Ρεπορτάζ Υγείας

Διακυμάνσεις ζαχάρου: Τι προκαλεί απότομη αύξηση και πτώση του σακχάρου στο αίμα;

Διακυμάνσεις ζαχάρου: Τι προκαλεί απότομη αύξηση και πτώση του σακχάρου στο αίμα;

Διακυμάνσεις ζαχάρου: Μόλις μάθετε ότι κάποιος στην οικογένειά σας έχει διαβήτη, συνειδητοποιείτε τη διατροφή και τους παράγοντες του τρόπου ζωής του.

Μόλις μάθετε ότι κάποιος στην οικογένειά σας έχει διαβήτη, συνειδητοποιείτε τη διατροφή και τους παράγοντες του τρόπου ζωής του. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το σάκχαρο του αίματος ή η γλυκόζη του αίματος είναι το κύριο σάκχαρο που βρίσκεται στο αίμα. Λόγω αρκετών παραγόντων, αυτά μπορεί να είναι υψηλά ή χαμηλά – αναφέρονται ως υπεργλυκαιμία και υπογλυκαιμία, αντίστοιχα. Αυτές οι ξαφνικές μεταβολές του σακχάρου στο αίμα μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και πρέπει να αντιμετωπίζονται προσεκτικά.

Κοινά συμπτώματα υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα:

 • Αυξημένη δίψα
 • Συχνουρία
 • Κούραση και αδυναμία
 • Θολή όραση
 • Ξερό στόμα
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Αργή επούλωση πληγών
 • Συχνές λοιμώξεις

Κοινά συμπτώματα χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα:

 • Ιδρώτας
 • Ζάλη ή ζαλάδα
 • Πείνα
 • Σύγχυση
 • Ευερεθιστότητα ή αλλαγές στη διάθεση
 • Τρέμουλο 
 • Αδυναμία και κόπωση
 • Πονοκέφαλο
 • Χλωμό δέρμα
 • Θολή όραση

Αιτίες ξαφνικών χαμηλών και υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα

1. Αφυδάτωση

Όταν είστε αφυδατωμένοι, η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα σας μπορεί να αυξηθεί. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξηθούν. Από την άλλη πλευρά, η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολο για τον οργανισμό να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης υπεργλυκαιμίας ( υψηλό σάκχαρο αίματος ).

2. Στρες και συναισθηματικοί παράγοντες

Το συναισθηματικό στρες και οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέσω της απελευθέρωσης ορμονών του στρες. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, το άγχος μπορεί να επηρεάσει τα διατροφικά πρότυπα ή την ικανότητα αποτελεσματικής διαχείρισης του διαβήτη. Αποτρέψτε τον εαυτό σας κάνοντας γιόγκα και διαλογισμό.

3. Κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών

Πίνετε κόλα και χυμούς γεμάτους με τεχνητά γλυκαντικά; Εάν ναι, θα πρέπει να σταματήσετε να το κάνετε αυτό σε άμεση βάση. Αυτά τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού.

4. Ορμονικές αλλαγές

Οι ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που συμβαίνουν κατά την έμμηνο ρύση, την εμμηνόπαυση ή την εγκυμοσύνη, μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μπορούν να επηρεάσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τη γλυκόζη, οδηγώντας δυνητικά σε διακυμάνσεις.

5. Ασθένεια ή μόλυνση

Διάφορες ασθένειες, λοιμώξεις ή άλλες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις στο στρες και να απελευθερώσουν ορμόνες που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη πρόσληψη τροφής ή αλλοίωση της απορρόφησης φαρμάκων, προκαλώντας δυνητικά χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

6. Κάπνισμα

Το κάπνισμα επηρεάζει τη συνολική ευημερία κάποιου. Δεν είναι μόνο επικίνδυνο για τους πνεύμονες ή την καρδιά σας, αλλά μπορεί ακόμη και να διαταράξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Εάν έχετε διαβήτη και καπνίζετε τότε δεν θα μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Μόνο η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον διαβήτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς προκαλείται ο διαβήτης στον οργανισμό;

Διαβήτης τύπου 2: Πώς μπορεί να προσφέρει οφέλη η απογευματινή άσκηση

1 στους 3 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 με καρδιαγγειακή νόσο

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για άσκηση για άτομα με διαβήτη;

Επίκειται πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής για ασθενείς με χρόνια νοσήματα μετά τις εκλογές από το Υπουργείο Υγείας

Συμβουλές για πιο έγκυρη διαχείριση του διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προειδοποίηση του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για την τριπλή επίθεση γρίπης κορωνοϊού και RSV

Παράλληλα, ο Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του πως «τον χειμώνα θα περάσουμε πολύ δύσκολα με τον συνδυασμό συγκυριακού ιού (RSV), γρίπης και κορωνοϊού». Όσον αφορά στα εμβόλια δήλωσε «βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορωνοϊό, παρότι αναμφισβήτητα προσφέρουν επιπλέον ανοσία» και κατέθεσε την πρότασή του «οι άνθρωποι πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» παρότι όπως είπε «θα πρέπει να περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές».

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: «Engaging Patients for Patient Safety»

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρόκειται να παραστεί τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει το Υπουργείο με το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα.

Επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές μπορούν να βοηθήσουν στη διάσωση ζωής από υπερβολική δόση οπιοειδών

Ο Lavonas δήλωσε ότι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του, οι περισσότεροι από τους ασθενείς με υπερβολική δόση που αντιμετωπίζει έχουν διασωθεί από κάποιον που ήταν εκπαιδευμένος στη ναλοξόνη και την είχε στη διάθεσή του. "Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι που κάνουν χρήση οπιοειδών μόνοι τους ή κάνουν χρήση οπιοειδών όπου δεν υπάρχει κάποιος να βοηθήσει, δεν επιβιώνουν για να με δουν". Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται εκπαίδευση - επειγόντως, είπε. "Η δηλητηρίαση από οπιοειδή είναι τόσο συχνή που όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι".