Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Διατροφή: Πως συνδέεται το έντερο με τον εγκέφαλο

Διατροφή: Πως συνδέεται το έντερο με τον εγκέφαλο

Διατροφή:Για μια εβδομάδα, κατέγραφα κάθε διαφορετικό είδος φυτικής τροφής που τρώγαμε, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ ή πόσο λίγο. Για παράδειγμα, η σαλάτα μας ένα βράδυ είχε λάχανο, καρότα, σταφίδες και ηλιόσπορους. Αυτό είναι πέντε! Την επόμενη μέρα είχαμε βατόμουρα και μπανάνες στο πλιγούρι βρώμης μας, άλλα τρία. Το σέλινο, το κρεμμύδι, τα φασόλια, το καλαμπόκι, οι ντομάτες και το σκόρδο στο στιφάδο μου την επόμενη μέρα πρόσθεσαν άλλα έξι στη λίστα μας. Ήταν κάπως διασκεδαστικό ... και όχι ακατόρθωτο.


Αν πιστεύατε ποτέ ότι ο μοναδικός ρόλος του πεπτικού σας συστήματος είναι να διασπά την τροφή, ξανασκεφτείτε το. Σύμφωνα με τον ερευνητή του μικροβιώματος Christopher Lowry, “ό,τι συμβαίνει στο έντερο επηρεάζει άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου“. Και ένα μεγάλο μέρος αυτής της δραστηριότητας σχετίζεται με τα τρισεκατομμύρια καλά και κακά βακτήρια -που συλλογικά ονομάζονται “μικροβίωμα”- που κατοικούν στον γαστρεντερικό μας σωλήνα. Ο Lowry, ο οποίος διεξάγει επί του παρόντος έρευνα στο Τμήμα Ολοκληρωμένης Φυσιολογίας και στο Κέντρο Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Μπόλντερ σχετικά με τη σχέση μεταξύ των διαταραχών που σχετίζονται με το στρες και των βακτηρίων που ζουν στο έντερό μας, ήταν ο κύριος ομιλητής σε ένα ολοήμερο εργαστήριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο για το Εγκεφαλικό Δυναμικό στο Σαγιέν του Γουαϊόμινγκ, με τίτλο “Κατανοώντας τον εγκέφαλο του εντέρου”. “Οι Αμερικανοί στερούνται μικροβίων”, δήλωσε ο Lowry. “Τα μικρόβια του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές έντερο και έναν υγιή εγκέφαλο”, και μια ποικιλία καλών μικροβίων φαίνεται να είναι η πιο ευεργετική.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε τύπος μικροβίου έχει ξεχωριστή επίδραση στο σώμα. Ορισμένα παράγουν φυσικά αντιβιοτικά για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, για παράδειγμα. Άλλα ενισχύουν την ικανότητα του σώματός μας να αντλεί ενέργεια από την τροφή. Άλλοι πάλι παράγουν χημικές ουσίες που μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν τη διάθεσή μας και να ηρεμήσουν το στρες. Όταν η ισορροπία αυτών των καλών μικροβίων διαταράσσεται, ανοίγουμε τον εαυτό μας σε όχι και τόσο καλές συνθήκες. Πώς μπορούμε λοιπόν να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερό μας; Να περνάμε περισσότερο χρόνο στη φύση, πρότεινε ο Lowry. Εκεί συναντάμε μια μεγάλη ποικιλία από υγιή μικρόβια. Και, καταναλώνουμε μια ποικιλία τροφών που τρέφουν τα καλά βακτήρια. Στην κορυφή της λίστας; Φυτά. Τα μικρόβια που προάγουν την υγεία ευδοκιμούν στις ίνες που βρίσκονται στα τρόφιμα που βγαίνουν από το έδαφος. “Κάθε φυτό έχει το δικό του μικροβίωμα”, εξήγησε ο Lowry. Και σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Αμερικανικού Προγράμματος Εντέρου (American Gut Project) της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα δημοσιευμένης μελέτης του ανθρώπινου μικροβιώματος, οι άνθρωποι που έτρωγαν τουλάχιστον 30 διαφορετικά είδη φυτικών τροφών την εβδομάδα είχαν πιο ποικίλα βακτήρια στο έντερό τους από εκείνους που έτρωγαν 10 ή λιγότερα. Ο σύζυγός μου και εγώ δεν είμαστε χορτοφάγοι, αλλά καταναλώνουμε το μερίδιο που μας αναλογεί σε φρούτα, λαχανικά, φασόλια και δημητριακά. Πόσο δύσκολο θα ήταν να τρώτε 30 ποικιλίες αυτών των τροφών κάθε εβδομάδα; Δεχτήκαμε την πρόκληση.

Για μια εβδομάδα, κατέγραφα κάθε διαφορετικό είδος φυτικής τροφής που τρώγαμε, ανεξάρτητα από το πόσο πολύ ή πόσο λίγο. Για παράδειγμα, η σαλάτα μας ένα βράδυ είχε λάχανο, καρότα, σταφίδες και ηλιόσπορους. Αυτό είναι πέντε! Την επόμενη μέρα είχαμε βατόμουρα και μπανάνες στο πλιγούρι βρώμης μας, άλλα τρία. Το σέλινο, το κρεμμύδι, τα φασόλια, το καλαμπόκι, οι ντομάτες και το σκόρδο στο στιφάδο μου την επόμενη μέρα πρόσθεσαν άλλα έξι στη λίστα μας. Ήταν κάπως διασκεδαστικό … και όχι ακατόρθωτο. Βρήκα τον εαυτό μου να ψάχνει για ελιές για να τις ρίξω στην αυγοσαλάτα. Και κάθε είδος ξηρού καρπού που έτρωγα για σνακ συνέβαλε σε μια ευρύτερη ποικιλομορφία του μικροβιώματός μου. Το θέμα, σύμφωνα με αυτόν και άλλους ερευνητές, είναι ότι το σώμα μας ευδοκιμεί στην ποικιλία. Και όταν πρόκειται για υγιεινές διατροφικές επιλογές, αυτό μπορεί να είναι ένα κρίσιμο κλειδί για την υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

4 φυσικοί τρόποι για να ανακουφίσετε το στομάχι σας

Προσδιορισμός των φλεγμονωδών κυττάρων πίσω από τον χημειοεγκέφαλο

Τα αλληλένδετα συμπτώματα και οι επιπτώσεις του αλκοολισμού

Προσδιορισμός των φλεγμονωδών κυττάρων πίσω από τον εγκέφαλο της χημειοθεραπείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon