Διατροφή

Διατροφή φάρμακο για τη κατάθλιψη

Διατροφή φάρμακο για τη κατάθλιψη

Η ισορροπημένη διατροφή, είναι ένα από τα βασικά φάρμακα κατά της κατάθλιψης, όπως απέδειξε πρόσφατη έρευνα στην Αμερική.

Η ποιοτική διατροφή, είναι γνωστό ότι συμβάλλει τα μέγιστα στην διατήρηση της καλής μας υγείας και στην πρόληψη ασθενειών.

Η κατάθλιψη είναι μία νόσο, η οποία μπορεί να έχει τη βάση της τόσο σε περιβαλλοντικά , όσο και σε γενετικά αίτια. Η θεραπεία της συνήθως, περιλαμβάνει αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως είναι η ντοπαμίνη και η συστημική ψυχοθεραπεία, για να μπορέσει το άτομο να ανακάμψει.

Αυτό που δεν είχε συνυπολογιστεί έως σήμερα, στον τομέα της αντιμετώπισης της, ήταν η διατροφική αξία της δίαιτας που ακολουθούν τα άτομα αυτά αλλά και το υπόλοιπο γενικό σύνολο.

Η Δρ Σάρα Stahl και η ομάδα της, έθεσαν αυτό ακριβώς το ζήτημα σε μια ερευνητική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Psychiatry.

Αυτή η μελέτη σχεδιάστηκε για να φανεί, αν η επίλυση προβλημάτων με απλή σκέψη, μπορεί να αποτελέσει θεραπεία της ήπιας κατάθλιψης, πριν εξελιχθεί σε μείζονα κατάθλιψη.

Τα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα, είχαν διαγνωστεί με ήπια κατάθλιψη και όχι πλήρη άνθηση της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. Προηγούμενη έρευνα σχετικά με ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με ήπια κατάθλιψη, είχε δείξει ότι τα άτομα αυτά έχουν περίπου 20 με25 τοις εκατό πιθανότητες να αναπτύξουν μείζονα κατάθλιψη κατά το επόμενο έτος.

Η μείζονα κατάθλιψη, έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα της ζωής και της υγείας, σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Η συγκεκριμένη έρευνα λοιπόν εξέτασε την αξία της πρώιμης επέμβασης, που θα μπορούσε να αποτρέψει την κατάθλιψη.

Οι μετρήσεις που έγιναν, προέκυψαν από τον διαχωρισμό δύο ομάδων, εκ των οποίων, στη μία που επιβλήθηκε συγκεκριμένο διαιτολόγιο, αποτέλεσε την ομάδα ελέγχου, ενώ στην άλλη ομάδα ακολουθήθηκαν οι παραδοσιακοί μέθοδοι αντιμετώπισης της ήπιας κατάθλιψης.

Η ομάδα ελέγχου, σε συνδυασμό με την δίαιτα, ακολουθούσε σεμινάρια και διαλέξεις για τα οφέλη της σωστής διατροφής, ενώ διατίθονταν και συμβουλές που αφορούσαν συνταγές ή τρόπους μαγειρέματος.

Σε διάστημα μόλις 6 εβδομάδων, οι ασθενείς που συμμετείχαν στη διαιτητική παρέμβαση, παρουσίασαν μείωση των συμπτωμάτων της κατά 40 με 50%, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής τους σημαντικά.

Η απάντηση, στην αρχική υπόθεση της έρευνας για το αν «η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία», το αποτέλεσμα είχε θετικό πρόσημο.

Τρώγοντας ελάχιστες ποσότητες από επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο κατά της εμφάνισης της κατάθλιψης. Οι βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα και η ποιότητα των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών που εντοπίζονται σε νωπά τρόφιμα, βοηθούν τον εγκέφαλο και το σώμα να λειτουργεί καλύτερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διατροφή: Κι όμως καθορίζεται από το χαρακτήρα σας

Φασολάκια: Ένα πράσινο θαύμα για την υγεία μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης C

Ανεπάρκεια βιταμίνης C: Με μια ισορροπημένη διατροφή και την αντίληψη των συμπτωμάτων έλλειψης, μπορούμε να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές και ενεργητικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του θυμαριού

Θυμάρι: Με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, την υποστήριξη στο ανοσοποιητικό σύστημα και τις ηρεμιστικές του ιδιότητες, το θυμάρι μας χαρίζει μια συνολική ευεξία που ξεπερνά τα σύνορα της καθημερινής μας ζωής.