Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Θερμίδες: Οι μύθοι που συχνά πιστεύουμε

Θερμίδες: Οι μύθοι που συχνά πιστεύουμε

Θερμίδες: Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τις θερμίδες και την κατανάλωσή τους, που συχνά οδηγούν σε παρανοήσεις και λανθασμένες αντιλήψεις για τη διατροφή και την υγεία. Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους είναι ότι όλες οι θερμίδες



Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τις θερμίδες και την κατανάλωσή τους, που συχνά οδηγούν σε παρανοήσεις και λανθασμένες αντιλήψεις για τη διατροφή και την υγεία. Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους είναι ότι όλες οι θερμίδες είναι το ίδιο, ανεξαρτήτως της πηγής τους. Στην πραγματικότητα, οι θερμίδες από διαφορετικές τροφές δεν έχουν την ίδια επίδραση στο σώμα. Για παράδειγμα, θερμίδες από τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες θα επηρεάσουν διαφορετικά τον μεταβολισμό σε σχέση με θερμίδες από επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά.

Ένας άλλος μύθος είναι ότι το σώμα καίει όλες τις θερμίδες με τον ίδιο ρυθμό. Στην πραγματικότητα, ο μεταβολισμός επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυσική κατάσταση και η ποσότητα της μυϊκής μάζας. Όσο περισσότερους μύες έχει κάποιος, τόσο περισσότερες θερμίδες καίει, ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας.

Ένας ακόμη κοινός μύθος είναι ότι το σώμα καίει τις θερμίδες μόνο κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αν και η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για την καύση θερμίδων, το σώμα συνεχίζει να καίει θερμίδες και όταν δεν γυμνάζεται, μέσω των φυσιολογικών διαδικασιών όπως η πέψη και η αναπνοή. Επίσης, η κατανάλωση θερμίδων κατά τη διάρκεια του ύπνου ή των καθημερινών δραστηριοτήτων δεν είναι αμελητέα.

Τέλος, υπάρχει η πεποίθηση ότι η μείωση των θερμίδων οδηγεί άμεσα σε απώλεια βάρους. Ωστόσο, ο υπερβολικός περιορισμός των θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό και να προκαλέσει ανισορροπίες στον οργανισμό, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Χρόνος γευμάτων: Πως επηρεάζει την υγεία των εργαζομένων σε νυχτερινές βάρδιες;

Αυτές είναι οι συμπεριφορές που συχνά δεν αναγνωρίζουμε

Η διαφορά μεταξύ συναισθηματικής πείνας και πραγματικής πείνας;

Λάθη που καταστρέφουν τη διατροφή σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατάθλιψη: Πώς η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αυξάνει τον κίνδυνο της

Κατάθλιψη: Πρόσφατες μελέτες σε δίδυμους έχουν προσφέρει ισχυρές ενδείξεις ότι η διατροφή, και συγκεκριμένα η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία.

Φρέσκα ή Αποξηραμένα Φρούτα: Τι να επιλέξω;

Φρέσκα ή Αποξηραμένα Φρούτα: Η επιλογή μεταξύ αποξηραμένων και φρέσκων φρούτων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως οι διατροφικές ανάγκες, η ευκολία και τα προσωπικά προτιμήματα. Και τα δύο έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα,

Μοσχάρι λεμονάτο με σέλινο και καρότα 

Συνταγή χειμώνας: Το μοσχάρι λεμονάτο με σέλινο και καρότα είναι ένα υπέροχο πιάτο που συνδυάζει την τρυφερότητα του κρέατος με τη φρεσκάδα των λαχανικών και την αρωματική γεύση του λεμονιού. Ιδανικό για οικογενειακά γεύματα, προσφέρει γεύσεις που μαγνητίζουν τους πάντες.

Μαρούλι: Ένας θαυματουργός σύμμαχος για διαβητικούς

Μαρούλι:Πολύτιμος σύμμαχος για τους διαβητικούς. Χάρη στη χαμηλή θερμιδική του αξία, τον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και την υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, αποτελεί ιδανική επιλογή για καθημερινή κατανάλωση.

Close Icon