Συνταγές

Πίτα “Ταρκάσι”: Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με τραχανά, χωρίς φύλλο

Πίτα “Ταρκάσι”: Παραδοσιακή κολοκυθόπιτα με τραχανά, χωρίς φύλλο

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια. Δεν υπάρχει λόγος να τα στραγγίζουμε γιατί χρειαζόμαστε τα υγρά τους για τον τραχανά. Σ΄ ένα μπολ βάζουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια, τον τραχανά, τα αυγά, τη φέτα τριμμένη και ρίχνουμε το γάλα.

Πίτα “Ταρκάσι”: Μία ακόμη υπέροχη, παραδοσιακή πίτα της πατρίδας μας. Τοπική πίτα από τη Ρούμελη και τη Θεσσαλία, “γυμνή” όπως συνηθίζουμε να αποκαλούμε τις πίτες που γίνονται μόνο με χυλό χωρίς την προσθήκη φύλλου. Από αυτό καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μία πολύ εύκολη και γρήγορη πίτα που μπορούμε να σκαρώσουμε στη στιγμή. Η ιδιαιτερότητά της βρίσκεται στον τραχανά που χαρίζει απλόχερα τη νοστιμιά του ενώ προσθέτει και τη γεύση του ζυμαρικού. Πεντανόστιμη, γλυκοαλμυρή και μυρωδάτη είναι τόσο απολαυστική που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο…

Τι θα χρειαστούμε…

  • 1,5 κιλό κολοκυθάκια
  • 1 φλ. τραχανά
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 lt γάλα
  • 500 γρ. φέτα
  • 6 αυγά
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Λίγο φρέσκο βούτυρο για την επάλειψη του ταψιού και για την επιφάνεια της πίτας

Εναλλακτικά, αντί για κολοκυθάκια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κολοκύθα του φθινοπώρου.

Το βούτυρο μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ελαιόλαδο. Εγώ προτιμώ συγκεκριμένα το πρόβειο γιατί λατρεύω το άρωμα και τη γεύση του και επειδή γενικά έχω καταργήσει από την κουζίνα μου τα αγελαδινά προϊόντα κάθε τύπου.

Πώς θα το φτιάξουμε…

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια. Δεν υπάρχει λόγος να τα στραγγίζουμε γιατί χρειαζόμαστε τα υγρά τους για τον τραχανά.

Σ΄ ένα μπολ βάζουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια, τον τραχανά, τα αυγά, τη φέτα τριμμένη και ρίχνουμε το γάλα.

Προσθέτουμε το λάδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για μία ώρα ώστε να ρουφήξει υγρασία ο τραχανάς.

Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί. Στην επιφάνεια σκορπίζουμε μικρά κομματάκια βουτύρου ή ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C στις αντιστάσεις μέχρι να ροδοκοκκινίσει για 45 περίπου λεπτά, ανάλογα το φούρνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ συνιστούν κολοκύθα: γιατί;

Συνταγή της ημέρας: Κολοκυθόπιτα

Συνταγή της ημέρας: Κολοκυθόπιτα με ξυνομυζήθρα σε κανταΐφι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βετζετέριαν λαζάνια με μελιτζάνες και φέτα

Βάζετε το ταψί στον φούρνο και το ψήνετε επί 45΄ στους 180ºC ή μέχρι να ροδίσει καλά η μπεσαμέλ από πάνω. Το βγάζετε απ’ τον φούρνο και το αφήνετε τουλάχιστον 20΄ πριν το κόψετε και το σερβίρετε για να πέσει η θερμοκρασία και να δέσουν τα υλικά, ώστε να κόβεται χωρίς να διαλυθεί, αλλά και να είναι στο μάξιμουμ της νοστιμιάς.

Ριζότο με σουπιές και το μελάνι τους

Ξεκινάμε τη διαδικασία του ριζότο, ρίχνοντας σιγά-σιγά τον ζεστό ζωμό θαλασσινών (1-2 κουτάλες της σούπας τη φορά). Η διαδικασία θα κρατήσει από 20 λεπτά έως μισή ώρα. Αλατοπιπερώνουμε.

Ζεστή σούπα μπρόκολου με λιωμένο τυρί

Προσθέτουμε το μπρόκολο και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει, περίπου 3 με 5 λεπτά. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και το τσένταρ και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσουν. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε ζεστά.

Πιάτο με θαλασσινή αύρα το κριθαρότο γαρίδας

Τα τρία βασικά θέματα που διαπίστωσα σ’ αυτές τις συνταγές, ήταν ο ατυχής μαγειρικός χειρισμός της γαρίδας, η υπερβολή στοιχείων στη σύνθεση και η αδυναμία να εξηγήσουν τη διαδικασία του κριθαρότου επαρκώς, ώστε να διαφοροποιηθεί πλήρως απ’ τη λογική του φτιάχνουμε ένα κριθαράκι, όπως ξέραμε μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό κρίνω σκόπιμο να εξηγήσω στα τρία αυτά θέματα την άποψή μου  

Ιταλική γεύση ζυμαρικών όταν ο χρόνος μας πιέζει

Γιατί οι Ιταλοί, έχουν μεν παραδοσιακές συνταγές που είναι ήδη τεχνικά και γευστικά τέλειες, αλλά κυρίως, έχουν την γευστική παιδεία και ωριμότητα να αναγνωρίζουν ότι η πρόσθεση στη μαγειρική, συνήθως αφαιρεί απ’ τη σαφήνεια των γεύσεων.

Χτένια με κουσκούς και σκορδάτη σάλτσα

Με ένα τσέρκι βάζετε το κουσκούς σε κάθε πιάτο και από πάνω 4 χτένια με λίγο απ’ το ζουμάκι τους και για διακόσμηση μπορείτε να βάλετε λίγο σχοινόπρασο.

Σνακ για τους μικρούς μαθητές που δεν αγαπούν τα όσπρια

Μεταφέρουμε τα κεφτεδάκια σε ένα ταψί το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε τα κεφτεδάκια στα μισά του χρόνου ώστε να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά. Αφαιρούμε τα κεφτεδάκια από τον φούρνο.