ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Η κατανάλωση καφεΐνης πιθανότατα δρα προστατευτικά στο συκώτι

Η κατανάλωση καφεΐνης πιθανότατα δρα προστατευτικά στο συκώτι

 

Οι ερευνητές μελέτησαν στις ΗΠΑ το κατά πόσο επηρεάζει η κατανάλωση καφέ και καφεΐνης από διάφορα ροφήματα τον οργανισμό ατόμων που έχουν προβλήματα με το συκώτι τους ή ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για ηπατική βλάβη. 

Επιστήμονες των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του National Health and Nutrition Examination Survey, NHANES III, εξέτασαν σχεδόν 6.000 ασθενείς με παράγοντες υψηλού κινδύνου για βλάβες στο συκώτι. Οι επιστήμονες μελέτησαν την κατανάλωση που έκαναν οι ασθενείς σε καφέ, καθώς και ροφημάτων ή ποτών που περιείχαν καφεΐνη, όπως για παράδειγμα τσάι και κάποια αναψυκτικά. Παράλληλα, τους εξέτασαν για να ελέγξουν τα ηπατικά τους ένζυμα ώστε να αναγνωριστούν οι περιπτώσεις των ασθενών στους οποίους υπήρχαν ηπατικές βλάβες.

Οι ερευνητές θεώρησαν απαραίτητη αυτή τη μελέτη για να αποκτήσουν χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες ασθενών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και για το πώς μπορούν οι συνήθειες αυτές να επηρεάσουν την εξέλιξη της νόσου τους. Ειδικά, για να διαπιστώσουν το τι συμβαίνει στα άτομα που δεν έχουν παρουσιάσει ηπατική επικινδυνότητα, αλλά καταναλώνουν καφέ και άλλα ποτά με καφεΐνη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερο καφέ και καφεΐνη από άλλα ροφήματα, είχαν λιγότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ηπατικές βλάβες καθώς η προστατευτική δράση ήταν μεγαλύτερη ανάλογα με την πρόσληψη καφεΐνης και όχι μόνο με τον καφέ.

Τα άτομα που κατανάλωναν πάνω από 2 φλιτζάνια καφέ, επωφελούνταν της προστατευτικής δράσης της καφεΐνης. Επίσης, όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 2 φλιτζάνια καφέ, είχαν 44% λιγότερες πιθανότητες για αύξηση των ηπατικών ενζύμων που ήταν ένδειξη ηπατικής βλάβης. Όταν λαμβανόταν υπ’ όψη το σύνολο της καφεΐνης που προσλαμβανόταν όχι μόνο από τον καφέ αλλά και από άλλα ποτά που περιείχαν καφεΐνη, η μείωση των πιθανοτήτων για ηπατικές βλάβες ανερχόταν στο 69%.

Το σημαντικό εύρημα είναι ότι διαπιστώθηκε αξιόλογη προστατευτική δράση του καφέ και της καφεΐνης, γεγονός που όπως είπαν οι ειδικοί, επιβάλλει την περαιτέρω διερεύνηση των επιδράσεων της καφεΐνης στο συκώτι και άλλα όργανα ή συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού. Ωστόσο, μόνο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι επιστήμονες δεν μπορούν να επιτρέψουν τη σύσταση καφέ και άλλων ποτών που περιέχουν καφεΐνη για σκοπούς πρόληψης ηπατικών προβλημάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υγιεινό παγωτό σοκολάτας που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα στο σπίτι

Αρακάς: Πώς βοηθά στην προστασία κατά του καρκίνου του στομάχου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πράσινο τσάι: Ένα υγιεινό υποκατάστατο των ενεργειακών ποτών

Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι προσφέρει μια υγιεινή εναλλακτική λύση απέναντι στα ενεργειακά ποτά, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, χαμηλή σε θερμίδες και παρέχει μια ήπια και διαρκή αύξηση ενέργειας χάρη στην L-θεανίνη.

Πώς βοηθούν τα αυγά στη θεραπεία της αναιμίας;

Αυγά: Μια νόστιμη και θρεπτική επιλογή τροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας. Τα αυγά είναι πλούσια σε σίδηρο, βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ και παρέχουν στο σώμα σας τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παράγει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τζατζίκι: Το συνοδευτικό που δε λείπει από το πασχαλινό τραπέζι

Τζατζίκι: Το σπιτικό τζατζίκι όχι μόνο έχει καλύτερη γεύση από τις εκδόσεις που αγοράσατε ποτέ, αλλά σας επιτρέπει επίσης να προσαρμόσετε τα συστατικά για να ταιριάζουν στον ουρανίσκο σας.