Αυτοφροντίδα

Υγεία πεπτικού: 4 φυσικοί τρόποι για να ανακουφίσετε το στομάχι σας

Υγεία πεπτικού: 4 φυσικοί τρόποι για να ανακουφίσετε το στομάχι σας

Υγεία πεπτικού: Ο εγκέφαλος και το έντερό σας συνδέονται με έναν τρόπο που ίσως δεν έχετε συνειδητοποιήσει και αυτός είναι ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου.

Αν έχετε ποτέ πόνο στο στομάχι πριν από ένα μεγάλο ραντεβού ή μια σημαντική μέρα στη δουλειά, δεν είστε μόνοι. Το άγχος που νιώθετε μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του στομάχου σας, επειδή ολόκληρο το σώμα σας συνεργάζεται με τρόπους που πιθανώς δεν είχατε ποτέ σκεφτεί. Παρακάτω, θα συζητήσουμε τη σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου και πώς μπορείτε να φροντίσετε αυτό το νευρικό στομάχι όταν αρχίσει να σας ενοχλεί.

Ποια είναι η σύνδεση εγκεφάλου-εντέρου;

Ο εγκέφαλος και το έντερό σας συνδέονται με έναν τρόπο που ίσως δεν έχετε συνειδητοποιήσει — είναι ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι όταν ο εγκέφαλός σας βιώνει κάτι σαν άγχος, μπορεί να ταξιδέψει στο στομάχι και το έντερο σας και να προκαλέσει δυσφορία. Ομοίως, ο πόνος στο στομάχι μπορεί να πει στον εγκέφαλό σας για την αναταραχή, η οποία μπορεί να προκαλέσει στρες ή άγχος, σύμφωνα με το Harvard Health. Το πνευμονογαστρικό νεύρο σας είναι μια από τις κεντρικές συνδέσεις μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου σας. Αυτό το σύνολο νεύρων ελέγχει την πέψη, μεταξύ άλλων.

Όταν έχετε βλάβη στο πνευμονογαστρικό νεύρο σας, μπορεί να αντιμετωπίσετε πεπτικά προβλήματα, όπως η γαστροπάρεση, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Αυτή είναι μια κατάσταση όπου δεν χωνεύετε σωστά τα τρόφιμα. Το νευρικό και το πεπτικό σας σύστημα είναι εγγενώς συνδεδεμένα, πράγμα που σημαίνει ότι ένα πρόβλημα με το ένα μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα με το άλλο. Όταν πρόκειται για άγχος, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει στον εγκέφαλό σας, το οποίο μεταφράζεται σε προβλήματα με το στομάχι σας. Συνήθη συμπτώματα νευρικού στομάχου:

  • Στομαχικές διαταραχές που καταλήγουν σε εμετό ή διάρροια.
  • Κράμπες στο στομάχι.
  • Δυσπεψία.
  • Δυσκοιλιότητα.
  • Απώλεια όρεξης.
  • Επώδυνα αέρια.

Συμβουλές για να απαλύνετε το ανήσυχο στομάχι σας

Το να έχετε ένα ανήσυχο στομάχι είναι σύνηθες φαινόμενο και μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα για να απαλύνετε τα συμπτώματά σας. Δοκιμάστε οποιοδήποτε από τα παρακάτω την επόμενη φορά που θα έχετε στομαχικές διαταραχές.

Προσέχετε τι τρώτε και πίνετε

Είναι λογικό μόνο ότι αυτό που τρώτε και πίνετε μπορεί να επηρεάσει το στομάχι σας. Αλλά πέρα από το να σκεφτείτε ποιες τροφές συνήθως σας προκαλούν πόνο στο στομάχι, θα πρέπει επίσης να σκεφτείτε τι μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό σας. Για παράδειγμα, ενώ συχνά είναι χρήσιμη αν είστε κουρασμένοι, η καφεΐνη μπορεί να κάνει το μυαλό σας να τρέχει και πιθανώς να προκαλέσει κάποιο άγχος. Αυτό το άγχος μπορεί να μεταφραστεί σε στομαχικές διαταραχές. Ορισμένες τροφές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους που μπορεί να αντιμετωπίζετε, όπως η μαύρη σοκολάτα ή ο κουρκουμάς. Το τσάι χαμομηλιού είναι επίσης συχνά ένας πόρος για τη μείωση του στρες.

