Διατροφή

Διατροφή και υγεία: Καλύτερη διατροφή, καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία

Διατροφή και υγεία: Καλύτερη διατροφή, καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία

Διατροφή και υγεία: Καλύτερη διατροφή, καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία. Είναι γνωστό πως ορισμένα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τους πόντους γύρω από την μέση, να αυξήσουν το βάρος μας. Γνωρίζουμε ωστόσο  ότι ορισμένες τροφές συμβάλλουν στην συρρίκνωση της διανοητικής μας ικανότητας; Ερευνητές μελετούν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν κάποια τρόφιμα στην εγκεφαλική  λειτουργία. Το ντοκιμαντέρ της DW προσπαθεί να απαντήσει σε πολλά από τα ερωτηματικά μας και κυρίως στο:

Είμαστε αυτό που τρώμε;

Ακόμα και πριν την γέννηση μας η τροφή που λαμβάνουμε καθορίζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου μας. Σε μια μελέτη 23.000 εγκύων γυναικών, ανακαλύφθηκε ότι η προγεννητική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γλυκών, ζαχαρούχων τροφών είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερα περιστατικά άγχους, αντικοινωνικές συμπεριφορές και άλλα γνωστικά ζητήματα αργότερα στη ζωή του παιδιού. Οι διατροφικές ανεπάρκειες έχουν προκαλέσει παρόμοιες συνέπειες σε εργαστηριακά ποντίκια.

Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση ωμέγα-3 με τη μορφή σπόρων, ξηρών καρπών, λιπαρών ψαριών και φυτικών ελαίων βελτιώνει τις ηλεκτρικές ιδιότητες των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Αλλά λίγοι καταναλωτές λαμβάνουν πραγματικά τα θρεπτικά οφέλη αυτών των τροφίμων στην καθημερινή τους διατροφή.

Ο βιομηχανικός κόσμος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μεταποιημένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αποτελούνται από αστρονομικούς όγκους σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά τα τρόφιμα προκαλούν ενοχλητικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο, οι οποίες συχνά εκφράζονται με τη μορφή επιθετικότητας, αδιαθεσίας και διέγερσης. Σε μια μελέτη, τα χάμστερ σε μια αυστηρή δίαιτα με βάση το καλαμπόκι κατέφυγαν ακόμη και στον κανιβαλισμό.

Μπορεί η διατροφή να διαδραματίσει ρόλο στον περιορισμό της μάστιγας της κοινωνίας;

Η ταινία παρουσιάζει μια διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα διατροφής που μιλούν για τη δύναμη μιας σωστής διατροφής στη ρύθμιση της διάθεσής μας, του ελέγχου της ώθησης και της λήψης αποφάσεων. Τα συμπεράσματά τους υποστηρίζονται σε μια σειρά πειραματικών εργαστηριακών πειραμάτων.

Καλύτερη υγεία εγκεφάλου: Είμαστε αυτό που τρώμε παρουσιάζει μια εις βάθος εικόνα ενός αναπτυσσόμενου πεδίου έρευνας που συνεχίζει να αποκαλύπτει νέες δυνατότητες και συμπεράσματα. Στην πορεία, καταλαβαίνουμε τη σημασία της διατροφής και μαθαίνουμε πώς θα μπορούσαμε να επανεκπαιδεύσουμε το μυαλό μας για να αναζητήσουμε υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές που σαμποτάρουν τη λειτουργία των νεφρών

Πώς θα αποφύγετε τα junk food που σας τραβούν σαν μαγνήτης

Νέο συμπλήρωμα διατροφής για προστασία από την γρίπη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.     

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.