Διατροφή

Διατροφή και υγεία: Καλύτερη διατροφή, καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία

Διατροφή και υγεία: Καλύτερη διατροφή, καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία

Διατροφή και υγεία: Καλύτερη διατροφή, καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία. Είναι γνωστό πως ορισμένα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τους πόντους γύρω από την μέση, να αυξήσουν το βάρος μας. Γνωρίζουμε ωστόσο  ότι ορισμένες τροφές συμβάλλουν στην συρρίκνωση της διανοητικής μας ικανότητας; Ερευνητές μελετούν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν κάποια τρόφιμα στην εγκεφαλική  λειτουργία. Το ντοκιμαντέρ της DW προσπαθεί να απαντήσει σε πολλά από τα ερωτηματικά μας και κυρίως στο:

Είμαστε αυτό που τρώμε;

Ακόμα και πριν την γέννηση μας η τροφή που λαμβάνουμε καθορίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου μας. Σε μια μελέτη 23.000 εγκύων γυναικών, ανακαλύφθηκε ότι η προγεννητική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γλυκών, ζαχαρούχων τροφών είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερα περιστατικά άγχους, αντικοινωνικές συμπεριφορές και άλλα γνωστικά ζητήματα αργότερα στη ζωή του παιδιού. Οι διατροφικές ανεπάρκειες έχουν προκαλέσει παρόμοιες συνέπειες σε εργαστηριακά ποντίκια.

Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 με τη μορφή σπόρων, ξηρών καρπών, λιπαρών ψαριών και φυτικών ελαίων βελτιώνει τις ηλεκτρικές ιδιότητες των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Αλλά λίγοι καταναλωτές λαμβάνουν πραγματικά τα θρεπτικά οφέλη αυτών των τροφίμων στην καθημερινή τους διατροφή.

Ο βιομηχανικός κόσμος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μεταποιημένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποτελούνται από αστρονομικούς όγκους σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα τρόφιμα προκαλούν ενοχλητικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο, οι οποίες συχνά εκφράζονται με τη μορφή επιθετικότητας, αδιαθεσίας και διέγερσης. Σε μια μελέτη, τα χάμστερ σε μια αυστηρή δίαιτα με βάση το καλαμπόκι κατέφυγαν ακόμη και στον κανιβαλισμό.

Μπορεί η διατροφή να διαδραματίσει ρόλο στον περιορισμό της μάστιγας της κοινωνίας;

Η ταινία παρουσιάζει μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα διατροφής που μιλούν για τη δύναμη μιας σωστής διατροφής στη ρύθμιση της διάθεσής μας, του ελέγχου της ώθησης και της λήψης αποφάσεων. Τα συμπεράσματά τους υποστηρίζονται σε μια σειρά πειραματικών εργαστηριακών πειραμάτων.

Καλύτερη υγεία εγκεφάλου: Είμαστε αυτό που τρώμε παρουσιάζει μια εις βάθος εικόνα ενός αναπτυσσόμενου πεδίου έρευνας που συνεχίζει να αποκαλύπτει νέες δυνατότητες και συμπεράσματα. Στην πορεία, καταλαβαίνουμε τη σημασία της διατροφής και μαθαίνουμε πώς θα μπορούσαμε να επανεκπαιδεύσουμε το μυαλό μας για να αναζητήσουμε υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές που σαμποτάρουν τη λειτουργία των νεφρών

Όταν το junk food με τραβάει σαν μαγνήτης

Νέο συμπλήρωμα διατροφής για προστασία από την γρίπη

Εύκολοι τρόποι για να κάνεις διαλειμματική νηστεία

Διαλειμματική νηστεία: Η διαλειμματική νηστεία, ή αλλιώς intermittent fasting, αποτελεί την τελευταία διατροφική τάση, η οποία αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς ανά τον κόσμο. Έχει υποστηριχθεί ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους, βελτιώνει τη μεταβολική υγεία και πιθανολογείται ότι μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής.

Τα πλεονεκτήματα της κέτωσης για την υγεία

Η κετογονική δίαιτα είναι μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε λιπαρά, η οποία προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Στην πραγματικότητα πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η δίαιτα μπορεί να βοηθήσει τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.

Η βιταμίνη D είναι το μυστικό για καλή υγεία το χειμώνα

Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D τυπικά δεν αποτελεί βιταμίνη. Το σώμα μας δεν μπορεί να την παράξει από μόνο του, παρά μόνο μέσα από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, όπως είναι το λίπος των ψαριών, ο κρόκος του αυγού και τα ειδικά εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο ρόλος των ηλεκτρολυτών στη στήριξη των σωματικών λειτουργιών

Ο ρόλος των ηλεκτρολυτών στη στήριξη των σωματικών λειτουργιών καθιστά σημαντική την ισορροπία τους στον οργανισμό, είτε μέσω συμπληρωμάτων είτε μέσω μιας διατροφής πλούσιας σε τροφές φυτικής προέλευσης. Η ανισορροπία ηλεκτρολυτών συνήθως οφείλεται σε κακή διατροφή, διάρροιες, εμετούς ή υπερβολικό ιδρώτα.

Γαρίδες σαγανάκι -Νόστιμο και εύκολο πιάτο

Ρίχνετε τμηματικά (για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού) τις γαρίδες με τα κεφάλια τους, μαζί με τις σκελίδες του σκόρδου, κομμένες στη μέση και τις σοτάρετε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ (υπολογίστε 1'-2' από κάθε πλευρά).