ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κόκκινες τροφές: Γνωρίστε τα οφέλη των κόκκινων τροφών για την υγεία της καρδιάς

Κόκκινες τροφές: Γνωρίστε τα οφέλη των κόκκινων τροφών για την υγεία της καρδιάς

Κόκκινες τροφές: Τα κόκκινα τρόφιμα αναφέρονται σε φρούτα και λαχανικά που εμφανίζουν μια κόκκινη χρωστική ουσία, κυρίως λόγω της παρουσίας ενώσεων όπως το λυκοπένιο, οι ανθοκυανίνες και οι βεταλαΐνες

Το κόκκινο γιορτάζεται παγκοσμίως ως το χρώμα της αγάπης, του πάθους και της επιθυμίας. Συνδέεται επίσης με την καρδιά. Με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου να έχει ήδη περάσει, είδαμε ότι το κόκκινο έγινε το κυρίαρχο χρώμα σε ρούχα, λουλούδια, διακόσμηση και πολλά άλλα. Τι θα λέγατε να συμπεριλάβετε και το κόκκινο στη διατροφή σας; Ας σας πούμε για τις πιο υγιεινές τροφές με κόκκινο χρώμα. Φυσικά, η λίστα δεν περιλαμβάνει το κόκκινο βελούδινο κέικ, αλλά μπορείτε να επιλέξετε λαχανικά και φρούτα σε κόκκινο χρώμα για υγιεινά γεύματα.

Τι είναι τα κόκκινα τρόφιμα;

Τα κόκκινα τρόφιμα αναφέρονται σε φρούτα και λαχανικά που εμφανίζουν μια κόκκινη χρωστική ουσία, κυρίως λόγω της παρουσίας ενώσεων όπως το λυκοπένιο, οι ανθοκυανίνες και οι βεταλαΐνες.

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία των κόκκινων τροφών;

Οι ενώσεις στα κόκκινα τρόφιμα συμβάλλουν στο ζωντανό χρώμα και φέρνουν μαζί μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

1. Υγεία της καρδιάς

Τα κόκκινα τρόφιμα, ιδιαίτερα οι ντομάτες, περιέχουν λυκοπένιο, γνωστό για τις προστατευτικές του ιδιότητες για την καρδιά. Το λυκοπένιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Bioscience Research έδειξε ότι το κάλιο που βρίσκεται στο καρπούζι, μια άλλη κόκκινη τροφή, βοηθά στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και προστατεύει την υγεία της καρδιάς.

2. Πρόληψη του καρκίνου

Τα αντιοξειδωτικά στα κόκκινα τρόφιμα καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, λέει ο Dr Patil. Δυνητικά μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

3. Βελτιωμένη όραση

Τα κόκκινα φρούτα όπως οι φράουλες και το καρπούζι είναι πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Προάγουν την υγεία των ματιών και μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

4. Ενισχυμένη ανοσία

Η παρουσία της βιταμίνης C στις κόκκινες τροφές ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις καθώς και τις ασθένειες.

5. Υγιές δέρμα

Τα αντιοξειδωτικά στα κόκκινα τρόφιμα συμβάλλουν επίσης στην υγεία του δέρματος. Καταπολεμούν τα σημάδια γήρανσης ενώ προάγουν μια λαμπερή επιδερμίδα.

6. Πεπτική υγεία

Τα κόκκινα φρούτα όπως τα σμέουρα και τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Βοηθούν την πέψη και προάγουν ένα υγιές έντερο, λέει ο ειδικός στο Health Shots.

7. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τα κόκκινα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κερασιών και των ροδιών, περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Οι κόκκινες τροφές μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φλεγμονής στο σώμα σας.

8. Διαχείριση βάρους

Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα κόκκινα τρόφιμα βοηθά στην προώθηση του αισθήματος πληρότητας. Αυτό με τη σειρά του υποστηρίζει τις προσπάθειες διαχείρισης βάρους.

