ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Από την αναπνοή εντοπίζεται η παχυσαρκία

Από την αναπνοή εντοπίζεται η παχυσαρκία

Απο την αναπνοή μπορούν να εντοπίσουν την παχυσαρκία Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που θα δημοσιευθούν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Κέντρου «Κέδροι του Σινά» στο Λος Άντζελες υποστηρίζουν ότι συγκεκριμένα μικρόβια του ανθρώπινου εντέρου που εκλύονται με την αναπνοή μπορούν να καθορίσουν την προδιάθεση του ατόμου να πάρει βάρος, και η παρουσία μεθανίου και υδρογόνου στην αναπνοή του ατόμου-φορέα των μικροβίων αυτών σχετίζεται άμεσα με το περιττό σωματικό βάρος και το λίπος.

Οι επιστήμονες παραδέχονται ωστόσο ότι η υπερφαγία και η έλλειψη δραστηριότητας είναι τα βασικά αίτια της παχυσαρκίας. Όμως και άλλοι παράγοντες, κυρίως η πληθώρα ή μείωση των συγκεκριμένων μικροβίων που επικαλύπτουν τα τοιχώματα του εντέρου, και είναι ανιχνεύσιμα στην αναπνοή, ενδεχομένως να συντελούν στην αύξηση του βάρους.

Τα «πεινασμένα» μικρόβια

Η άποψη ότι εντερικά μικρόβια σχετίζονται με την παχυσαρκία δεν είναι νέα. Αρκετές μελέτες έχουν γραφεί για το θέμα τα τελευταία χρόνια. Όμως οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει ποια μικρόβια είναι οι βασικοί ύποπτοι.

Ο Δρ Ρούτσι Μαθουρ και οι συνεργάτες του επικεντρώθηκαν στο μικρόβιο Methanobrevibacter smithii, που παράγει μεθάνιο. Σύμφωνα με την θεωρία τους, το M.smithii «τρώει» το υδρογόνο που παράγεται από άλλους μικροοργανισμούς του εντέρου. Τα χαμηλά επίπεδα υδρογόνου, με τη σειρά τους, αυξάνουν τη ζύμωση στο έντερο, επιτρέποντας στον οργανισμό να απορροφά περισσότερα θρεπτικά συστατικά και ενέργεια από τα τρόφιμα.

«Συνήθως οι μικροοργανισμοί που ζουν στο πεπτικό σύστημα είναι ωφέλιμοι για τον άνθρωπο, βοηθώντας στον να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια. Όμως, όταν το μικρόβιο M.smithii υπεραφθονεί, μπορεί να τροποποιήσει την ισορροπία με τρόπο που κάνει τον άνθρωπο να είναι πιο επιρρεπής στην αύξηση του σωματικού βάρους», εξηγεί ο Δρ Μαθουρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτη του Δρ Μαθουρ που είχε γίνει σε αρουραίους και είχε δημοσιευθεί πέρσι, είχε δείξει ότι το M.smithii προάγει την αύξηση του βάρους. Μια υπερπληθώρα M.smithii μπορεί να καταστήσει ανιχνεύσιμα τα επίπεδα του μεθανίου στην αναπνοή των παχύσαρκων ατόμων.

Τεστ αναπνοής

Ο Δρ Μαθουρ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ανέλυσε δείγματα αναπνοής από 792 άτομα. Διαπίστωσε ότι είχαν κανονικό αναπνευστικό περιεχόμενο, υψηλές συγκεντρώσεις μεθανίου, υψηλά επίπεδα υδρογόνου ή υψηλά επίπεδα και των δύο αερίων.

Όσοι ήταν θετικοί σε υψηλές συγκεντρώσεις και των δύο αερίων είχαν σημαντικά υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και υψηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους.

Αλλά η παρουσία του υδρογόνου και του μεθανίου στην αναπνοή των παχύσαρκων ατόμων ενδεχομένως να είναι ένδειξη ότι το μικρόβιο M.smithii (που παράγει μεθάνιο) τελικά ευθύνεται για το περιττό βάρος.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι γαλλική μελέτη που είχε δημοσιευθεί τον Ιούνιο του 2012 στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Obesity είχε δείξει ότι, το εντερικό βακτήριο Lactobacillus reuteri είχε συσχετιστεί με τα παχύσαρκα άτομα συνδυαστικά με χαμηλότερα επίπεδα του M.smithii. Ενώ μελέτη της ίδιας γαλλικής ομάδας, δημοσιευμένη στο PLOS ONE το 2009, είχε σχετίσει την περίσσεια του M. smithii με την ανορεξία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα βερίκοκα ως ένας σύμμαχος κατά της αναιμίας

Ιταλική συνταγή ζυμαρικών με λουκάνικο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να φτιάξετε τσίλι con carne;

Το τσίλι con carne είναι ένα κλασικό πιάτο που παρασκευάζεται με κιμά, φασόλια, ντομάτες και μια ποικιλία από μπαχαρικά. Είναι χορταστικό, γευστικό και τέλειο για μια ζεστή βραδιά. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας νόστιμο τσίλι con carne στο σπίτι

Το καρπούζι ως φυσικό ανακουφιστικό από τον πονοκέφαλο

Καρπούζι: Δοκιμάστε να φάτε μερικές φέτες καρπούζι αντί να καταφύγετε σε παυσίπονα. Η αναζωογονητική του γεύση θα σας ενυδατώσει, ενώ τα ευεργετικά συστατικά του θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο.

Irish Colcannon: Πουρέ πατάτας με λάχανο

Ο κρεμώδης πουρές πατάτας σε συνδυασμό με το τρυφερό λάχανο και τα γευστικά πράσινα κρεμμυδάκια αποτελούν ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή colcannon και απολαύστε τη γεύση της Ιρλανδίας στο σπίτι σας.

Τα οφέλη της μάσησης γαρίφαλου για τα ούλα, το στόμα και τα δόντια

Γαρύφαλλο: Οι αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του ελαίου γαρύφαλλου μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας, στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος και στην προώθηση της οδοντικής υγείας.

Φτιάχνοντας πεντανόστιμη σκορδαλιά

Σκορδαλιά: Η σάλτσα κρέμας σκόρδου ή αλλιώς η γνωστή σε όλους μας σκορδαλιά, είναι μια ευέλικτη και γευστική προσθήκη σε πολλά πιάτα

Φτιάξτε το δικό σας πέστο με απλά υλικά για πολύ νόστιμη γεύση!

Πέστο: Φτιάχνοντας το δικό σας πέστο στο σπίτι, έχετε τον απόλυτο έλεγχο των συστατικών και της γεύσης. Πειραματιστείτε με διαφορετικούς συνδυασμούς συστατικών για να βρείτε το τέλειο πέστο για εσάς!