Διατροφή

Νεφρά Τροφές: Πότε το πρόσημο είναι αρνητικό

Νεφρά Τροφές: Πότε το πρόσημο είναι αρνητικό

Νεφρά Τροφές: Τα νεφρά είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση του σώματος. Υπολογίζεται ότι φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος καθημερινά, διαδικασία από την οποία προκύπτουν δύο λίτρα αποβλήτων. Τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού προωθούνται πίσω στο αίμα. Τα νεφρά παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των νεφρών. Κάποιες τροφές την επιβαρύνουν και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος νεφρικής νόσου.

Δείτε ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο και ποιες να αποφεύγετε για τη διατήρηση της υγείας των νεφρών.

Κόκκινο κρέας: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες, κορεσμένα λιπαρά και πουρίνες, επιβαρύνει τη λειτουργία των νεφρών και αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας λίθων στα νεφρά.

Αλκοόλ: Πρόκειται ουσιαστικά για τοξίνη που πρέπει να φιλτραριστεί από τα νεφρά. Σε υπερβολικές ποσότητες, το αλκοόλ παρεμβαίνει στη λειτουργία των νεφρών, καθιστώντας τα αναποτελεσματικά στο φιλτράρισμα του αίματος.

Αλάτι: Το νάτριο βοηθά σε συνδυασμό με το κάλιο στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα. Η υπερβολική κατανάλωση όμως, προκαλεί κατακράτηση υγρών και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Καφεΐνη: Είναι διεγερτική ουσία που επιταχύνει τη ροή του αίματος και μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Έχει επίσης διουρητική δράση που επηρεάζει την ικανότητα των νεφρών να απορροφούν το νερό και μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Αναψυκτικά & ενεργειακά ποτά: Δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, αντίθετα περιέχουν πολλή καφεΐνη, ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά, χρωστικές και άλλα χημικά. Η τακτική κατανάλωση αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου, το οποίο βλάπτει τον ιστό των νεφρών και επηρεάζει την ικανότητά τους να φιλτράρουν το αίμα.

Τεχνητά γλυκαντικά: Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση δύο αναψυκτικών διαίτης καθημερινά, οδηγούν σε έκπτωση της λειτουργίας των νεφρών.

Γαλακτοκομικά: Είναι πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνες και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφής. Η υπερβολική κατανάλωση ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία λίθων στα νεφρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση των γαλακτοκομικών στους πάσχοντες από νεφρική νόσο, καθυστερεί την ανάγκη για αιμοκάθαρση.

Μη βιολογικά τρόφιμα: Δυστυχώς, είναι σχεδόν αδύνατο να απομακρύνει κανείς όλα τα φυτοφάρμακα από φρούτα και λαχανικά. Το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί αυτές τις χημικές ουσίες, οι οποίες σωρεύονται με την πάροδο των χρόνων στον οργανισμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική νόσο τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο σώμα τους. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα φυτοφάρμακα προκαλούν οξειδωτική βλάβη στα νεφρά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο επηρεάζει η διατροφή τις πέτρες στους νεφρούς

Πως θα πετύχετε την τέλεια αποτοξίνωση

Πως το χρώμα των ούρων “μιλάει” για την υγεία μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ευεργετικά οφέλη της βρώμης στην υγεία

Διατροφή: Η βρώμη είναι από τους πιο υγιείς σπόρους της γης. Η βρώμη ολικής αλέσεως δεν περιέχει γλουτένη και είναι μια εξαιρετική πηγή σημαντικών βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών. Μελέτες δείχνουν ότι η βρώμη και το πλιγούρι βρώμης έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται η απώλεια βάρους, τα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιακών παθήσεων.

Πώς η υγιεινή διατροφή βοηθά τον πλανήτη

Υγιεινή διατροφή περιβάλλον: Σχεδόν όλες οι τροφές που σχετίζονται με καλύτερη υγεία έχουν τις μικρότερες συνέπειες για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τους φυσικούς πόρους όπως το νερό.

Τρία απλά βήματα που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις το βάρος σου

Απώλεια βάρους: Στη ζωή του κάθε ανθρώπου υπάρχουν περίοδοι, που δημιουργείται η ανάγκη άμεσης απώλειας βάρος. Είτε για αισθητικούς, είτε για ιατρικούς σκοπούς, όταν ξεκινά μια πιο επιθετική προσπάθεια μείωσης βάρους είναι απαραίτητο να έχει ορισμένο χρόνο εφαρμογής, χωρίς να παρατείνεται.

Λόγοι για την ένταξη της πρωτεΐνης στο καθημερινό διατροφικό σας πρόγραμμα

Μια από τις συνέπειες του χρόνου είναι ότι οι μύες μας σταδιακά ατροφούν και αυτό είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους μειώνεται η ποιότητα της ζωής του ατόμου καθώς έτσι τραυματίζεται πιο εύκολα.

Εύκολη συνταγή για σπιτική μαγιονέζα χωρίς γλουτένη

Διατροφή: Παραδοσιακά, η μαγιονέζα μπορεί να παρασκευαστεί από φυσικά συστατικά που δεν περιέχουν γλουτένη, συχνά, ωστόσο, προστιθέμενα μπαχαρικά ή υλικά θα μπορούσαν να κάνουν την κοινή μαγιονέζα της αγοράς ακατάλληλη για εκείνους που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Εάν, λοιπόν, θέλετε να αποφύγετε τους εξονυχιστικούς ελέγχους στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ, μπορείτε να παρασκευάσετε εύκολα στο σπίτι τη δική σας μαγιονέζα και να διασφαλίσετε ότι δεν θα περιέχει γλουτένη.