Διατροφή

Γαρύφαλλο: Το μπαχαρικό που ωφελεί την υγεία

Γαρύφαλλο: Το μπαχαρικό που ωφελεί την υγεία

Γαρύφαλλο: Το μπαχαρικό που οφείλουμε να εισάγουμε στη διατροφή μας, είτε καταναλώνοντας το σαν καρπό είτε σαν εκχύλισμα. Οι λόγοι που το γαρύφαλλο ωφελεί τη ζωή.

Τα γαρύφαλλα ή μοσχοκάρφια είναι τα μπουμπούκια ανθών του δέντρου, ενός αειθαλούς, γνωστού και ως Syzygium aromaticum. Αυτό το μπαχαρικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα φαγητά κατσαρόλας και να προσθέσει γεύση στα ζεστά ροφήματα. Ωστόσο, έχει και ιδιότητες ωφέλιμες για την υγεία που είναι γνωστές εδώ και αιώνες.

Ποιοι οι λόγοι να συμπεριλάβουμε το γαρύφαλλο στη διατροφή μας

  1. Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα

Μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι το γαρύφαλλο μετριάζει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα σε διαβητικούς ποντικούς. Από την άλλη, σε μια μικρή επιστημονική μελέτη, αναδείχθηκε πως 1-3 γραμμάρια γαρύφαλλο την ημέρα για 30 ημέρες ήταν αρκετό για να βοηθήσει τους διαβητικούς ασθενείς να διαχειριστούν καλύτερα την αυξημένη γλυκόζη, τα τριγλυκερίδια και την LDL χοληστερόλη. Παράλληλα, παρατηρήθηκε πως υγιείς ενήλικες που λάμβαναν συμπληρώματα με εκχύλισμα γαρυφάλλου διατήρησαν την ισορροπία στα επίπεδα γλυκόζης.

 

  1. Ανακουφίζει προσωρινά τον πονόδοντο

Το γαρύφαλλο περιέχει ευγενόλη και μπορεί να λειτουργήσει ως αναλγητικό. Έτσι, ήδη από τον 13ο αιώνα, το γαρύφαλλο χρησιμοποιείται για τον πονόλαιμο. Μέσω μιας μελέτης φάνηκε ότι οι ασθενείς που χρησιμοποιούσαν οδοντόπαστα με βάση την ευγενόλη μετά από μια οδοντιατρική εργασία βίωναν λιγότερο πόνο, φλεγμονή και μόλυνση από τους ασθενείς που χρησιμοποιούσαν είτε τα κλασικά παυσίπονα ή τίποτα. Όταν λοιπόν, έχετε πονόδοντο, μπορείτε να ρίξετε μερικές σταγόνες διαλυμένου ελαίου από γαρύφαλλο σε λίγο βαμβάκι και να το τοποθετήσετε ελαφρά στην περιοχή του πόνου. Επιπλέον, έχει βρεθεί πως το γαρύφαλλο βοηθά στη μείωση της οδοντικής πλάκας και της ουλίτιδας.

  1. Μπορεί να μειώσει τα έλκη στομάχου

Τα έλκη στομάχου είναι επώδυνες πληγές που σχηματίζονται στην επένδυση του στομάχου, του δωδεκαδακτύλου ή του οισοφάγου. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα γαρύφαλλα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία των ελκών του στομάχου. Σε ζωική μελέτη, το αιθέριο έλαιο από γαρύφαλλο φαίνεται να αυξάνει την παραγωγή γαστρικής βλέννας. Η γαστρική βλέννα λειτουργεί ως φραγμός και βοηθά στην πρόληψη της διάβρωσης της στοματικής κοιλότητας από πεπτικά οξέα.

Συνεπώς, το γαρύφαλλο είναι ένα θαυματουργό μπαχαρικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η κανέλα μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος

Όταν το πιπέρι και το μέλι λύνουν προβλήματα

Τα οφέλη της κατανάλωσης οσπρίων στα καρδιαγγειακά

Για να αξιολογήσουν τις επιδράσεις των οσπρίων, οι ερευνητές ανέλυσαν 73 έρευνες με διάρκεια ενός χρόνου ή και περισσότερο, οι οποίες εξέταζαν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση οσπρίων και στο θάνατο λόγω καρδιομεταβολικών νόσων, διαβήτη, υπέρτασης και παχυσαρκίας.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Τροφές που ανακουφίζουν από τον πόνο

Επανεξέτασαν προϋπάρχουσες έρευνες από διάφορα εργαστηριακά πειράματα υπό διαφορετικές συνθήκες και κατέληξαν σε 33 τροφές που αποδεδειγμένα μειώνουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Με ποιες τροφές μπορούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας έναντι του κορωνοϊού

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες αλλά και γιατροσόφια που χάνονται στον χρόνο. Συμβουλές που λένε πως μπορούμε να διώξουμε μακριά τον κορωνοϊό και «συνταγές» που μπορεί αντί να μας σώσουν... να μας βλάψουν. Τι απαντούν όμως οι ειδικοί; Υπάρχουν μυστικά που μπορούν όντως να εξουδετερώσουν τον ιό ή έστω να τον κρατήσουν σε απόσταση;

Δείτε ροφήματα και ποτά που προστατεύουν από την άνοια

Ρόφημα Άνοια: Ο κίνδυνος ανάπτυξης άνοιας αυξάνεται με τη γήρανση και η νόσος είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες. Εκτιμάται ότι 2% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 έχει άνοια, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους άνω των 85 ετών. Οι αιτίες της νόσου Aλτσχάιμερ, που είναι η συχνότερη […]

Τι κρύβουν τα ξεροψημένα φαγητά εκτός από την τραγανότητα τους

Ακρυλαμίδιο: Τι είναι και γιατί είναι επικύνδινο.  Τοστ, πατάτες τηγανιτές, ψητά μπισκότα … αυτά τα τρόφιμα που αγαπάμε τόσο πολύ για τη γεύση και τη μυρωδιά τους κρύβουν στην πραγματικότητα μια πολύ τοξική ουσία, το ακρυλαμίδιο.  Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που εμφανίζεται φυσικά όταν μαγειρεύετε τρόφιμα που περιέχουν άμυλο σε υψηλές θερμοκρασίες. Το […]

Κολοκυθόσουπα ... Μία από τις πιο εύκολες συνταγές με υλικά που συμβάλλουν στην γονιμότητα

Τροφές γονιμότητας: Συνταγές με υλικά που ευνοούν την γονιμότητα. Η κολοκύθα είναι μια από τις τροφές που βοηθούν στην αύξηση της γονιμότητας, είναι καλή στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και την κατακράτηση υγρών, κατά τους μήνες της εγκυμοσύνης. Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνες το καθιστούν το βασικό φαγητό στη διατροφή σας που βοηθά […]

Πρωτεϊνούχες τροφές που χορταίνουν και μειώνουν το βάρος

Τυπικά, οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν. Επομένως, η αύξηση της κατανάλωσής τους αυξάνει τον κορεσμό και γι’ αυτό βοηθά στην απώλεια βάρους. Επίσης, καταναλώνοντας λιγότερους υδατάνθρακες, το σώμα μας μαθαίνει να καίει περισσότερο λίπος ως καύσιμο.