Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κολοκυθόπιτα: Μια πεντανόστιμη συνταγή για όσους ξέρουν να εκτιμούν τις ωραίες γεύσεις

Κολοκυθόπιτα: Μια πεντανόστιμη συνταγή για όσους ξέρουν να εκτιμούν τις ωραίες γεύσεις

Κολοκυθόπιτα: Αυτή η κολοκυθόπιτα χωρίς αυγά πρέπει να δοκιμάσετε αυτή την περίοδο των γιορτών, γεμάτη με αρωματικά θερμαντικά μπαχαρικά, σπιτικό πουρέ κολοκύθας και μια σπιτική κρούστα πίτας με όλο το βούτυρο. 

Αυτή η κολοκυθόπιτα χωρίς αυγά πρέπει να δοκιμάσετε αυτή την περίοδο των γιορτών, γεμάτη με αρωματικά θερμαντικά μπαχαρικά, σπιτικό πουρέ κολοκύθας και μια σπιτική κρούστα πίτας με όλο το βούτυρο. Αυτό το απλό επιδόρπιο έχει μια κρεμώδη, πλούσια γέμιση που περικλείεται σε μια λεπτή, ξεφλουδισμένη κρούστα και είναι κλασικό για κάποιο λόγο. Μπορεί επίσης να προετοιμαστεί εκ των προτέρων.

Συνταγή για κολοκυθόπιτα

Συστατικά

  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 μεγάλο κρόκο αυγού
  • 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1/3 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού ψιλοτριμμένο ξύσμα λεμονιού
  • 2 φλιτζάνια σπιτικό πουρέ κολοκύθας
  • 1 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 
  • 1 κρούστα σπιτικής πίτας 

Μέθοδος

Βήμα 1: Αν χρησιμοποιείτε σπιτική κρούστα, στρώστε ένα ταψί για πίτα με λαδόκολλα και παγώστε για τουλάχιστον 30 λεπτά (1 ή 2 ώρες είναι ακόμα καλύτερα). Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένες κρούστες από το κατάστημα, απλώς ξετυλίξτε τις αμέσως πριν τις χρησιμοποιήσετε. Θα χρειαστείτε δύο.

Βήμα 2: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 425 βαθμούς Φαρενάιτ. Τοποθετήστε μια σχάρα στο κάτω τρίτο του φούρνου.

Βήμα 3: Για να φτιάξετε τη γέμιση, χτυπήστε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ. Η καστανή ζάχαρη, η λευκή ζάχαρη, το αλάτι, η κανέλα, το αλεσμένο τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο, το τριμμένο γαρύφαλλο, το κάρδαμο και το ξύσμα λεμονιού πρέπει να συνδυάζονται. Προσθέστε τον πουρέ κολοκύθας και την κρέμα. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν όλα καλά. Το μείγμα στην αρχή θα είναι ρευστό, αλλά θα πήξει στον φούρνο.

Βήμα 4: Ψήστε το κέλυφος της πίτας: Γεμίστε με τη γέμιση μια παγωμένη κρούστα σπιτικής πίτας σε βαθύ πιάτο ή δύο προκατασκευασμένα παγωμένα κοχύλια πίτας. Ψήνουμε στους 425°F για 15 λεπτά. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 350 βαθμούς Φαρενάιτ μετά από 15 λεπτά. Όταν μια μύτη μαχαιριού που μπαίνει στο κέντρο της πίτας βγαίνει υγρή αλλά σχετικά καθαρή, η πίτα είναι έτοιμη. Η μέση πρέπει να είναι ελαφρώς τεντωμένη. Θα χρειαστούν επιπλέον 50 με 60 λεπτά για μια πίτα με βαθύ πιάτο. Ψήνουμε για άλλα 35 με 45 λεπτά για 2 ρηχά πιτάκια.

Βήμα 5: Ψύξτε την κολοκυθόπιτα για 2 ώρες σε μια σχάρα. Γαρνίρουμε με σαντιγί.

Βήμα 6: Η παγωμένη κολοκυθόπιτα μπορεί να μείνει στον πάγκο για έως και 4 ώρες πριν την τυλίξετε σφιχτά και τη φυλάξετε στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρετε αν είναι δυνατόν. Οι μεμονωμένες φέτες ή μια ολόκληρη, δροσισμένη πίτα μπορούν να τυλιχτούν σφιχτά και να καταψυχθούν για έως και 1 μήνα για μεγαλύτερη αποθήκευση. Αφήστε το να ξεπαγώσει όλη τη νύχτα στο ψυγείο και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρετε.

Συμβουλές για να βελτιώσετε τη γεύση

  1. Πριν απλώσετε τη ζύμη, ανακατέψτε λίγη κανέλα με το αλεύρι.
  2. Τυλίξτε αλουμινόχαρτο γύρω από τις άκρες της πάνω κρούστας, προσθέστε τη γέμιση και ψήστε μέχρι να δέσει. Το αλουμινόχαρτο εμποδίζει την περαιτέρω σκουρόχρωμη κρούστα. Εναλλακτικά, προμηθευτείτε μια ασπίδα πίτας. Προορίζεται για να κάθεται πάνω από την κρούστα της πίτας και να μην καεί.
  3. Πριν το ψήσιμο, αλείφετε την κρούστα σας με ένα πλύσιμο αυγών. Είναι το μυστικό για να αποκτήσετε αυτό το υπέροχο χρυσαφένιο καφέ.
  4. Για να προσθέσετε περισσότερη φθινοπωρινή γεύση στην πίτα σας, αντικαταστήστε λίγη από την κολοκύθα με σκουός, γιαμ ή γλυκοπατάτα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί τα κολοκυθάκια θεωρούνται ένα εύκολο λαχανικό για μαγείρεμα;

Οφέλη από τη συμπερίληψη της λευκής κολοκύθας στη διατροφή σας

Γιατί τα κολοκυθάκια αποτελούν ένα εξαιρετικό καλοκαιρινό γεύμα;

Λαζάνια λαχανικών: Γιατί μερικές φορές η τελειότητα έρχεται σε στρώσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στήθος κοτόπουλου: Σύμμαχος κατά της κατάθλιψης;

Στήθος κοτόπουλου: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στήθη κοτόπουλου από μόνα τους δεν είναι θεραπεία για την κατάθλιψη. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο διατροφικό εργαλείο ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή τηγανητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή.

Πώς να τρώτε υγιεινά όταν έχετε λύκο;

Η κατανάλωση ποικιλίας υγιεινών τροφών μπορεί να δώσει στο σώμα σας τη διατροφή που χρειάζεται για να διαχειριστεί τα συμπτώματα λύκου.

Κυριακάτικο πρωινό: Ιδέες για μια απολαυστική συνήθεια

Κυριακάτικο πρωινό: Δεν αφορά μόνο το φαγητό αλλά και την εμπειρία. Είναι η στιγμή να χαλαρώσετε, να αφεθείτε και να συνδεθείτε με αγαπημένα πρόσωπα, καθιστώντας την μια ιδιαίτερη παράδοση που πολλοί περιμένουν με ανυπομονησία κάθε εβδομάδα.

Καρπούζι: Όπλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου

Καρπούζι: Ενώ η διατροφή από μόνη της δεν εγγυάται την πρόληψη του καρκίνου, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως το καρπούζι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.

Close Icon