Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Σπανακόπιτα: Δημιουργήστε μια νόστιμη σπιτική σπανακόπιτα

Σπανακόπιτα: Δημιουργήστε μια νόστιμη σπιτική σπανακόπιτα

Σπανακόπιτα: Η σπανακόπιτα αποτελεί ένα νόστιμο ορεκτικό, συνοδευτικό ή ακόμη και ένα ελαφρύ γεύμα.


Η σπανακόπιτα είναι ένα νόστιμο και αλμυρό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει στρώσεις από αφράτο φύλλο με μια γευστική γέμιση από σπανάκι και φέτα. Ακολουθεί μια συνταγή που θα σας καθοδηγήσει στη διαδικασία παρασκευής της δικής σας σπιτικής σπανακόπιτας.

Σπιτική σπανακόπιτα

  • 1 κιλό (450 γρ.) φρέσκα φύλλα σπανακιού, πλυμένα και ψιλοκομμένα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι θρυμματισμένη φέτα
  • 1/2 φλιτζάνι τυρί ρικότα
  • 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
  • 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 3 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • Αλάτι και πιπέρι για γεύση
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 10-12 φύλλα φύλλου
  • 1/2 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο (για το βούρτσισμα)

Οδηγίες Παρασκευής:

  • Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρετε μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο και αρωματικό.
  • Προσθέστε το ψιλοκομμένο σπανάκι στο τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι να μαραθεί, ανακατεύοντας περιστασιακά. Μόλις μαγειρευτεί το σπανάκι, αφαιρέστε το από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς.
  • Σε ένα μπολ ανάμειξης, συνδυάστε το κρυωμένο μείγμα σπανακιού με τη θρυμματισμένη φέτα, τη ρικότα, τον ψιλοκομμένο άνηθο, τον μαϊντανό, τα χτυπημένα αυγά, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατέψτε καλά για να βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστατικά έχουν ενσωματωθεί ομοιόμορφα.
  • Αλείψτε ένα ταψί με λιωμένο βούτυρο για να μην κολλήσει. Τοποθετήστε ένα φύλλο σφολιάτας στο σκεύος, αφήνοντας το περίσσευμα να κρέμεται από τις άκρες. Αλείψτε το φύλλο με λιωμένο βούτυρο.
  • Επαναλάβετε τη διαδικασία, τοποθετώντας ένα προς ένα τα φύλλα και αλείφοντας κάθε στρώση με λιωμένο βούτυρο. Στοχεύστε σε περίπου 5-6 στρώσεις.
  • Μόλις τοποθετήσετε τις στρώσεις φύλλου, απλώστε ομοιόμορφα το μείγμα σπανακιού και τυριού στην κορυφή.
  • Συνεχίστε να τοποθετείτε τα υπόλοιπα φύλλα πάνω από το μείγμα σπανακιού, αλείφοντας κάθε στρώση με λιωμένο βούτυρο. Διπλώστε την περίσσεια ζύμης που κρέμεται πάνω από τις άκρες πάνω στην επάνω στρώση.
  • Αλείψτε την επάνω στρώση με λιωμένο βούτυρο, εξασφαλίζοντας ότι καλύπτεται όλη η επιφάνεια.
  • Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράξτε την επάνω στρώση της ζύμης σε επιθυμητά μεγέθη μερίδας. Αυτό θα διευκολύνει το σερβίρισμα μετά το ψήσιμο.
  • Τοποθετήστε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να γίνει χρυσοκάστανη και τραγανή.
  • Μόλις ψηθεί, βγάλτε τη σπανακόπιτα από το φούρνο και αφήστε την να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν τη κόψετε σε φέτες και τη σερβίρετε.

Η σπανακόπιτα μπορεί να καταναλωθεί ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Αποτελεί ένα νόστιμο ορεκτικό, συνοδευτικό ή ακόμη και ένα ελαφρύ γεύμα. Ο συνδυασμός της αφράτης ζύμης φύλλου και της αλμυρής γέμισης σπανακιού και τυριού είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιάσει τους γευστικούς σας κάλυκες. Απολαύστε το!

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Δημιουργήστε την πιο νόστιμη και γευστική σπανακόπιτα

Η σπανακόπιτα όπως την έφτιαχνε η γιαγιά

Ισπανικές κροκέτες με σπανάκι για υγιεινές απολαύσεις

Εύκολη και νόστιμη ανοιχτή σπανακόπιτα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon