Διατροφή

Φοινικέλαιο: Όλη η αλήθεια για την υγεία μας

Φοινικέλαιο: Όλη η αλήθεια για την υγεία μας

Είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση σε μία ισορροπημένη διατροφή, τόσο σε ενήλικες όσο και στα παιδιά, προκειμένου να μειώσουμε τη συνολική κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή.

Το φοινικέλαιο αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και ευρέως παραγόμενα έλαια που καταναλώνονται από τον άνθρωπο. Συγκριτικά, με τα άλλα γνωστά φυτικά έλαια, το φοινικέλαιο περιέχει περίπου 50% κορεσμένα λιπαρά, σε αντίθεση με το γνωστό μας ελαιόλαδο που περιέχει πολύ μικρή περιεκτικότητα (περίπου 13%). Αυτός είναι και ένας από τους σημαντικότερους λόγους που τα τελευταία χρόνια, οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν αφαιρέσει πλήρως το φοινικέλαιο από τα προϊόντα τους, όπως για παράδειγμα συγκεκριμένα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης και μπάρες δημητριακών, με στόχο τη συνολικότερη μείωση των λιπαρών.

 

Φοινικέλαιο: Ποιες είναι οι ιδιότητές του;

Η χρήση του φοινικέλαιου είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, και χρησιμοποιείται ως ένα φυτικό έλαιο στην επεξεργασία και παραγωγή τροφίμων. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα είναι τα δεδομένα για το ρόλο των τρανς λιπαρών στη διατροφή μας, καθώς έχουν φανεί ότι σχετίζονται άμεσα με την αύξηση της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και ταυτόχρονα, με τη μείωση της «καλής» HDL χοληστερόλης. Οι βιομηχανίες τροφίμων συνεχώς ανακαλύπτουν νέους τρόπους μείωσης τέτοιων συστατικών στα τρόφιμά τους. Το φοινικέλαιο αποτέλεσε έναν από αυτούς τους τρόπους μείωσης, καθώς έχει την ιδιότητα να έχει ημι-στερεή μορφή σε σχέση με τα υπόλοιπα έλαια και να είναι περισσότερο σταθερό στα θρεπτικά του συστατικά σε σχέση με τα υπόλοιπα μαγειρικά έλαια.

Ποιες οι επιπτώσεις του φοινικέλαιου στην υγεία;

Το φοινικέλαιο έχει αποκτήσει την κακή φήμη σχετικά με τη θρεπτική του αξία, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, όπως αναφέρω και παραπάνω. Τα κορεσμένα λιπαρά είναι συνδεδεμένα με τις καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς έχουν φανεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής»-LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.  Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα τα οποία να αποδεικνύουν τον άμεσο αρνητικό ρόλο που μπορεί να έχει το φοινικέλαιο στη διατροφή.

Φοινικέλαιο και παιδικές τροφές

Σχετικά με την παιδική διατροφή, δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή επιστημονικά δεδομένα τα οποία να αποδεικνύουν τον αρνητικό ρόλο που μπορεί να έχει το φοινικέλαιο στην υγεία των παιδιών, ως τρόφιμο. Πιθανόν σε παιδιά, τα οποία έχουν αυξημένο βάρος κι ένα δυσλιπιδαιμικό προφίλ, να μην αποτελεί από τις πρώτες λύσεις, λόγω των κορεσμένων λιπαρών που περιέχουν. Σε αυτές, ωστόσο, τις περιπτώσεις είναι σημαντική η συμβουλή του διατροφολόγου για να βελτιωθούν τόσο οι τιμές των λιπιδίων, όσο και το αυξημένο βάρος του παιδιού, μέσα από υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες σε όλα τα επίπεδα.

Συμπερασματικά

Αυτό που εν τέλει προκύπτει είναι το εξής: τα κορεσμένα λιπαρά του φοινικελαίου είναι αυτά που έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία μας. Κορεσμένα λιπαρά όμως μπορούμε να προσλάβουμε και από άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, και όχι μόνο από το φοινικέλαιο. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση σε μία ισορροπημένη διατροφή, τόσο σε ενήλικες όσο και στα παιδιά, προκειμένου να μειώσουμε τη συνολική κατανάλωση των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή. Συνεχίστε να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες των προϊόντων που επιλέγετε, προκειμένου να γνωρίζετε την περιεκτικότητα των τροφίμων σε κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, αναζητήστε να δείτε στα συστατικά των προϊόντων αν χρησιμοποιείται το φοινικέλαιο ή έχει αφαιρεθεί, καθώς, συνήθως, δεν αναγράφεται εμφανώς στη συσκευασία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασιλικός: Φυσικός θησαυρός απέναντι στις στομαχικές διαταραχές

Κρόκος Κοζάνης: Ποια τα οφέλη του όμορφου αυτού φυτού για τον άνθρωπο;

Πώς μπορεί να ξεκινήσει η παχυσαρκία;

Το σούσι κάνει καλό στην υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να μαγειρέψετε νόστιμα με ελιές;

Αυτή η μεγάλη ελιά από την Ισπανία, είναι γνωστή ως «ισπανική βασίλισσα». Είναι μια κοκκινωπή ελιά που αποκτά μαύρο-μπλε χρώμα μετά την επεξεργασία της. Είναι μια επιτραπέζια ελιά, με πλούσια σύσταση και σαρκώδη γεύση.

Ποια διατροφή μειώνει το ροχαλητό;

Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει όταν κάποιος ροχαλίζει και διακόπτεται η αναπνοή του την ώρα που κοιμάται.