Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Διακυμάνσεις ζαχάρου: Τι προκαλεί απότομη αύξηση και πτώση του σακχάρου στο αίμα;

Διακυμάνσεις ζαχάρου: Τι προκαλεί απότομη αύξηση και πτώση του σακχάρου στο αίμα;

Διακυμάνσεις ζαχάρου: Μόλις μάθετε ότι κάποιος στην οικογένειά σας έχει διαβήτη, συνειδητοποιείτε τη διατροφή και τους παράγοντες του τρόπου ζωής του.

Μόλις μάθετε ότι κάποιος στην οικογένειά σας έχει διαβήτη, συνειδητοποιείτε τη διατροφή και τους παράγοντες του τρόπου ζωής του. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το σάκχαρο του αίματος ή η γλυκόζη του αίματος είναι το κύριο σάκχαρο που βρίσκεται στο αίμα. Λόγω αρκετών παραγόντων, αυτά μπορεί να είναι υψηλά ή χαμηλά – αναφέρονται ως υπεργλυκαιμία και υπογλυκαιμία, αντίστοιχα. Αυτές οι ξαφνικές μεταβολές του σακχάρου στο αίμα μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία και πρέπει να αντιμετωπίζονται προσεκτικά.

Κοινά συμπτώματα υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα:

 • Αυξημένη δίψα
 • Συχνουρία
 • Κούραση και αδυναμία
 • Θολή όραση
 • Ξερό στόμα
 • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
 • Αργή επούλωση πληγών
 • Συχνές λοιμώξεις

Κοινά συμπτώματα χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα:

 • Ιδρώτας
 • Ζάλη ή ζαλάδα
 • Πείνα
 • Σύγχυση
 • Ευερεθιστότητα ή αλλαγές στη διάθεση
 • Τρέμουλο 
 • Αδυναμία και κόπωση
 • Πονοκέφαλο
 • Χλωμό δέρμα
 • Θολή όραση

Αιτίες ξαφνικών χαμηλών και υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα

1. Αφυδάτωση

Όταν είστε αφυδατωμένοι, η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα σας μπορεί να αυξηθεί. Ως αποτέλεσμα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξηθούν. Από την άλλη πλευρά, η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολο για τον οργανισμό να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης υπεργλυκαιμίας ( υψηλό σάκχαρο αίματος ).

2. Στρες και συναισθηματικοί παράγοντες

Το συναισθηματικό στρες και οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μέσω της απελευθέρωσης ορμονών του στρες. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, το άγχος μπορεί να επηρεάσει τα διατροφικά πρότυπα ή την ικανότητα αποτελεσματικής διαχείρισης του διαβήτη. Αποτρέψτε τον εαυτό σας κάνοντας γιόγκα και διαλογισμό.

3. Κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών

Πίνετε κόλα και χυμούς γεμάτους με τεχνητά γλυκαντικά; Εάν ναι, θα πρέπει να σταματήσετε να το κάνετε αυτό σε άμεση βάση. Αυτά τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού.

4. Ορμονικές αλλαγές

Οι ορμονικές αλλαγές, όπως αυτές που συμβαίνουν κατά την έμμηνο ρύση, την εμμηνόπαυση ή την εγκυμοσύνη, μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ορμόνες όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μπορούν να επηρεάσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί τη γλυκόζη, οδηγώντας δυνητικά σε διακυμάνσεις.

5. Ασθένεια ή μόλυνση

Διάφορες ασθένειες, λοιμώξεις ή άλλες ιατρικές καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις στο στρες και να απελευθερώσουν ορμόνες που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Από την άλλη πλευρά, ορισμένες ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη πρόσληψη τροφής ή αλλοίωση της απορρόφησης φαρμάκων, προκαλώντας δυνητικά χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

6. Κάπνισμα

Το κάπνισμα επηρεάζει τη συνολική ευημερία κάποιου. Δεν είναι μόνο επικίνδυνο για τους πνεύμονες ή την καρδιά σας, αλλά μπορεί ακόμη και να διαταράξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Εάν έχετε διαβήτη και καπνίζετε τότε δεν θα μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Μόνο η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον διαβήτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς προκαλείται ο διαβήτης στον οργανισμό;

Διαβήτης τύπου 2: Πώς μπορεί να προσφέρει οφέλη η απογευματινή άσκηση

1 στους 3 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 με καρδιαγγειακή νόσο

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για άσκηση για άτομα με διαβήτη;

Επίκειται πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής για ασθενείς με χρόνια νοσήματα μετά τις εκλογές από το Υπουργείο Υγείας

Συμβουλές για πιο έγκυρη διαχείριση του διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυστραλία: Πρωτοφανής αύξηση επαγγελματιών υγείας που μετεγκαθίστανται στη χώρα

Αυστραλία: 4.699 γιατροί από το εξωτερικό έχουν εγγραφεί για πρακτική άσκηση στην Αυστραλία τους πρώτους 10 μήνες αυτού του οικονομικού έτους, 50% περισσότεροι από τους 2.991 γιατρούς που εγγράφηκαν ολόκληρο το έτος πριν από τον COVID (2018/19).

Θα οδηγηθεί η νέα παραλλαγή COVID FLiRT σε άνοδο αυτό το καλοκαίρι;

Παραλλαγή Covid: Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι η ανίχνευση λυμάτων του COVID-19 είναι υψηλή ή πολύ υψηλή σε οκτώ πολιτείες, αλλά το αν αυτό σημαίνει μια καλοκαιρινή αύξηση των κρουσμάτων μένει να φανεί.

Αγίου Πνεύματος 2024: Αυξημένη η κίνηση λόγω των εκδρομέων για το τριήμερο

Αγίου Πνεύματος 2024: Αυξημένη είναι η κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου όπου σημειώνονται καθυστερήσεις στα διόδια Ελευσίνας ενώ με χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα έως τα Μέγαρα. 

Οι νεοανακαλυφθέντες υπότυποι και οι διαφορές φύλου δίνουν πληροφορίες για τους μοριακούς μηχανισμούς της νόσου ALS

"Πιστεύουμε ότι η μελέτη μας συνέβαλε σημαντικά στην αναζήτηση αιτιών και θεραπειών για την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS. Τα ευρήματά μας μάς έφεραν πολύ πιο κοντά σε μια πιο εξατομικευμένη και επομένως πιο αποτελεσματική θεραπεία."

Close Icon