Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Γεύμα σάκχαρο: Συμβουλές που πρέπει να δοκιμάσετε αν το σάκχαρό σας αυξάνεται μετά από ένα γεύμα

Γεύμα σάκχαρο: Συμβουλές που πρέπει να δοκιμάσετε αν το σάκχαρό σας αυξάνεται μετά από ένα γεύμα

Γεύμα σάκχαρο: Οι αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα είναι συχνό φαινόμενο, ακόμη και σε άτομα που δεν είναι διαβητικά. 

Αισθάνεστε συχνά σαν να είστε σε λήθαργο ή κυκλοθυμική μετά το φαγητό; Εάν η απάντησή σας είναι ναι, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτά είναι κλασικά συμπτώματα αύξησης του σακχάρου στο αίμα που εμφανίζεται μετά τα γεύματα. Και μαντέψτε, οι αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά το γεύμα είναι συχνό φαινόμενο, ακόμη και σε άτομα που δεν είναι διαβητικά. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι κινδυνεύετε να αναπτύξετε διαβήτη, κάτι που θα πρέπει να είναι σημάδι ότι πρέπει να γνωρίζετε πώς να διαχειρίζεστε την υγεία σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είστε πιο αποτελεσματικοί με τις επιλογές σας. Το κλειδί για να αποτρέψετε την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας είναι να δίνετε προσοχή στο φαγητό και τη σωματική δραστηριότητα. 


1. Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που δεν διασπάται στον οργανισμό, επομένως η κατανάλωσή τους δεν έχει μεγάλη επίδραση στο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, επειδή παράγει πολύ μικρή ποσότητα ζάχαρης. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προτείνουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες δεν προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Όχι μόνο αυτό, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες σας κρατά χορτάτους, ώστε να μην τρώτε υπερβολικά. Επιπλέον, δεν τρώτε επιπλέον θερμίδες ή πολλή ζάχαρη.

2. Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό

Σηκώστε το χέρι σας αν το πρώτο πράγμα που κάνετε μετά το φαγητό είναι να ξαπλώσετε γιατί νιώθετε πολύ τεμπέλης για να κάνετε οτιδήποτε! Λοιπόν, μελέτες έχουν βρει ότι το να ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό ή το καθιστικό μπορεί να προκαλέσει ταχεία αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας. Όταν το κάνετε αυτό, οι μύες σας δεν είναι σε θέση να μεταφέρουν την επιπλέον γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, αυτή η συνήθεια προάγει πεπτικά προβλήματα. Είναι καλύτερο να περπατάτε αργά για κάποιο χρονικό διάστημα μετά το φαγητό για να προωθήσετε την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τη γλυκόζη πιο αποτελεσματικά.

3. Εξασκηθείτε στον έλεγχο της μερίδας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε τις αυξήσεις της ζάχαρης μετά το γεύμα είναι να ελέγχετε πόσο τρώτε. Καταναλώνετε γεύματα σε μικρές μερίδες αρκετές φορές την ημέρα, αλλά μην τρώτε υπερβολικά με μία κίνηση, γι’ αυτό και η ζάχαρη σας εκτινάσσεται αρχικά. Εάν καταναλώνετε μικρές ποσότητες φαγητού, το σάκχαρο στο αίμα σας θα παραμείνει ισορροπημένο και δεν θα υπάρξουν ξαφνικές διακυμάνσεις.

4. Τρώτε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι εκείνα τα τρόφιμα που επηρεάζουν άμεσα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Είτε είστε διαβητικός είτε κινδυνεύετε να αναπτύξετε διαβήτη, θα πρέπει να συμπεριλάβετε περισσότερες τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη στη διατροφή σας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, όσο χαμηλότερος είναι ο γλυκαιμικός δείκτης ενός τροφίμου, τόσο πιο αργή θα ήταν η άνοδος του σακχάρου στο αίμα σας. Εάν δεν μπορείτε να κρατηθείτε μακριά από τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως πίτσα, ψωμί ή ρύζι, να προσέχετε την ποσότητα που τρώτε. Η κατανάλωση τροφών υψηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση υψηλών επιπέδων ζάχαρης στο σώμα, η οποία μπορεί να προκαλέσει ξαφνική άνοδο και να οδηγήσει σε προβλήματα.

5. Μην παραλείπετε το πρωινό

Είναι αυτονόητο ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Γενικά, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι το δείπνο προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, αλλά δεν είναι έτσι. Από το πρωινό μέχρι το μεσημεριανό και το σνακ, ό,τι τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Στην πραγματικότητα, η παράλειψη του πρωινού μπορεί να κάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας να αυξηθούν γρήγορα στο επόμενο γεύμα. Προσπαθήστε να ενσωματώσετε πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και υγιή λίπη στο πρωινό σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί ο λιναρόσπορος είναι σημαντικός για τους διαβητικούς;

Διαβήτης: Οι δέκα «εντολές» για ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι

Πόσο σημαντική είναι η άσκηση για την καταπολέμηση του προδιαβήτη;

Διαβήτης τύπου 2 άσκηση: Διαφορετικές προσεγγίσεις εμφανίζουν διαφορετικά αποτελέσματα

7 Λόγοι που χρειάζεται να τρώμε υγιεινά κάθε μέρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι απίστευτες ιδιότητες της βρώμης για τα παιδιά

Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά, και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία των παιδιών. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που την καθιστά ιδανική

Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι 

Το ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με ρύζι είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της Ταϊλάνδης με την απλότητα του ρυζιού.

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας

Σπιτική σάλτσα μελιού μουστάρδας: Με απλά υλικά και γρήγορη προετοιμασία, μπορείτε να βελτιώσετε τη γεύση των πιάτων σας και να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένειά σας.

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon