Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αρνητικές θερμίδες: Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Αρνητικές θερμίδες: Τι είναι οι αρνητικές θερμίδες;

Αρνητικές θερμίδες: Ο όρος «αρνητικές θερμίδες» αναφέρεται σε τροφές που θεωρητικά απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και την επεξεργασία τους από την ενέργεια που παρέχουν στον οργανισμό.

Ο όρος «αρνητικές θερμίδες» αναφέρεται σε τροφές που θεωρητικά απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη και την επεξεργασία τους από την ενέργεια που παρέχουν στον οργανισμό. Η έννοια αυτή προέρχεται από την ιδέα ότι ορισμένες τροφές καίνε περισσότερες θερμίδες για να αφομοιωθούν απ’ ό,τι περιέχουν. Παρόλο που αυτή η θεωρία έχει προκαλέσει συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι οι τροφές με «αρνητικές θερμίδες» πράγματι καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από αυτές που παρέχουν.

Τα τρόφιμα που συχνά αναφέρονται ως τροφές με αρνητικές θερμίδες περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως το αγγούρι, το σέλινο, η ντομάτα, το λάχανο, το μπρόκολο, η καρπούζι και το γκρέιπφρουτ. Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες, που βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης και του κορεσμού, ενώ παράλληλα απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την πέψη τους.


Ωστόσο, η ιδέα των «αρνητικών θερμίδων» είναι μάλλον υπεραπλουστευμένη. Η διαδικασία της πέψης και του μεταβολισμού των τροφών, γνωστή ως «θερμογένεση», πράγματι απαιτεί κάποια ενέργεια, αλλά αυτή η ενέργεια δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να οδηγήσει σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο. Ουσιαστικά, ενώ ορισμένα τρόφιμα μπορεί να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες για την πέψη τους από ό,τι προσφέρουν, ο συνολικός αντίκτυπος στην απώλεια βάρους είναι μικρός.

Αν και η έννοια των αρνητικών θερμίδων δεν είναι επιστημονικά αποδεκτή, τα τρόφιμα που συνήθως κατατάσσονται σε αυτή την κατηγορία είναι υγιεινές επιλογές, πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, και ενδείκνυνται για μια ισχυρή και ισορροπημένη διατροφή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι πράγματι οι σαλάτες πάντα τόσο υγιεινές;

5 απλοί κανόνες για να πίνετε περισσότερο νερό κάθε ημέρα

Ζυμαρικά: Κι όμως έχουν πολλά οφέλη

Αυτή είναι η βραδινή συνήθεια που οδηγεί σε αύξηση βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Φλούδες Ροδιού: Φυσικός Σύμμαχος για την Καρδιά

Φλούδες Ροδιού: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ουσίες και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και στην ενδυνάμωση της καρδιακής λειτουργίας γενικότερα.

Δίαιτα Ντάνκαν: Η νέα τάση στην απώλεια βάρους;

Δίαιτα Ντάνκαν: Η Δίαιτα Ντάνκαν είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan και επικεντρώνεται στη μείωση του βάρους μέσω της κατανάλωσης πρωτεϊνών και της περιορισμένης κατανάλωσης υδατανθράκων.

Close Icon