Χρησιμοποιήστε φυτικές θεραπείες

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το χαμομήλι μπορεί να μειώσει το στρες, αλλά το τζίντζερ είναι μια άλλη δημοφιλής φυσική θεραπεία. Υπάρχει ένας λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι πίνουν μπύρα τζίντζερ στα αεροπλάνα — μπορεί να βοηθήσει να τακτοποιήσει μια νευρική κοιλιά! Μπορείτε να πάρετε το τζίντζερ σας από μπύρα τζίντζερ, τσάι τζίντζερ, καραμέλες τζίντζερ ή απλά τζίντζερ. Αυτή η ρίζα είναι εξαιρετική για το πεπτικό σας σύστημα επειδή το διατηρεί να λειτουργεί αποτελεσματικά, σύμφωνα με τον Johns Hopkins. Το άρωμα μέντας και το τσάι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των στομαχικών διαταραχών.

Δοκιμάστε τη βαθιά αναπνοή

Η βαθιά αναπνοή μπορεί να σας βοηθήσει με δύο διαφορετικούς τρόπους. Η εξάσκηση της βαθιάς αναπνοής μπορεί να ανακουφίσει από το στομάχι και να ηρεμήσει το άγχος. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν Υγείας, η βαθιά αναπνοή μπορεί να βοηθήσει σε στομαχικές διαταραχές επειδή ενεργοποιεί το διάφραγμα και κάνει στα όργανά σας ένα ελαφρύ μασάζ για να τα ανακουφίσει. Όσο για το άγχος σας, οι βαθιές αναπνοές ενεργοποιούν το παρασυμπαθητικό νευρικό σας σύστημα, το οποίο ενεργοποιεί το νευρικό και το πεπτικό σας σύστημα να βρουν ισορροπία, σύμφωνα με το Dignity Health. Εάν αντιμετωπίζετε νευρικό στομάχι ή άγχος, σταματήστε αυτό που κάνετε και πάρτε μερικές μεγάλες βαθιές αναπνοές μέσα και έξω. Επαναλάβετε μέχρι να αρχίσετε να αισθάνεστε κάποια ανακούφιση.

Εργαστείτε για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου σας

Ξεκινώντας από την πηγή μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων του στομάχου σας. Η βελτίωση της υγείας του εντέρου μπορεί να μειώσει το άγχος που σας προκαλεί το νευρικό στομάχι σας. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε αυτό είναι να τρώτε τις σωστές τροφές. Προσπαθήστε να ακολουθείτε μια καλά ισορροπημένη διατροφή — αν και οι λιχουδιές είναι καλές με μέτρο! — είναι γεμάτο φυτικές ίνες. Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medical, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες θα κρατήσει το πεπτικό σας σύστημα σε κίνηση όπως χρειάζεται. Θέλετε επίσης να βεβαιωθείτε ότι το στομάχι σας είναι γεμάτο καλά βακτήρια. Μπορείτε να το πάρετε από τροφές όπως το γιαούρτι και το κεφίρ. Μια ρουτίνα άσκησης και η καλή υγιεινή του ύπνου μπορούν επίσης να βοηθήσουν να κρατήσετε το έντερο σας υπό έλεγχο.

Ασκηθείτε τακτικά

Η άσκηση είναι καλή για εσάς. Είναι καλό για την ψυχική σας υγεία γιατί σας επιτρέπει να διοχετεύσετε το άγχος σας και να χαλαρώσετε. Επιπλέον, ο ιδρώτας καίει θερμίδες και γυμνάζει τους μύες σας. Αλλά η έρευνα έχει βρει επίσης ότι η άσκηση μπορεί να επηρεάσει θετικά το μικροβίωμα του εντέρου σας. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση βελτιώνει τη μικροχλωρίδα στο στομάχι (γνωστή και ως όλα τα βακτήρια) και μπορεί να βοηθήσει τη σύνδεση εγκεφάλου-εντέρου διατηρώντας το νευρικό και το πεπτικό σας σύστημα σε λειτουργία και ανέπαφο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξελίξεις στην ενδοσκοπική αντιμετώπιση παθήσεων του πεπτικού

Ευεργετικά βακτήρια στο βρεφικό έντερο χρησιμοποιούν το άζωτο από το μητρικό γάλα για να υποστηρίξουν την υγεία του μωρού

5 προειδοποιητικά σημάδια ότι το σώμα σας είναι γεμάτο τοξίνες

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα στοματικά έλκη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε πρέπει να ασκείστε; Πριν ή μετά το φαγητό;

Προπόνηση: Το φαγητό πριν από την προπόνηση μπορεί να προσφέρει ενέργεια και να ενισχύσει την απόδοση, ενώ η άσκηση μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα