Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αρνητικές θερμίδες: Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Αρνητικές θερμίδες: Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Αρνητικές θερμίδες: Ο όρος «αρνητικές θερμίδες» αναφέρεται σε τροφές που θεωρητικά απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και την επεξεργασία τους από την ενέργεια που παρέχουν στον οργανισμό.


Ο όρος «αρνητικές θερμίδες» αναφέρεται σε τροφές που θεωρητικά απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και την επεξεργασία τους από την ενέργεια που παρέχουν στον οργανισμό. Η έννοια αυτή προέρχεται από την ιδέα ότι ορισμένες τροφές καίνε περισσότερες θερμίδες για να αφομοιωθούν απ’ ό,τι περιέχουν. Παρόλο που αυτή η θεωρία έχει προκαλέσει συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι οι τροφές με «αρνητικές θερμίδες» πράγματι καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από αυτές που παρέχουν.

Τα τρόφιμα που συχνά αναφέρονται ως τροφές με αρνητικές θερμίδες περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως το αγγούρι, το σέλινο, η ντομάτα, το λάχανο, το μπρόκολο, η καρπούζι και το γκρέιπφρουτ. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, που βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης και του κορεσμού, ενώ παράλληλα απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη τους.

Ωστόσο, η ιδέα των «αρνητικών θερμίδων» είναι μάλλον υπεραπλουστευμένη. Η διαδικασία της πέψης και του μεταβολισμού των τροφών, γνωστή ως «θερμογένεση», πράγματι απαιτεί κάποια ενέργεια, αλλά αυτή η ενέργεια δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να οδηγήσει σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Ουσιαστικά, ενώ ορισμένα τρόφιμα μπορεί να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες για την πέψη τους από ό,τι προσφέρουν, ο συνολικός αντίκτυπος στην απώλεια βάρους είναι μικρός.

Αν και η έννοια των αρνητικών θερμίδων δεν είναι επιστημονικά αποδεκτή, τα τρόφιμα που συνήθως κατατάσσονται σε αυτή την κατηγορία είναι υγιεινές επιλογές, πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, και ενδείκνυνται για μια ισχυρή και ισορροπημένη διατροφή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι πράγματι οι σαλάτες πάντα τόσο υγιεινές;

5 απλοί κανόνες για να πίνετε περισσότερο νερό κάθε ημέρα

Ζυμαρικά: Κι όμως έχουν πολλά οφέλη

Αυτή είναι η βραδινή συνήθεια που οδηγεί σε αύξηση βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon