Διατροφή

Νεφρά Τροφές: Πότε το πρόσημο είναι αρνητικό

Νεφρά Τροφές: Πότε το πρόσημο είναι αρνητικό

Νεφρά Τροφές: Τα νεφρά είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση του σώματος. Υπολογίζεται ότι φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος καθημερινά, διαδικασία από την οποία προκύπτουν δύο λίτρα αποβλήτων. Τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού προωθούνται πίσω στο αίμα. Τα νεφρά παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Η ποιότητα της διατροφής επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των νεφρών. Κάποιες τροφές την επιβαρύνουν και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος νεφρικής νόσου.

Δείτε ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο και ποιες να αποφεύγετε για τη διατήρηση της υγείας των νεφρών.

Κόκκινο κρέας: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες, κορεσμένα λιπαρά και πουρίνες, επιβαρύνει τη λειτουργία των νεφρών και αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας λίθων στα νεφρά.

Αλκοόλ: Πρόκειται ουσιαστικά για τοξίνη που πρέπει να φιλτραριστεί από τα νεφρά. Σε υπερβολικές ποσότητες, το αλκοόλ παρεμβαίνει στη λειτουργία των νεφρών, καθιστώντας τα αναποτελεσματικά στο φιλτράρισμα του αίματος.

Αλάτι: Το νάτριο βοηθά σε συνδυασμό με το κάλιο στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα. Η υπερβολική κατανάλωση όμως, προκαλεί κατακράτηση υγρών και αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Καφεΐνη: Είναι διεγερτική ουσία που επιταχύνει τη ροή του αίματος και μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Έχει επίσης διουρητική δράση που επηρεάζει την ικανότητα των νεφρών να απορροφούν το νερό και μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Αναψυκτικά & ενεργειακά ποτά: Δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, αντίθετα περιέχουν πολλή καφεΐνη, ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά, χρωστικές και άλλα χημικά. Η τακτική κατανάλωση αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου, το οποίο βλάπτει τον ιστό των νεφρών και επηρεάζει την ικανότητά τους να φιλτράρουν το αίμα.

Τεχνητά γλυκαντικά: Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση δύο αναψυκτικών διαίτης καθημερινά, οδηγούν σε έκπτωση της λειτουργίας των νεφρών.

Γαλακτοκομικά: Είναι πλούσια σε ασβέστιο και πρωτεΐνες και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφής. Η υπερβολική κατανάλωση ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία λίθων στα νεφρά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση των γαλακτοκομικών στους πάσχοντες από νεφρική νόσο, καθυστερεί την ανάγκη για αιμοκάθαρση.

Μη βιολογικά τρόφιμα: Δυστυχώς, είναι σχεδόν αδύνατο να απομακρύνει κανείς όλα τα φυτοφάρμακα από φρούτα και λαχανικά. Το σώμα δεν μπορεί να επεξεργαστεί αυτές τις χημικές ουσίες, οι οποίες σωρεύονται με την πάροδο των χρόνων στον οργανισμό. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από χρόνια νεφρική νόσο τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο σώμα τους. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα φυτοφάρμακα προκαλούν οξειδωτική βλάβη στα νεφρά.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο επηρεάζει η διατροφή τις πέτρες στους νεφρούς

Πως θα πετύχετε την τέλεια αποτοξίνωση

Πως το χρώμα των ούρων “μιλάει” για την υγεία μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φασολάκια: Ένα πράσινο θαύμα για την υγεία μας

Φασολάκια: Με πλούσια θρεπτικά συστατικά, προστασία της καρδιάς και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα φασολάκια αξίζουν έναν τόπο στο πιάτο μας για μια ζωή γεμάτη υγεία.