέον 50 με 60 λεπτά για μια πίτα με βαθύ πιάτο. Ψήνουμε για άλλα 35 με 45 λεπτά για 2 ρηχά πιτάκια.

Βήμα 5: Ψύξτε την κολοκυθόπιτα για 2 ώρες σε μια σχάρα. Γαρνίρουμε με σαντιγί.

Βήμα 6: Η παγωμένη κολοκυθόπιτα μπορεί να μείνει στον πάγκο για έως και 4 ώρες πριν την τυλίξετε σφιχτά και τη φυλάξετε στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρετε αν είναι δυνατόν. Οι μεμονωμένες φέτες ή μια ολόκληρη, δροσισμένη πίτα μπορούν να τυλιχτούν σφιχτά και να καταψυχθούν για έως και 1 μήνα για μεγαλύτερη αποθήκευση. Αφήστε το να ξεπαγώσει όλη τη νύχτα στο ψυγείο και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρετε.

Συμβουλές για να βελτιώσετε τη γεύση

  1. Πριν απλώσετε τη ζύμη, ανακατέψτε λίγη κανέλα με το αλεύρι.
  2. Τυλίξτε αλουμινόχαρτο γύρω από τις άκρες της πάνω κρούστας, προσθέστε τη γέμιση και ψήστε μέχρι να δέσει. Το αλουμινόχαρτο εμποδίζει την περαιτέρω σκουρόχρωμη κρούστα. Εναλλακτικά, προμηθευτείτε μια ασπίδα πίτας. Προορίζεται για να κάθεται πάνω από την κρούστα της πίτας και να μην καεί.
  3. Πριν το ψήσιμο, αλείφετε την κρούστα σας με ένα πλύσιμο αυγών. Είναι το μυστικό για να αποκτήσετε αυτό το υπέροχο χρυσαφένιο καφέ.
  4. Για να προσθέσετε περισσότερη φθινοπωρινή γεύση στην πίτα σας, αντικαταστήστε λίγη από την κολοκύθα με σκουός, γιαμ ή γλυκοπατάτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί τα κολοκυθάκια θεωρούνται ένα εύκολο λαχανικό για μαγείρεμα;

Οφέλη από τη συμπερίληψη της λευκής κολοκύθας στη διατροφή σας

Γιατί τα κολοκυθάκια αποτελούν ένα εξαιρετικό καλοκαιρινό γεύμα;

Λαζάνια λαχανικών: Γιατί μερικές φορές η τελειότητα έρχεται σε στρώσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon