Διατροφή

Κατάλληλη διατροφή για την αντιμετώπισή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Κατάλληλη διατροφή για την αντιμετώπισή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται όταν τα οξέα ανεβαίνουν από το στομάχι στον οισοφάγο. Αυτό προκαλεί όμως κι άλλα συμπτώματα με κύριο την έντονη αίσθηση καούρας. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι ο κατώτερος οισοφασικός σφιγκτήρας είναι αποδυναμωμένος ή έχει κάποια δυσλειτουργία. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο σφιγκτήρας κλείνει για να εμποδίσει το φαγητό να ανέβει από το στομάχι στον οισοφάγο.

Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν την ποσότητα του οξέος που παράγει το στομάχι μας. Η κατανάλωση, λοιπόν, των σωστών τροφών είναι βασική για τον έλεγχο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Τροφές που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων

  1. Λαχανικά: Έχουν χαμηλά λιπαρά και λίγα σάκχαρα και βοηθούν στη μείωση του στομαχικού οξέος. Καλές επιλογές είναι τα πράσινα φασόλια, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, το κουνουπίδι, τα φυλλώδη πράσινα, οι πατάτες και τα αγγούρια.
  2. Τζίντζερ: Έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και αποτελεί φυσική θεραπεία για την καούρα.
  3. Βρώμη: Η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες έχει συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
  4. Φρούτα εκτός από εσπεριδοειδή: Τα πεπόνια, οι μπανάνες, τα μήλα και τα αχλάδια είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν συμπτώματα σε σύγκριση με τα όξινα φρούτα.
  5. Άπαχο κρέας και θαλασσινά: Το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το ψάρι έχουν λίγα λιπαρά και μειώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Όχι όμως σε τηγανητή μορφή.
  6. Ασπράδια αυγών: Αποφύγετε τους κρόκους που έχουν πολλά λιπαρά και πυροδοτούν τα συμπτώματα.
  7. Υγιεινά λιπαρά: Πηγές υγιεινών λιπαρών περιλαμβάνουν τα αβοκάντο, τα καρύδια, τον λιναρόσπορο, το ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο. Μειώστε την πρόσληψη των κορεσμένων και trans λιπαρών.

Ποιες τροφές πυροδοτούν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Αν και οι γιατροί διαφωνούν ως προς το ακριβές μενού που εντείνει και προκαλεί συμπτώματα, ορισμένες τροφές έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν πράγματι προβλήματα. Αποφεύγουμε, λοιπόν, τις τροφές που έχουν πολλά λιπαρά (τηγανητά, σάλτσες, αλλαντικά, γαλακτοκομικά), τις ντομάτες, τα εσπεριδοειδή φρούτα (πορτοκάλια, λεμόνια, ανανάς, lime, γκρέιπφρουτ), τη σοκολάτα, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και πικάντικες τροφές, την καφεΐνη και την μέντα. Βεβαίως, χρειάζεται να γίνουν και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως να κόψουμε το κάπνισμα, να μην παρατρώμε, να διατηρούμε ένα υγιές βάρος, να αποφεύγουμε τα στενά ρούχα και να μην τρώμε για 3-4 ώρες πριν κοιμηθούμε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για το κατοικίδιό σας;

Ποια είναι τα μαγειρικά μυστικά για να φτιάξετε την τέλεια μπριζόλα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tarte Tatin με φέτα και σύκα: Η αλμυρή εκδοχή για το απόλυτο γλυκό

Οι συνδυασμοί γεύσεων ενθουσιάζουν τις αισθήσεις σε κάθε μπουκιά και ενισχύουν τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά στοιχεία οποιουδήποτε πιάτου και αν είναι.  Αυτό ακριβώς πετυχαίνει και η ακόλουθη συνταγή με σύκα και φέτα.

Το πιο νόστιμο γλυκό με σύκα για όλους

Σύκα γλυκό: Ψητά σύκα με μέλι με μασκαρπόνε και φιστίκια Αιγίνης, μια δελεαστική απόλαυση που απολαμβάνει τις αισθήσεις και αφήνει μια μόνιμη εντύπωση.