Πώς να συμπεριλάβετε τις κόκκινες τροφές στη διατροφή;

Εδώ είναι μερικά κόκκινα λαχανικά και φρούτα που μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

  • Ντομάτες: Χρησιμοποιήστε τις σε σαλάτες, σούπες ή απολαύστε τις ως σνακ.
  • Φράουλες: Προσθέστε φράουλες στο γιαούρτι ή ανακατέψτε σε smoothies.
  • Κόκκινες πιπεριές: Είναι τέλειες για σαλάτες, τηγανητές πατάτες ή ως τραγανό σνακ.
  • Κεράσια: Απολαύστε τα κεράσια ως σνακ ή προσθέστε τα σε επιδόρπια ή σε ποτά.
  • Καρπούζι: Καταναλώστε αυτό το φρούτο ως δροσιστικό σνακ ή αναμείξτε σε ένα ενυδατικό smoothie.
  • Ρόδια: Πασπαλίστε σπόρους σε σαλάτες, φτιάξτε χυμό ή φάτε ως αυτόνομο σνακ.
  • Κόκκινα μήλα: Κόψτε και φάτε ή προσθέστε σε φρουτοσαλάτες ή σε ροφήματα
  • Σμέουρα: Γεμίστε το γιαούρτι σας με αυτά τα φρούτα ή ανακατέψτε σε ένα smoothie.
  • Cranberries: Προσθέστε cranberries σε σαλάτες, μίγματα ή απολαύστε τα ως χυμό.

Ενσωματώστε μια ποικιλία από κόκκινες τροφές στην καθημερινή σας διατροφή, στοχεύοντας σε τουλάχιστον 2 έως 3 μερίδες την ημέρα, λέει ο Dr Patil. Αλλά προσέξτε, η υπερβολική κατανάλωση κόκκινων τροφών μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερική δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές που ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου

Ποιες τροφές αποτελούν πηγή βιταμίνης C;

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με αντιφλεγμονώδεις τροφές

3 κορυφαίες τροφές για τη βελτίωση της ροής του αίματος στο σώμα σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα θαλασσινά, τα αυγά και το κρέας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου διπολικής διαταραχής 

Στην πραγματικότητα, αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διπολική διαταραχή.

Δεν είναι όλες οι φυτικές δίαιτες ίδιες: Τα πρόχειρα λαχανικά και ο αντίκτυπός τους στην υγεία 

Ενώ μια διατροφή πλούσια σε ολόκληρα, ελάχιστα επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από πρόχειρα χορτοφαγικά τρόφιμα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμο τηγανητό ρύζι με λαχανικά

Το τηγανητό ρύζι είναι ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Μπορείτε να προσθέσετε μαγειρεμένο κοτόπουλο, γαρίδες ή τόφου για λίγη πρωτεΐνη ή να ρίξετε λίγο ανανά ή κάσιους για πρόσθετη γεύση και υφή.

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για να τρώτε όταν έχετε περίοδο και ποιες να αποφεύγετε;

Περίοδος φαγητό: Όταν αντιμετωπίζετε συμπτώματα εμμήνου ρύσεως, είναι απαραίτητο να προσέχετε τη διατροφή σας, καθώς ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της ενόχλησης, ενώ άλλες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Κοτόπουλο Alfredo  με ζυμαρικά fettuccine

Το Chicken Alfredo είναι ένα κλασικό ιταλικό πιάτο ζυμαρικών που φτιάχνεται εύκολα και είναι πάντα χορταστικό. Με τρυφερά κομμάτια κοτόπουλου σε κρεμώδη και τυρώδη σάλτσα, είναι ένα ανακουφιστικό γεύμα που είναι τέλειο για μια γευστική βραδιά

Μια διατροφική δύναμη γεμάτη οφέλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Παντζάρια: Μια νόστιμη και θρεπτική προσθήκη στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βοηθούν στην πρόληψη ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα, παρέχουν ενέργεια και υποστηρίζουν την υγιή αύξηση βάρους.