ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διαβήτης τύπου 2: Πώς μπορεί να προσφέρει οφέλη η απογευματινή άσκηση

Διαβήτης τύπου 2: Πώς μπορεί να προσφέρει οφέλη η απογευματινή άσκηση

Διαβήτης τύπου 2: Οι γιατροί έχουν από καιρό εξυμνήσει τα οφέλη της άσκησης για να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διαχειριστούν τη χρόνια νόσο και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία τους. 

Οι γιατροί έχουν από καιρό εξυμνήσει τα οφέλη της άσκησης για να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διαχειριστούν τη χρόνια νόσο και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία τους. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care προτείνει ότι ποια ώρα της ημέρας ασκούνται όσοι έχουν διαβήτη τύπου 2 βοηθά στον προσδιορισμό του πόσο τους ωφελεί. Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέφεραν ότι η απογευματινή άσκηση παρείχε τα πιο δραματικά αποτελέσματα στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

«Αυτά είναι πολύ συναρπαστικά ευρήματα γιατί γνωρίζουμε ότι η σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική, αλλά αυτό που προσθέτει η μελέτη μας είναι μια νέα κατανόηση ότι ο χρόνος της δραστηριότητας μπορεί να είναι επίσης σημαντικός», δήλωσε ο Jingyi Qian, PhD, συν-συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής. ιατρικής στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s της Μασαχουσέτης της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.

Λεπτομέρειες από τη μελέτη άσκησης διαβήτη τύπου 2

Μια ομάδα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από την ομάδα Joslin Diabetes Center του Brigham και του Χάρβαρντ, ανέλυσε δεδομένα σωματικής δραστηριότητας σε ένα έτος και τέσσερα χρόνια μεταξύ 2.400 ατόμων που είχαν ταξινομηθεί ως υπέρβαροι και είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2. Καθένας από τους συμμετέχοντες φορούσε μια συσκευή που μετρούσε τη σωματική δραστηριότητα.

Οι συμμετέχοντες συμμετείχαν στη μελέτη αξιόπιστης πηγής Look AHEAD (Δράση για την υγεία στον διαβήτη), μια τυχαιοποιημένη κλινική έρευνα πολλαπλών τοποθεσιών που ξεκίνησε το 2001 και παρακολουθούσε την υγεία περισσότερων από 5.000 ατόμων με διαβήτη τύπου 2 και ταξινομήθηκαν ως υπέρβαρα. ή παχύσαρκοι. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι επιδόθηκαν σε «μέτρια έως έντονη» σωματική δραστηριότητα το απόγευμα είχαν τη μεγαλύτερη μείωση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά από ένα χρόνο.

Οι απογευματινοί ασκούμενοι είχαν επίσης τις υψηλότερες πιθανότητες να σταματήσουν τα φάρμακα για τον διαβήτη που παρακολουθούν τη γλυκόζη. Τρία χρόνια αργότερα, είπαν οι ερευνητές, όσοι διατήρησαν ένα τακτικό πρόγραμμα απογευματινής προπόνησης διατήρησαν μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Γιατί η απογευματινή άσκηση μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα

Το γιατί ακριβώς η απογευματινή άσκηση έφερε τις μεγαλύτερες μειώσεις της γλυκόζης στο αίμα ήταν ασαφές. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα πρότεινε ότι τα πρότυπα ύπνου, η διατροφή και ο μεταβολισμός μπορεί να παρέχουν ενδείξεις. Η Qian είπε ότι ελπίζει ότι περαιτέρω έρευνα θα μετρήσει τέτοιους παράγοντες για να καθορίσει μια πιο άμεση σύνδεση. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 και στους γιατρούς περισσότερα στοιχεία για να συνταγογραφούν άσκηση σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας για να μειώσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ο διαβήτης τύπου 2 είναι ο πιο κοινός τύπος διαβήτη. Εμφανίζεται όταν το σώμα γίνεται ανθεκτικό στην ινσουλίνη ή δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη.

Μερικές προφυλάξεις σχετικά με τα συμπεράσματα

Ο Δρ Μίτσελ Λάζαρ, γιατρός στο Πανεπιστήμιο του Penn Health System στην Πενσυλβάνια, προειδοποίησε ότι η νέα μελέτη απέτυχε να αποδείξει μια συγκεκριμένη σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ της ώρας της ημέρας που ασκεί ένα άτομο με διαβήτη τύπου 2 και της μείωσης της γλυκόζης ή του αίματος. ζάχαρη, επίπεδα. «Είναι πρόωρο για τους γιατρούς να το πάνε αυτό στην τράπεζα και να συνταγογραφήσουν απογευματινή άσκηση, επειδή ενώ η μελέτη δείχνει κάποια συσχέτιση, δεν καταδεικνύει αιτία και αποτέλεσμα ούτε λαμβάνει υπόψη άλλους συγχυτικούς παράγοντες», είπε.

Άλλες μελέτες έχουν αποδείξει τη σχέση μεταξύ της άσκησης των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 και των κινδύνων για την υγεία. Μια μελέτη του 2021, για παράδειγμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρωινή προπόνηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε άνδρες με διαβήτη τύπου 2.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον διαβήτη τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται λόγω προβλημάτων με τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί ή παράγει ινσουλίνη. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν συχνουρία, αυξημένη δίψα και θολή όραση. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί μετά την ηλικία των 45 ετών. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 37 εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαβήτη, κυρίως τύπου 2.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει την κίνηση της γλυκόζης του αίματος, ή του σακχάρου, στα κύτταρα, τα οποία τη χρησιμοποιούν ως ενέργεια. Όταν η ζάχαρη δεν μπορεί να εισέλθει στα κύτταρα, συγκεντρώνεται πάρα πολλή γλυκόζη στο αίμα και το σώμα δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για ενέργεια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση που μοιάζει με γρίπη, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια, τα χέρια, τα πόδια και τα πόδια λόγω της κυκλοφορίας και της βλάβης των νεύρων.

Εάν το σάκχαρο στο αίμα αυξηθεί ή πέσει πολύ, μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε ιατρικά επείγοντα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων των επιληπτικών κρίσεων και της απώλειας συνείδησης. Η διατήρηση της γλυκόζης του αίματος εντός των επιπέδων-στόχων μπορεί να αποτρέψει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, νευρική βλάβη, οφθαλμική βλάβη και απώλεια όρασης και νεφρική νόσο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

1 στους 3 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 με καρδιαγγειακή νόσο

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για άσκηση για άτομα με διαβήτη;

Συμβουλές για πιο έγκυρη διαχείριση του διαβήτη

Όσο πιο νέος εμφανίσεις προδιαβήτη, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος άνοιας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Η έκθεση σε πλαστικοποιητές στην εγκυμοσύνη συνδέεται με χαμηλότερο IQ στα παιδιά

Πλαστικοποιητές IQ: Η νοημοσύνη ενός παιδιού μπορεί να επηρεαστεί τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ξεκινώντας από την ίδια την προγεννητική περίοδο.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πρωιμότερη έναρξη της εφηβείας τόσο στα κορίτσια όσο και στα αγόρια με διαβήτη, σύμφωνα με Γερμανική έρευνα μεγάλης κλίμακας

"Είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την κοινωνία όσο και για τους παιδίατρους να αναγνωρίσουν αυτή την τάση και, αν χρειαστεί, ίσως χρειαστεί να επανεκτιμήσουμε και να προσαρμόσουμε ανάλογα τις κλινικές μας προσεγγίσεις για την εξέταση της πρόωρης εφηβείας", δήλωσε ο Dr. Reschke.