Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Κρόκος Κοζάνης: Ποια τα οφέλη του όμορφου αυτού φυτού για τον άνθρωπο;

Κρόκος Κοζάνης: Ποια τα οφέλη του όμορφου αυτού φυτού για τον άνθρωπο;

Κρόκος Κοζάνης: Βρίσκεται στην αγορά είτε σε μορφή σκόνης είτε σε μορφή νηματιδίων. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας προσδίδοντας στο φαγητό σας έντονο χρώμα και μια ευχάριστη πικάντικη γεύση.

Το φυτό Crocus Sativus είναι γνωστό στην Ελλάδα από την εποχή του Μινωικού πολιτισμού, και στην Κρήτη καλλιεργούσαν και χρησιμοποιούσαν το μπαχαρικό αυτό συστηματικά. Στην αρχαία Ελλάδα το καλλιεργούσαν μάλιστα σε ειδικά διαμορφωμένα “ζαφοροκήπια”, κυρίως για τα χρυσόχρωμα, ή κατακόκκινα παχιά και πικάντικα στίγματα του ύπερου, τα οποία χρησιμοποιούσαν καθημερινά στην κουζίνα τους.

Ποια οφέλη έχει στον άνθρωπο;

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και της σύγχρονης ιατρικής για τον κρόκο. Η σχετική έρευνα είναι συνεχής και πολύπλευρη. Η συστηματική χρήση της ζαφοράς (με τη γλυκιά αλλά και καυτερή γεύση), έχει πολλά οφέλη στον άνθρωπο:

  • Ηρεμιστικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, επηρεάζοντας τη δραστηριότητα της σεροτονίνης του εγκεφάλου
  • Βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας και ιδιαίτερα της μνήμης (στην Ιαπωνία κυκλοφορεί ήδη επίσημα σχετικό σκεύασμα)
  • Ενίσχυση της διαδικασίας της πέψης, όπου αποτοξινώνει το ήπαρ και τον σπλήνα
  • Μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα
  • Αντιθρομβωτική δράση
  • Ρύθμιση των διαταραχών της περιόδου στις γυναίκες
  • βοηθά σε κρίσεις άσθματος, στη ναυτία, αντιπυρετικό, παυσίπονο, υπνωτικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό και δυναμωτικό
  • Αντιοξειδωτική/ αντικαρκινική δράση, εξαιτίας της βιταμίνης Α και τα ρετινοειδή παράγωγα της, εάν χρησιμοποιείται σε μεγάλες δόσεις είναι τοξική

Επίδράση στο λιπιδαιμικό προφίλ

Με βάση τα αποτελέσματα μελέτης, η κροκίνη φαίνεται να μειώνει την απορρόφηση του λίπους της τροφής καθώς και τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα, αναστέλλοντας της δράση της παγκρεατικής λιπάσης,  η οποία συμμετέχει στη διάσπαση και απορρόφηση του διαιτητικού λίπους.

Επίδραση στο σωματικό βάρος

Σε μια μελέτη, εξετάστηκαν τα αποτελέσματα της συμπλήρωσης του  σαφράν (176,5 mg / d) στην απώλεια βάρους. Διαπιστώθηκε ότι οι υγιείς, ελαφρώς υπέρβαρες γυναίκες που προσλάμβαναν σαφράν για οκτώ εβδομάδες έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος και μείωσαν την πρόσληψη  σνακ. . Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κρόκος προκαλεί κορεσμό που συμβάλλει στη μείωση του σνακ και στην αύξηση της απώλειας βάρους.

Επίδραση στην ψυχική υγεία

Το σαφράν μπορεί επίσης να δράσει κατά τρόπο παρόμοιο με τα  αντικαταθλιπτικά για να βελτιώσει τη διάθεση. Συγκεκριμένα μπορεί να ρυθμίζει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, διατηρώντας τα επίπεδά της υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πώς μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή μας; 

Ο κρόκος βρίσκεται στην αγορά είτε σε μορφή σκόνης είτε σε μορφή νηματιδίων. Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική σας προσδίδοντας στο φαγητό σας έντονο χρώμα και μια ευχάριστη πικάντικη γεύση, χάρη στο πλούσιο άρωμα και στο έντονο πορτοκαλί του χρώμα. θα πρέπει να αποφύγετε τις υπερβολές, μιας και η αυξημένη δοσολογία θα πικρίσει το φαγητό σας. Εάν αποφασίσετε να προσθέσετε τον Κρόκο σε μορφή σκόνης, φροντίστε να διαλύσετε μία μικρή ποσότητα αρχικά σε νερό.

Από την άλλη εάν αποφασίσετε να τον προσθέσετε στη μορφή νηματιδίων, αφήστε τα πρώτα να μουλιάσουν σε λίγο νερό πριν το μαγείρεμα και έπειτα προσθέστε τα στο φαγητό σας είτε μαζί με το νερό τους είτε μόνο το νερό που θα έχει αρωματιστεί με τα συστατικά του. Ο κρόκος  μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ασφαλές μη τοξικό εκχύλισμα, ωστόσο απαιτούνται μακροπρόθεσμες και μεγάλης κλίμακας έρευνες για να διασαφηνιστεί η επίδραση του σαφράν και των συστατικών του στην ανθρώπινη υγεία.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το παστίτσιο ως ένα ελληνικό μαγειρικό αριστούργημα

Δημιουργήστε τη δική σας bolognese με σπαγγέτι

Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του λαδιού μουστάρδας

Πώς οι καραμέλες μπορούν να ωφελήσουν την υγεία;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Στήθος κοτόπουλου: Σύμμαχος κατά της κατάθλιψης;

Στήθος κοτόπουλου: Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στήθη κοτόπουλου από μόνα τους δεν είναι θεραπεία για την κατάθλιψη. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο διατροφικό εργαλείο ως μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων.

Ποιες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων, ζάχαρης και καπνιστών ή τηγανητών τροφίμων, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και να κάνετε σημαντικά βήματα προς μια πιο υγιεινή ζωή.

Πώς να τρώτε υγιεινά όταν έχετε λύκο;

Η κατανάλωση ποικιλίας υγιεινών τροφών μπορεί να δώσει στο σώμα σας τη διατροφή που χρειάζεται για να διαχειριστεί τα συμπτώματα λύκου.

Κυριακάτικο πρωινό: Ιδέες για μια απολαυστική συνήθεια

Κυριακάτικο πρωινό: Δεν αφορά μόνο το φαγητό αλλά και την εμπειρία. Είναι η στιγμή να χαλαρώσετε, να αφεθείτε και να συνδεθείτε με αγαπημένα πρόσωπα, καθιστώντας την μια ιδιαίτερη παράδοση που πολλοί περιμένουν με ανυπομονησία κάθε εβδομάδα.

Καρπούζι: Όπλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου

Καρπούζι: Ενώ η διατροφή από μόνη της δεν εγγυάται την πρόληψη του καρκίνου, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως το καρπούζι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.

Close Icon