Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.

Το κόκκινο και το κίτρινο κρεμμύδι είναι δύο από τα πιο δημοφιλή είδη κρεμμυδιού, που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Και τα δύο έχουν έντονη γεύση και άρωμα, αλλά υπάρχουν κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ τους. Τα κρεμμύδια αποτελούν συστατικό σε αμέτρητες συνταγές μαγειρικής και δεν λείπουν από σχεδόν καμία κουζίνα. Όμως, όταν πρόκειται να επιλέξετε τον τύπο κρεμμυδιού που θα χρησιμοποιήσετε για μια συνταγή, κόκκινα ή κίτρινα συνήθως διαλέγετε εκείνα που είναι διαθέσιμα, τη συγκεκριμένη στιγμή. Ο σεφ και καθηγητής της Μαγειρικής Τέχνης με βάση τα φυτά, στο Ινστιτούτο μαγειρικής εκπαίδευσης  Jay Weinstein, εξηγεί ποια είναι η διαφορά μεταξύ κόκκινων και κίτρινων κρεμμυδιών και σε ποιες περιπτώσεις είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται το κάθε είδος του αγαπημένου λαχανικού.

 

Ποια είναι η βασική διαφορά μεταξύ τους

Η πιο εμφανής διαφορά μεταξύ κόκκινων και κίτρινων κρεμμυδιών είναι το χρώμα τουςΤα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα. Όλοι οι τύποι κρεμμυδιών έχουν πολλά οφέλη για την υγεία του οργανισμού, αλλά τα κόκκινα κρεμμύδια έχουν περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες λόγω των ανθοκυανίνων.

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια να χρησιμοποιήσετε και πότε

«Η υπερδύναμη των κόκκινων κρεμμυδιών είναι η γοητεία τους», λέει ο Weinstein. Χάρη στο υπέροχο χρώμα τους, τα κόκκινα κρεμμύδια σας βοηθούν να δημιουργήστε ευπαρουσίαστα πιάτα και να δώσετε υπέροχο χρώμα σε πίτσες ή σαλάτες. «Κρίμα που η ελληνική σαλάτα συνήθως είναι γαρνιρισμένη με κίτρινα κρεμμύδια. Το χρώμα είναι μέρος της ταυτότητας του πιάτου», επισημαίνει ο Weinstein.

Έχει σημασία η σωστή επιλογή κρεμμυδιού;

Σε γενικές γραμμές, τα κόκκινα και τα κίτρινα κρεμμύδια μπορούν να αντικαταστήσουν το ένα το άλλο, στη μαγειρική. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η επιλογή του σωστού τύπου κρεμμυδιού μπορεί να έχει σημασία.

  • Για ωμά κρεμμύδια: Τα κόκκινα κρεμμύδια είναι πιο πικάντικα από τα κίτρινα, επομένως είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε κίτρινα κρεμμύδια σε πιάτα όπου θέλετε μια πιο απαλή γεύση. Εάν θέλετε το χρώμα των κόκκινων κρεμμυδιών, μπορείτε να μουλιάσετε τα ψιλοκομμένα κόκκινα κρεμμύδια σε κρύο νερό, για περίπου μία ώρα.
  • Για μαγειρεμένα κρεμμύδια: Τα κόκκινα και κίτρινα κρεμμύδια έχουν παρόμοια γεύση όταν μαγειρεύονται, επομένως μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλάξ σε πολλές συνταγές. Ωστόσο, τα κόκκινα κρεμμύδια μπορεί να έχουν πιο έντονη γεύση, όταν μαγειρεύονται πολλές ώρες.

Συμπέρασμα

Στις περισσότερες συνταγές μαγειρικής, τα κόκκινα και κίτρινα κρεμμύδια είναι εναλλάξιμα, οπότε μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχετε στη διάθεσή σας. Όμως, αν ψάχνετε για υπέροχο χρώμα, συν τις αντιοξειδωτικές ανθοκυανίνες που το συνοδεύουν, επιλέξτε τα πικάντικα κόκκινα κρεμμύδια για να δημιουργήσετε ένα όμορφο οπτικά και ταυτόχρονα υγιεινό πιάτο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Συνηθισμένα λάθη που σας εμποδίζουν να χάσετε βάρος

Φτιάξτε μπισκότα σοκολάτας με τα παιδιά σας

Πώς μπορείτε να πείτε όχι στις υπερβολικές θερμίδες;

Ξερά σύκα: Γνωρίστε τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οφέλη και τροφές που περιέχουν αυτή τη NMN

NMN: Η NMN είναι μια φυσική ένωση που παίζει κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή της NAD+, ενός συνενζύμου που είναι απαραίτητο για τον ενεργειακό μεταβολισμό, την επιδιόρθωση του DNA και τη λειτουργία των κυττάρων.

Το δημοφιλές ποτό που θωρακίζει την υγεία του νεφρού

Νεφρά:Τα cranberries είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και έχει αποδειχθεί ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και της προαγωγής της υγείας των νεφρών.

Πώς να φτιάξετε μια πεντανόστιμη αλευρόπιτα με σπανάκι και φέτα

Αλευρόπιτα: Αυτή η νόστιμη αλευρόπιτα συνδυάζει τις γήινες γεύσεις του σπανακιού με την κρεμώδη, πικάντικη γεύση της φέτας. Τέλεια ως ελαφρύ γεύμα ή απολαυστικό σνακ, αυτή η αλμυρή πίτα ετοιμάζεται εύκολα και σίγουρα θα εντυπωσιάσει!

Ένας ισχυρός σύμμαχος στη θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη

Ελιά: Για να αξιοποιήσουν περαιτέρω τα οφέλη της ελιάς για την υγεία, οι ερευνητές διερευνούν τις δυνατότητες του εκχυλίσματος φύλλων ελιάς στη διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.

4+1 ιδέες για να σε συντροφεύουν στην μελέτη σου

Σνακ Μελέτη: Όταν μελετάτε για πολλές ώρες, είναι σημαντικό να τροφοδοτείτε τον εγκέφαλό σας με τα σωστά σνακ για να διατηρήσετε την ενέργειά σας και να εστιάσετε ευκρινή.

Close Icon